Médiafoglalás

NER-lovaggal és Lázár államtitkárával is dolgozott a szorongatott Rádió 88 tulajdonosa

Korábban, 2012-ben már próbálta megszerezni a szegedi Rádió 88-at a Fidesz-közeli szegedma.hu, de akkor nem sikerült. Tóth Géza tulajdonost nehéz Botka-emberének beállítani, hiszen a Csetényi Csaba-féle KOD Médiában is dolgozott, korábban pedig Lázár János jobb kezével volt közös érdekeltsége. A Rádió 88 lehet, hogy kénytelen bezárni, a médiahatóság legalábbis mintha a szivatásukra esküdött volna fel. A Fidesz által támogatott szegedi polgármester-jelölt hallgat, pedig egyik fő vesszőparipája éppen a gazdaságélénkítés.

Augusztus 8-án ünnepelte 29. születésnapját a szegedi Rádió 88, az ország egyik, ha nem a legrégebbi független, helyi adója. Az ünnep mégsem felhőtlen, ahogy a media1.hu megírta, bizonytalanná vált Magyarország legrégebbi kereskedelmi rádiójának, az 1990 óta működő szegedi Rádió 88-nak a jövője, mert a Médiatanács megint törvénysértést követett el.

Hiába adott be mindent határidőre a szegedi rádió, a tanács nem döntött a frekvencia hosszabbításáról se pro, se kontra. Július végén jelentették be a mintegy 30 stábtagnak, hogy a Rádió 88 augusztus végén befejezi működését, a Médiatanács ugyanis válaszra sem méltatta a lejáró jogosultságú rádió hosszabbítást kérő beadványát.

A rádiót a jelenlegi tulajdonos Tóth Géza édesapja, Tóth András alapította. A Szegeden csak Óriásnak nevezett rádiós a 88-as nevet rádióamatőrös múltjából vette. A 88-as kód a legbelsőségesebb üdvözlés, amit rádióamatőrök használnak egymás között. Jelentése: ölelés, csók.

Tóth András halála után vette át Tóth Géza a vezetést. A Rádió 88 Kft.-ben tulajdonostársa még édesanyja és testvére, valamint a marketingigazgató is.

A Rádió 88-at nem ismerőknek legyen annyi elég, hogy az adó egyik politikai oldalhoz sem kötődik, a hírszerkesztése ma is saját, és így a piacon az egyik legkiegyensúlyozottabb.

Azt nem tudni, hogy miért kerültek bizonytalanságba, legfeljebb sejteni lehet: valakinek fájhat a foga a frekvenciára. Annak ellenére, hogy a tulajdonos kormányközeli emberekkel is jó kapcsolatot ápolt.

Az egyikük Csepreghy Nándor, az egykor Lázár János vezette Miniszterelnökség volt parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese. Csepreghy és Tóth között távoli cégkapcsolat is fellelhető, mindketten érdekeltek vagy azok voltak egy szegedi autós vállalkozásban. Csepreghy és Tóth 2014-ben a Rádió 88 színeiben indult a 7. Balaton Classic Ramada Grand Prix-n, az egyik legnagyobb hazai oldtimer találkozón. Arról a Csepreghy Nándorról van szó, aki tavaly többek között Rákay Philippel együtt vette meg a hódmezővásárhelyi Rádió 7-et.

És nem csak Lázár-közeli embereket ismert Tóth. A 24.hu 2016-ban írta meg, hogy a KOD Média helyi rádiós hálózatának operatív vezetője lett Tóth Géza. A KOD Médiáról érdemes tudni, hogy 2016-ban a portfóliójába tartozott közel hatvan regionális rádióadó, továbbá az MTVA által üzemeltetett Petőfi, Kossuth, Dankó és Bartók Rádió reklámidejét árulta.

A KOD tulajdonosa volt a Rogán Antal lakóparki szomszédjaként emlegetett Csetényi Csaba, az állami hirdetések egyik nagy szakértője. Róla 2017 tavaszán megírtuk, Csetényi és Balásy Gyula cégeinek összesen 10,7 milliárd forint értékű megbízást adtak “lakossági tájékoztatás” címszóval.

 

10,7 milliárd forint értékű reklámszerződést kötött a kormány az elmúlt 4 hónapban – mutatjuk a szerződéseket

VIII. Blaha Lujza tér felújításához kapcsolódó dokumentumok 3. rész VIII. Blaha Lujza tér felújításához kapcsolódó dokumentumok 3. rész Népességszám alakulása Miként érvényesül az öregségi nyugdíjmegállapítás esetén a törvényben meghatározott korlát?

Egy évvel később már másképp állt a helyzet, a végzet 2018-ra fokozatosan elérte a kormánypropaganda addigi gyakorlati kivitelezőit is. A Rogán Antal minisztériumához tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal június második felében felmondta Csetényiék, illetve Kuna Tibor cégeinek szerződéseit. A fentebb már idézett májusi közbeszerzés-toplistán Kuna a cégei útján még negyedik, Csetényi pedig a 9. helyezettként szerepelt.

Vagyis nem csak a Lázár-vonal, hanem a Csetényi-Rogán vonal is a háttérbe szorult a NER-ben. Azt továbbra sem tudni, hogy ez mennyire befolyásolja az NMHH-t, de mindent el lehet képzelni.

Egyébként nem új, hogy a Fidesz szeretné köreiben tudni a Rádió 88-at. 2012-ben írta a Délmagyarország, hogy a Rádió 88 Kft.-n kívül három másik pályázó is jelentkezett a frekvenciára: a Leonardo Kft. – hozzájuk tartozott akkor a szegedma.hu hírportál, a Telin Televízió és a Déli Szó –, egy Mészáros Máté nevű szegedi, de Budapesten élő magánszemély, illetve egy szegedi oktatási betéti társaság, a KLEIÓ Bt.

A szegedma.hu azóta KESMA-tag lett, a kormánymédia része.

Információink szerint ismét a helyi Fidesz, ezen belül a Szegeden újabban különösen aktív Kubatov Gábor pártigazgatóhoz köthető erők próbálják a rádiót megszerezni.

Erre a hónap végig van lehetőségük, de az is lehet, hogy az NMHH az új médiatörvény szerint – még saját törvénysértését is felülírva – időközben 7 évvel meghosszabítja a Rádió 88 engedélyét.

A helyi rádió erős beágyazottságát jól mutatja, hogy Facebook csoport jött létre a megmentéséért. Eddig három politikus: Szabó Bálint, és a jobbikos Tóth Péter állt ki a rádióért, utóbbi tüntetést is szervezett volna, de azt éppen a tulajdonos, Tóth Géza kérésére lefújta. Botka László szocialista polgármester eddig egy posztot tett közzé, azt írta, “A Fidesz tönkreteszi Szeged kedvenc rádióját is. Szégyelljék magukat!” 

A Szeged gazdaságáért aggódó, Fidesz-támogatta Nemesi Pál polgármester-jelölt viszont eddig hallgatott. Hiába kerestük, nem válaszolt több napja feltett kérdéseinkre. Tóth Gézát elértünk, ő viszont nem akart nyilatkozni.

Segesvári Csaba

Címlapkép: Boros D. Tamás felvétele

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás