Szombathely

Egyre nőnek a szombathelyi uszoda veszteségei

31 millió forintos veszteséget termelt tavaly decemberi átadása óta a Hende Csaba szerint gazdaságos új medence a szombathelyi Fedett Uszodában.



Társadalmi célú hirdetés

Elsőként júniusban írtunk a szombathelyi Fedett Uszoda új medencéjéről, illetve arról, hogy a működésével megnövekedett fenntartói költségek miatt veszélybe került a Vízmű SC. Az uszoda vesztesége az új medencerész megépítésével csak nőtt, a terhet pedig az úszókra is rátolták, akik össze is roppantak alatta.

A Vízmű ugyanis csak úgy tudott volna életben maradni, ha a fizetnivalókat még tovább hárítja a náluk sportoló gyerekek szüleire. Ez 25 ezer forintos havi bérletárakat jelentett volna. A klub megsegítésére a Magyar Úszószövetség kezdett tárgyalásokat az önkormányzattal, végül arra jutottak, hogy a klubnak meg kell szűnnie, az úszók és edzőik pedig a Szombathelyi Sportiskolában folytatják a munkát.

Az új medencerészt nem is az úszók, hanem a vízilabdások számára építették, és ők is használják. a TAO-ból megvalósult bővítés átadásánál pedig Hende Csaba a térség országgyűlési képviselője azt mondta, az új, korszerű létesítmény fenntartása olcsóbb lesz, mint a régié volt.

Október 25-én rendes havi közgyűlését tartotta a szombathelyi képviselőtestület. Ismét téma volt az uszoda. Most amiatt kellett tárgyalnia a politikusoknak a létesítmény ügyét, mert további fejlesztéseket akarnak végrehajtani, a pályázati feltételek teljesítéséhez pedig az kell, hogy az uszoda az önkormányzati érdekeltségű VasiVíztől átkerüljön a szombathelyi önkormányzathoz. Ezt egy egyszerű ajándékozással oldják meg a felek. A napirendi pont tárgyalása több más érdekességet is tartalmazott.

31 millió forint az új medence vesztesége, csak amióta átadták – ez abból a beszámolóból derül ki, amit az uszoda vezetősége készített. Az uszoda összvesztesége pedig 212 millió forint volt a 2017 november-december és a 2018 január – szeptemberi időszakban összesen. 

De volt egy másik érdekes hozzászólás is. Molnár Miklós (Pro-Savaria) alpolgármester vetette fel, hogy a jövőre változó TAO támogatási rendszer miatt a vállalkozók címkézett adója alkalmas lesz arra, hogy a látványsportoknak helyet adó létesítmények fenntartására fordítsák, vagyis az uszoda fenntartásában is segítség lehet. Ehhez azonban az kell, hogy a létesítmény a sportegyesület fenntartásában legyen. Így a most, a városhoz került épületet akár a vízilabdások is működtethetik majd.

Ha ez valóban megtörténik, és a vízilabdásoknak épített uszodarész fenntartása a vízilabdások feladata lesz, akkor az úszóklub megszüntetése alig fél év múlva értelmetlenné válik. Hiszen, a  legkésőbb februártól ismét jöhetne a TAO-pénz. Mindössze pár hónapra kellett volna az önkormányzatnak a zsebébe nyúlnia, és megmenekül a több évtizede működő sportegyesület.

Farkas Bazsi – ugytudjuk.hu

Fotó: a szerző felvétele

Megosztás