korrupcióinfó

Hadházy: fantom hadilogisztikai központ Szerencsen EU-s pénzből

Még az EU-Ügyészség aláírásgyűjtése alatt egy szerencsi polgár figyelmeztetett arra, hogy „papíron” van náluk egy katonai logisztikai központ, ami elvileg EU támogatásból „épült”, de valójában nem létezik. Úgy fest, igazat beszélt – mondta el szokásos Korrupcióinfóján Hadházy Ákos (független) országgyűlési képviselő.

Támogasd a munkánkat pólóvásárlással!

A politikus kutakodásai szerint valóban kifizettek közel félmilliárd uniós pénzt a „Speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központ kiépítése Szerencsen” címen. Az elnyert összeg egyébként több mint 950 millió forint volt még 2014-ben.

Hadházy vette a fáradtságot és megnézte a helyszínt, ahol a logisztikai központnak lennie kellene, csakhogy semmi nincs ott. Illetve van: egy jókora dzsindzsás és kb. 10 kaptárnyi méh.

Tehát vagy a vasúti átrakodó állomás („intermodális logisztikai központ”) tűnt el, vagy a pénz, amit a magyar állam az EU-adófizetők pénzéből kiadott. „Én a másodikra tippelek” – mondta a politikus.

Nem sokat találni a neten sem a logisztikai központról, sem a nyertes Licet ’95 Kft. tevékenységéről. Az biztos, hogy Szerencs Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájában számoltak ezzel a központtal, 2016-2017 évben megvalósulóként feltüntetve.

projektleírásban egyébként az szerepel, hogy ennek a logisztikai központnak 2015 november végén el kellett volna készülnie. A tényleges befejezés idejéről viszont „nincs adat”. A teljes támogatási összeget sem fizették ki a cégnek, 951 millió 518 ezer forintból azonban 447.786.550 forintot megkaptak, felét előlegként, felét számlák alapján.

Ehhez képest figyelemreméltó, hogy 2018-ban még 2017-hez képest is alacsonyabb lett az árbevétele a cégnek, mindössze 13 millió. Befektetett eszközeinek az értéke nem éri el az 1 millió forintot, nyoma sincs tehát annak, hogy értékes ingatlannal gazdagodott volna a cég (persze a szerencsi dzsindzsásban sincs nyoma). A cég főtevékenysége amúgy  üzletviteli tanácsadás.

A Licet ’95 Kft. 1995-ös alapítása óta a miskolci Nyíri-család érdekeltsége, jelenleg ügyvezetője és egyetlen tulajdonosa Nyiri Zsolt.

Hadházy megkérdezte a Pénzügyminisztériumot, hogy vajon hol van a logisztikai központ, hogyha nincs sehol, de félmilliárdot kifizettek, a felét ráadásul számlára. Azt válaszolták, hogy ők is vizsgálódnak, de hogy mit, az titok. Itt a levelük:

„A 2019. április 17-én a Pénzügyminisztérium részére megküldött közérdekű adatigénylésével kapcsolatban a következő tájékoztatást adjuk. A LICET’95 Kft. a GOP-3.2.1-11 számú pályázati felhívás keretében támogatott „Speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központ kiépítése Szerencsen” című projekt ellenőrzése nem zárult le, az eljárás lefolytatása során a projektről nem szolgáltatható adat. Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásulvételét.”

A projekt elnevezése tehát „Hadászati logisztikai központ Szerencsen”, és a nyilvános adatbázisok Szerencset, mint leghátrányosabb helyzetű kistérséget és a Licet ’95 Kft.-t jelölik meg kedvezményezettként. Azonban ha az állami pályázatadatbázis oldalán rákeresünk, akkor a szerencsi cég projektje alatt egy másik céget, a Mil-Exim Kft.-t és balatonfűzfői helyszínt találunk. A fényképes dokumentáció pedig egy egész másik, igaz, szintén nem működő, lepusztult helyszínt mutat.

A Mil-Exim korábban közleményt jelentetett meg saját oldalán arról, hogy „speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központot” hoznak létre Balatonfűzfőn, lényegében az egykori lőporgyártó üzem területén, épületeiben. A 2,4 milliárdos beruházás részben uniós finanszírozású, közel egymilliárdot kap a Gazdaságfejlesztési Operatív Programtól. A terv szerint az üzemben lőport, illetve lőszert gyártanának: utóbbiból kis és közepes kaliberűt, civil és hadi felhasználásra is. Csakhogy 2018 elején még biztosan nem volt lőporgyártás.

Hadházy telefonon hívta a cégtulajdonost, aki a politikus szerint nagyon zavarba jött. Először semmit nem akart mondani, aztán hadititokra hivatkozott, majd azt mondta, két hét múlva keresse újra.

Továbbra is rejtély, hogyan került át a projekt Szerencsről Balatonfűzfőre. Ahogyan az is, hogy a hivatalos leírásban még „intermodális központként” szereplő projekt (azaz vasúti, folyami, közúti vagy légi átrakodó) hogyan lett végül lőporgyár – pontosabban lőporgyárterv. Hadházy azt ígérte, feljelentést tesz ebben az ügyben is.

Rádi Antónia

Fotó: Hadházy Ákos szelfije Szerencsen

 

Megosztás