pomáz

Üres a kassza Pomázon, 200 millió forint soron kívüli hitelfelvétellel indít az új városvezetés 

Kongó kasszát hagyott hátra a fideszes vezetés a Pest megyei Pomázon. A leváltott polgármester, Vicsi László most a megyeházán kamatoztatja pénzügyi tehetségét: a gazdasági bizottságban elnököl.

Nem kezdte meg negyedik ciklusát Pomázon Vicsi László fideszes polgármester, helyette Leidigner István független, a Közösen a Városunkért Egyesület által támogatott volt tűzoltóparancsnok nyert az önkormányzati választásokon.

A sárdobálástól sem mentes kampányról mi is írtunk:

A volt tűzoltóparancsnok a Fidesz kihívója Pomázon, családjával támadja a lakájmédia

Egyiptomi fiút szeret a tűzoltóparancsnok lánya, tehát Pomáz tele lesz migránsokkal. Ez most a fideszes propagandamédia legújabb érve a Pest megyei város választási kampányában. Úgy fest, telibe talált, hogy az ellenzéki jelölt civil, aki eddig a pártcsaták ringjétől távol tartotta magát.

A Fidesz végül minden körzetben veszített, csak kompenzációs listán jutottak be a városházára. A volt polgármester inkább nem is ült be a képviselő testületbe, jelenleg a Pest megyei közgyűlés Gazdasági és Pénzügyi Bizottságának elnöke. Ami annak fényében meglepő, hogy mit hagyott örökül a saját városának.

A polgármesterváltás utáni átadás-átvétel nem volt látványos. A jelenlegi polgármester, Leidinger István tájékoztatása szerint az átvételkor 41.435.919 forint volt a különböző folyószámlákon. Ami azért érdekes, mert a város idei költségvetése 3,461 milliárd forint volt, amiből ezek szerint nem sok maradt október közepére. A 41 millió forintos összeg tartalmazza azt a 37 millió forintot is, amit a bérekre különítettek el, de ez sem fedezi a város alkalmazottainak a havi járandóságát.

A  Magyar Államkincstárnál vezetett számlán 139.534.872 forint van, ezt bölcsőde-építésre rakták félre.

„Így látható, hogy az önkormányzat pénzügyi lehetősége még 6 millió forintot sem éri el. A beérkezett és kifizetésre váró számlák értéke 127 millió Ft. Ebből a választás napja előtt már lejárt számlák összege több, mint 71 millió forint.”írta Facebook posztjában Leidinger István a hónap elején. A kötelezettségvállalások és megrendelések összege eléri az 1,269 milliárd forintot, melyet időarányosan kell teljesíteni.

Sárgacsekkre kell eladósodni

A november 27-i rendkívüli ülésen soron kívüli hitelfelvételről kellett dönteni, mert a lejárt tartozások összege 190.449.000 forint. Ezen kívül ki kell fizetni a novemberi bérköltségeket 43 millió forint értékben, plusz a közüzemi számlákat és egyéb rendezni valókat. A tervezett bevétel ehhez képest mindössze 134 millió forint, az önkormányzat kasszájában pedig jelen pillanatban 10 millió forint van.

Ennek eredményeként kellett hitelt igényelni, melyet a képviselőtestület meg is szavazott. Nem is tudtak volna mást tenni, mert jelen pillanatban nagyobb bevétel sehonnan nem várható.

A számok nagysága azért is érthetetlen, mert számos beruházás előre tervezet volt. Az egyik nagy tétel a Pomáz és Szentendre közötti bicikliút építése, melyet fővállalkozóként a Strabag kivitelez, és melynek rész-számlája (24 millió 452 ezer 147 ft), még a választás előtt lejárt, de annak kifizetésére idáig nem került sor. Ráadásul további 57.534.076 forintot is vár az útépítő cég a várostól. Ha ezt nem rendezik, nem lehet lezárni a pályázatot, amelyben Pomáz 185 millió forintos támogatást kapott, és vissza kell fizetni a teljes összeget.

Vicsi László leköszönő polgármester ezzel szemben 32 nap szabadságmegváltást kapott 1,034 millió forint értékben.

Kérdés, hogyan fog így megvalósulni az a 100 napos polgármesteri program, amelyet az új vezetés a kampányban ígért, nem tudván, hogy gyakorlatilag üres kassza várja majd őket?

A csontvázak folyamatosan potyognak ki a szekrényből. Kiderült például, hogy a heti ételosztásra olyanok érkeztek, akiket finoman szólva sem lehet rászorulónak tekinteni, vagy, hogy ugyanezen ételosztásért (heti 2×2 órás tevékenységért) havi bruttó 78000 forintot kapott a hivatalból nyugdíjba ment koordinátor.

Átvilágítják a patakrekonstrukciós projektet

Továbbra sem lehet tudni azt sem, hogy a Dera-patak rekonstrukciója miért került 350 millió forintba, és mit tartalmaznak a pontos tervek, amelyek alapján több mint 300 fát terveztek kivágni.

Az Átlátszó korábban közérdekű adatigénylésben igyekezett megszerezni a terveket, ám azt a jegyző elutasította:

Közel háromszáz fát vágnának ki Pomázon patakmeder-rekonstrukció miatt

Állami és önkormányzati pénzből tisztítják Pomázon a Dera-patak medrét. Már tavasszal – költési és vegetációs időszakban – nekifogtak a favágásnak, ami a lakossági tiltakozás hatására abbamaradt. Azt azonban továbbra sem tudni, pontosan mi fog még történni, mert a felújítási tervet

A jegyző válasza szerint a benyújtott pályázatnak a patak karbantartási tervére vonatkozó része nem hozható nyilvánosságra, azt ugyanis – az önkormányzatnak az ÚTI-H Kereskedelmi és Mérnöki Kft.-val kötött szerződése alapján – szerzői jog védi.

Izgalmas lesz, hogy mit tesz most a jegyző. Tőle ugyanis korábban az akkor ellenzéki képviselő Hardi Péter kérte többször kérte a beruházás terveit, de nem kapta meg – csakhogy Hardi jelenleg alpolgármester.

Ő és az új testület nem csak a terveket szeretné már megismerni, hanem az egész projektet átvilágíttatja. Így alighanem mégis nyilvánosságra kerül a teljes közbeszerzési dokumentáció, valamint a kivitelezési szerződés és az összes ehhez kapcsolódó irat is.

Zimre Zsuzsa

Fotó: a pomázi képviselő-testület. Forrás: Hardi Péter/Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás