Konteó

Nemzetközi filmfesztivál Pécsett minisztériumi támogatással, laposföld-hívőkkel

Vadászpilótaként legfeljebb 16 ezer méteren repülve sem látott görbületet a Földön Tóth László, aki a pécsi Seven Hills International Film Festival (SHIFF) főszervezője volt. A rendezvényt az állam is támogatta, de hogy laposföld-hívők is felbukkantak, a helyi politikusokat is megdöbbentette. A pécsi SHIFF-et és az azzal párhuzamosan megrendezett komlói filmfesztivált összesen mintegy húszmillió forinttal támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma.



Társadalmi célú hirdetés

„Laposföld-hívő? Az meg micsoda? Nem hiszi, hogy a föld gömbölyű? Soha nem hallottam ilyenről?” – válaszolta Páva Zsolt pécsi polgármester az Átlátszó Országszerte azon kérdésére, hogy tudta-e, hogy Pécsett, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a pécsi önkormányzat támogatásával megrendezett a Seven Hills International Film Festival (SHIFF) főszervezője, Tóth László a laposföld-mozgalom magyar vezetőivel szoros kapcsolatot ápol, s neki magának is érdekes meglátásai vannak a témára vonatkozóan.

A városvezető Tóthon semmi gyanúsat nem talált, csak azt látta, hogy lelkesen és sokat dolgozik azért, hogy a filmfelsztivál sikeres legyen. Páva úgy vélte, hogy túl nagy vállalást tettek, de mivel ez volt az első alkalom, bízik abban, hogy a rendezvény a jövőben még jobb lesz.

A laposföld-hívők Tóthot csak Teleky Tóth Lászlóként emlegetik, és így hivatkoznak rá, mint volt vadászpilótára, aki szovjet űrhajósokkal állt kapcsolatban. Amúgy ennek a különös közösségnek az egyik legfontosabb érve Tóth László azon kijelentése, hogy a nála lévő fotók alapján nem látni, hogy a Föld gömbölyű.

Tóth mindezt állítólag arra hivatkozva mondta, hogy vadászpilótaként, legfeljebb 16 ezer méteren repülve sem tűnt fel neki szemmel látható görbület. (Magyarországon volt olyan laposföldes, aki megmérte a Balatont, és síknak mondta ki, ami újabb bizonyíték szerinte arra, hogy a Föld is lapos lehet.) A laposföld-hívők úgy vélik, mindez azt bizonyítja, hogy mindannyian egy globális összeesküvés áldozatai vagyunk.

Polcz Péter fotós-újságíró, konteo-vadász az Átlátszó Országszertével azt közölte, hogy Tóth László az egyik beszélgetésük során azt közölte, hogy nem gondolja magát laposföld-hívőnek, és majd megkéri a “Sanyit”, hogy ne hivatkozzanak rá ily módon a jövőben a különböző fórumokon.

A Sanyi egyébként Székely Sándort takarja, aki a magyar laposföld-hívők vezetője, és aki ismerőse a Facebookon Kevin Williamsnek, akit gyakorlatilag sztárproducerként és rendezőként mutattak be Pécsett az idén, a SHIFF megnyitója előtti vörös szőnyeges felvonuláson.

A laposföldesek egy része Polcz Péter elmondása szerint  nem azonnal a Föld alakjának a megkérdőjelezésével kezdi el konteós karrierjét, a legtöbben már megjártak egy hasonló csoportot, avagy nyilván benne is maradtak, így korábbi chemtrail-hívők, oltásellenesek ugyanúgy lehetnek köztük, akik csak a világot uraló háttérhatalomban hisznek, esetleg nem hiszik el hogy a holdraszállás valóban megtörtént, avagy éppen azt gondolják, hogy az USA kormánya már rég lepaktált a hátunk mögött az ufókkal.

Tóth Lászlóék nemzetközi pécsi filmfesztiválján ugyanakkor semmi nem utalt arra, hogy a hozzájuk közel állók fura elméletei bármilyen módon is megjelentek volna a fesztiválprogramban.

A Hét Domb nevű filmfesztivált a Komló Média vezetője, Magyar Ferenc tévés operatőr-rendező ötlete alapján 2017-ben indították útjára. Ahhoz, hogy sikerült a helyi és az országos politika támogatását is elnyerni, szerepe lehetett annak, hogy Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője tavaly még kulturális államtitkár volt.

A már említett Székely Sándorral éppen a Komló Média készített riportot, amely még a tavalyi Hét Domb fesztivál előtt volt műsoron, és Magyar Ferenc az Átlátszó Országszertével azt közölte, hogy a laposföld-hívős adást Tóth László felvetésére készítették el.

Tóth László az Átlátszó Országszerte megkeresésére azt írta, hogy „Polcz Péter viszonylag tisztességtelen módon próbált „belehúzni” a témába. Ő az, aki a nevemet próbálta ebbe a témába belevonni. Nem vagyok „laposföldes”, nem érdekelnek a konspirációs teóriák. Székely Sándort ismerem, meghallgattam, és mivel hiszek a vélemény és szólás szabadságban ezért nem ítélem el a véleményéért. A témában nem tudok és nem akarok többet nyilatkozni, mert időpocsékolásnak tartom.”

Polics József, Komló fideszes polgármestere volt az, aki tavaly megkereste a komlói születésű, de immár 36 éve az arab világban, az Öböl-országokban élő Tóth László vállalkozót. Polics József sem tudott arról – mint közölte az Átlátszó Országszertével –, hogy Tóthék milyen konteós csoportosulással vannak kapcsolatban, és még életében nem hallott arról, hogy vannak, akik még napjainkban is tagadják azt, hogy a Föld gömbölyű lenne.

Ugyanakkor azt mondta, hogy elképzelhetetlen a számára, hogy Tóth László környezetében ilyen komolytalan emberek legyenek. Őt fontos és magas rangú arab kapcsolatokkal bíró üzletemberként ismeri, hiszen ahogy tavaly Komlóra, úgy az idén Pécsre is el tudott csábítani egy komoly diplomáciai delegációt, élén az egyik arab ország uralkodói családjának hercegi tagjával.

Éppen ezért lett Tóth László a tavalyi komlói filmszemle végén a Hét Domb Filmfesztivál igazgatója. Ebből lett a kezdetben Hét Domb különleges, önálló nemzetközi szekciója, majd időközben, egy éven belül a komlói fesztiválról teljesen leváló Seven Hills International Film Festival.

Tóth László a Szabad Pécsnek úgy nyilatkozott, nem érzi problémának, hogy az ő fesztiváljuk magyarul Hét Domb Nemzetközi Filmfesztivál nevet viseli, és szó sincs arról, hogy megpróbálnák lenyúlni, kisajátítani az eredeti ötletet és a mustrát, amibe őket segítőként hívták meg. Ám Polics egyértelműen fogalmazott: Tóthék nem tarthatják meg a hét dombra épült Komlóra utaló nevet egy pécsi fesztiválhoz.

Babos Attila – Szabad Pécs

Címlapfotó: a szerző felvétele.

Megosztás