Cikkek

A Közérdekvédelmi Központ közzétette a paksi bővítés előkészítése során kötött szerződéseket

 

A Közérdekvédelmi Központ honlapján nyilvánosságra hozta az MVM Paks II. Zrt. 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban kötött szolgáltatási és beszerzési szerződéseit, mivel azokat továbbra sem tette hozzáférhetővé az atomerőmű bővítéséért felelős állami vállalat.

A beruházás átláthatósága keveset javult április óta, pedig Lázár János kancelláriaminiszter, valamint Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter a beruházás titkosításának enyhítését ígérte.

Ha valaki 2017 őszén szeretné megtudni, mire és hogyan kezdte elkölteni az MVM Paks II. Zrt. a beruházásra szánt 4000 milliárd forintot, az eddig megkötött több száz helyett mindössze három darab szerződéshez férhet hozzá teljes terjedelmében a cég honlapján közbeszerzések címszó alatt. Ezen felül a vállalat táblázatba rendezve számol be időnként néhány megbízás főbb paramétereiről.

A közlések azonban rendkívül hiányosak, alig több mint két tucat szerződés adatait szerepeltetik, egyes esetekben homályban hagyva a beszállító cégek nevét is.

A Közérdekvédelmi Központ első körben a 2016 végéig megkötött 255 beszállítói szerződést tette közzé. A jövőben minden további megszerzett dokumentumot nyilvánosságra hoz a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban, amennyiben azok nem lesznek elérhetőek bárki számára az állami vállalat honlapján.

A projektre tervezett 4000 milliárd forint közpénz, elköltéséről folyamatosan el kell számolnia a kormányzatnak a magyar lakosság és a gazdasági szereplők felé, akik adóforintjaikkal kifizetik a számlát, és viselik az atomerőmű bővítés hosszútávú környezeti és gazdasági következményeit.

További dokumentumokkal adós a kormány

Sokat elárul a magyar jogállam állapotáról, hogy a paksi bővítéssel kapcsolatos legfontosabb szerződések, a „megvalósítási megállapodások” kiadása két és fél éve húzódik. Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője és a Közérdekvédelmi Központ alapítója 2014 végén kezdeményezett titokfelügyeleti eljárást a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, mivel a kormány kezdettől fogva korlátozott terjesztésűnek, illetve titkosnak nyilvánított minden adatot a beruházással kapcsolatban.

A titokfelügyeleti eljárásban Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke is azt állapította meg, hogy a magyar törvények szerint nem indokolt a mindenre kiterjedő titkosítás. Ez az állásfoglalás kényszeríthette végül a kormányt, hogy ígéretet tegyen a titkosítás enyhítésére és feloldja a szerződések jelentős részének minősítését. Ennek ellenére, még csonkítva sem adja ki a tárca nélküli miniszter az MVM Paks II. Zrt. és az orosz fővállalkozó által kötött úgynevezett EPC-szerződést (ebből tudhatnánk meg többet például a beruházás következő tíz évének feladatairól), valamint az üzemeltetési-karbantartási szerződést. Jávor Benedek júliusban pert indított a dokumentumokért, de a kormány most az orosz fél üzleti titkaira hivatkozva tagadja meg az adatigénylés teljesítését.

Több ezer oldalnyi szerződésállomány

A most közzétett, több ezer oldalnyi dokumentum széleskörű megbízásállományt tartalmaz, a szakértői, kutatói megbízásoktól kezdve, infrastrukturális megrendeléseken és ingatlanbérléseken át egészen a gépjárműtisztításig.

A szerződések között megtalálható például a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda 2014 áprilisi és májusi megbízása is, hogy 7,5 millió forintban maximált munkadíjért képviselje az MVM Paks II. Zrt.-t az Energiaklub ellen, valamint legfeljebb 22,5 millió forint munkadíjért a Szél Bernadett által indított közérdekű adatigényléses perben. Az ügyvédi iroda alapítója, Trócsányi László 2014 június elején lett igazágügyminiszter, aki ezért az iroda tevékenységében nem vesz részt, és annak oszatlékából sem részesül.

A szerződéscsomag nettó összértéke körülbelül 21 milliárd forint, a határozatlan idejű vagy egyéb olyan szerződéseket leszámítva, amelyek végösszege nem megállapítható. A csomagba bekerült egy 8,4 milliárdos keretmegállapodás is, ami nem tartozik szorosan az MVM Paks II. Zrt. szerződései közé, ugyanis ezt az állam az összes állami utaztatási szolgáltatásra kötötte az IBUSZ-szal, a WECO Travellel és az OTP Travellel 2015 tavaszán.

Az öt legnagyobb értékű szerződés között,az új blokkokhoz szükséges szakértői vizsgálatokról szóló szerződések mellett megtalálható a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó I.M.G. Inter Media Group Kft. 2014-ben kötött médiavásárlási és médiatervezési keretszerződése, valamint a Mercarius Flottakezelő Kft.-vel szintén 2014-ben kötött hosszú távúgépjárműbérlésről szóló szerződés is.

 

 

Baráti kommunikációs szerződések

Az MVM Paks II. Zrt. jelentős összeget, közel 1 milliárd forintot szánt a bővítés kommunikációjára és társadalmi elfogadottságának monitorozására a 2014-2016 közötti időszakban. A pénz döntő része kormánybarát cégeknek jutott.

 

 

A teljes összeg mintegy kétharmadát az I.M.G. Inter Media Group Kft. említett, 550 millió forintos keretszerződése tette ki. A szerződés sorsa a politikai alapú közpénzosztogatás iskolapéldája: pontosan addig élt, amíg Simicska Lajos és Orbán Viktor barátsága.

Az évek óta kormánykedvenc médiaügynökség tárgyalásos közbeszerzésen nyerte el a megbízást 2014 tavaszán, miután azonban az oligarcha összeveszett a miniszterelnökkel, 2014 szeptember végével megszűnt a megrendelés Simicska érdekeltségétől, és végül a keretősszegből csak 208 millió forint + áfát fizetett ki az MVM Paks II. Zrt., a honlapján elérhető szerződésteljesítésről szóló tájékoztatás tanúsága szerint.

Pedig Simicska cége akkoriban már bevált beszállítónak számíthatott, hiszen 2013-ban is nyert 220 milliót a bővítés népszerűsítésére.

A kommunikációs pénzek másik nagy nyertese az atomerőműbővítést népszerűsítő interaktív kamiont üzemeltető cég, az Euroshow Kft. volt, 2014-2015-ben összesen 120 millió forint értékben kötöttek szerződést arra, hogy a kamion járja az országot és a frekventált fesztiválokat.

A társaság tájékoztató kamionjával 2009 óta népszerűsíti a Paksi atomerőművet, és a roadshowt 2017-2018-ban is folytatja 299 millió forintért.

A bővítés népszerűsítésén ugyancsak nagyot kaszáltak Széles Gábor érdekeltségei, összesen 100 millió forint értékű szerződés jutott nekik, és más médiatermékekhez képest jelentős összegű megbízást kapott a Demokrata főszerkesztője, Bencsik András cége is.

Az egyetlen jelentős kommunikációs és PR-feladatokat kapott nemzetközi hátterű cég a Noguchi & Peters Kft. volt, amely a tervezett bővítés bevált PR-cége. A társaság már a Gyurcsány-kormány idején is kapott a bővítéssel kapcsolatos kommunikációs-szakértői megbízást, és javaslataiban már akkor figyelmezetetett a népszavazás veszélyeire, vagy például azt tanácsolta, hogy a bővítésre vonatkozó újságírói kérdésekre rövid, kitérő válaszokat adjanak az érintettek.

Pár oldalas közvéleménykutatási eredmény több tízmillióért

A társadalmi elfogadottság monitorozásával a kormányközeli Századvég Politikai Iskola Alapítvány járt a legjobban a most közzétett szerződéscsomag alapján. Az MVM Paks II. Zrt. 21 millió forint értékű közvéleménykutatásra kötött szerződést a szervezettel 2015-ben.

A feladatot 2016-2017-re Rogán Antal propagandaminiszter szomszédja, Csetényi Csaba cégei (a Network 360 Reklámügynökség Kft. és az Affiliate Network Kft. által alkotott Egyesült Reklám Konzorcium) vették át. Ők már egyéb kommunikációs feladatokat is kaptak, amiért több mint 98 millió forintot fizetett az MVM Paks II. Zrt..

Az egyelőre nem állapítható meg, hogy utóbbi összegből mennyit adtak közvéleménykutatásra, ugyanis a konzorciummal 2016-ban kötött szerződést az MVM Paks II. Zrt. kifelejtette a szerződéscsomagból.

Az összesen több tízmillió forintos közvéleménykutatás eredménye viszont megtekinthető a vállalat honlapján, egy stockfotókkal és alig egy oldalnyi szöveggel megtöltött, 12 oldalas dokumentum, amely megállapítja, hogy a magyarok 54 százaléka támogatja a paksi bővítést.

Kapcsolódó cikkeink

Pontosan a törésvonal fölé tervezték az új paksi blokkok alaplemezét

Csontvázaktól tartottak ugyan, de tagadják, hogy bármit eltitkoltak volna a Paksi Atomerőmű földrengésbiztonságáról

Aktív törésvonal a Paksi Atomerőmű alatt: Aszódi Attila államtitkár szerint nincs itt semmi látnivaló

Nem földrengésmentes a paksi atomerőmű telephelye: megszereztük a földtani kutatás eltitkolt eredményeit

Máriás Leonárd 

Közreműködött Vágó Gábor és Szilágyi Péter

Megosztás