kábítószer

Lakossági összefogás indult Bátonyterenyén a drogok és a dílerek ellen

Megelégelték a helyiek a bedrogozott, zombi mozgású, üvöltöző és garázdálkodó drogosokat a Nógrád megyei Bátonyterenyén, ezért elindítottak egy mozgalmat annak érdekében, hogy a városban megszűnjön a kábítószer-fogyasztás és a terjesztés. A kezdeményezés egy volt NNI-s rendőrtől, Orosz Istvántól indult ki, aki a városi gyerekeknek foglalkozásokat is tart a prevenció érdekében.



Társadalmi célú hirdetés

„Tisztelt” nagybátonyi drogterjesztők! A becsületes nagybátonyiak nevében örömmel üdvözöljük azon döntésetek, hogy a tanítás ideje alatti árusítást beszüntettétek. Ennek is köszönhetően eltűntek a zombi mozgású egyedek az utcákról. Szorgalmazzuk, hogy önkéntes jogkövető magatartásotok terjesszétek ki a késő esti és a hétvégi időszakra is! Menni fog az csak gyakorolni kell! Tájékoztatom a mozgalmunkat támogatókat, hogy Nagybátony minden fertőzött pontján rendelkezünk szemekkel és mindent látunk! Küzdelmünket folytatjuk a drogmentes Nagybátonyért!”

Ezt osztotta meg Facebook-oldalán egy hete, szeptember 12-én Orosz István, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) bűnszervezetek elleni osztályának egykori vezetője, akinek az irányításával a településen közösségi összefogással vették fel a harcot a helyi kábítószer-fogyasztással és terjesztéssel. Orosz István Nagybátonyt írt a bejegyzésében, amely a 14 ezres lakosú Bátonyterenye egyik városrésze. (Nagybátony 1984-ben egyesült Kisterenyével Bátonyterenye néven – a szerző.)

A helyi kábítószer bűnözés elleni fellépés elindításáról Orosz István az Átlátszónak elmondta, hogy személyes ügyek motiválták. Így egyik gyerekkori barátjának az elvesztése, aki úgy halt meg, hogy egy rendőri igazoltatás miatt, hogy ne bukjon le, lenyelte a nála lévő zacskó kokaint. A volt NNI-is – mint megemlítette – nehezen élte meg a történteket.

Csak úgy, mint azt, hogy saját családján belül is akadtak gondok a kábítószer miatt. Orosz István egyik rokona például kábítószerfüggő volt, és csak tíz évig tartó kemény küzdelem után tudott lejönni a szerről. De akadt olyan személy is a famíliában, aki úgy gondolta, könnyen kereshet pénzt, ha drogot terjeszt.

„Ezek mellett több ismerősöm is megkeresett, és tudván, hogy rendőr voltam, tanácsot kértek tőlem, hogy mit lehetne azért tenni, hogy a gyerekeik ne éljenek a droggal.”

Orosz István a városban nőtt fel, és azt mondta, gyerekkorában nem tapasztalt ilyen problémákat, illetve a közösség akkor segített annak, aki bajban volt. Ez volt a minta az egykori rendőr számára, és úgy gondolta, hogy az összefogás most is megoldás lehet a gondokra. Orosz István első lépésként facebookos posztjaiban azt kérte a bátonyterenyeiektől, hogy fogjanak össze és előzzék meg a drogfogyasztást.

„A felhívással egy időben az egyik kollégámmal a 6 és 14 éves kor közötti gyerekeknek kommandós képzést szerveztünk. A sportolás, vagyis a hasznos időtöltés nyújtása mellett a srácokat megpróbáljuk mentálisan felkészíteni arra, hogy miként lehet a családi vagy az iskolai problémákat feldolgozni” – jegyezte meg az Átlátszónak.

A volt rendőr azt hangsúlyozta, hogy a kábítószer társadalmi probléma, és a droggal szembeni fellépést csak a rendőrség vagy a hatóságok nem tudják eredményessé tenni, ahhoz közösségi összefogásra is szükség van. „Nem szégyellni kell a problémát, hanem azt keresni, hogy azt miként lehet megoldani. Persze jól tudom, hogy sokan nem hisznek a hatóságokban, ezért nem fordulnak hozzájuk, mások pedig inkább homokba dugják a fejüket.”

Orosz István egyik Fb-bejegyzése:

„A nagybátonyi „drogmaffia” pár terjesztőből áll, akik saját illetve a szervezett bűnözés vagyonát gyarapítják. Családokat, emberi sorsokat tesznek tönkre miközben lelkiismeret furdalás nélkül élik életüket. A megkeseredett szülők és nagyszülők pedig belerokkannak a drog rabjává vált gyermek, unoka helyes útra térítésébe.”

Orosz István elmondta, ahogy elterjedt a városban a kezdeményezés híre, elindult egy mozgalom annak érdekében, hogy ne legyenek bedrogozott zombi mozgású fiatalok a közterületeken és főleg ne az iskolák környékén.

Fontos megemlíteni, hogy a kábítószer-terjesztők átverik a fogyasztókat, mert azoknak azt ígérik, hogy jó minőségű kannabiszt kapnak, ám helyette olyan szereket adnak el nekik, mint például a kréta, illetve a dohány, csavarlazító folyadékkal lefújva és megspékelve más mérgekkel.

A kréta nevű keverék esetében egy amfetamint is tartalmazó anyagot összekevernek valamilyen dizájner droggal. A keveréket azért árulják kréta néven, mert az színre és állagra hasonlít a krétaporra.

„Természetesen a kábítószer terjesztésével és fogyasztásával megjelennek más járulékos bűncselekmények a közterületeken, mint a garázdaság vagy a rongálás. Ezek pedig félelmet keltenek az emberekben. Ezért sem engedhetjük meg, hogy az iskolák környékén drogot áruljanak vagy fogyasszanak” – közölte a volt rendőr.

Hozzátette: Bátonyterenye minden részében találhatóak olyan lakosok, akik jeleznek neki és társainak, ha szükséges.

„Jelenleg nyolcan vagyunk, és nagyon vigyázunk arra, hogy a tevékenységünk során sohase lépjünk fel önbíráskodóan. Mi csupán figyelünk és jelzünk egymásnak. Az összefogás részesei a romák is, ami komoly visszaigazolást jelent számomra.”

Az egykori NNI-s elmesélte, hogy nem rég egy édesanya kért tőle segítséget, mivel a fia lelki problémák miatt a droghoz, a varázsfűhöz nyúlt. „Leültünk beszélgetni a kamasszal, átrágtuk a dolgokat és végül a fiú vállalta, hogy pszichológus segítségével mászik ki a gödörből a drog helyett.”

Orosz István szerint a mozgalom elindulása óta a zombik eltűntek az utcákról és a terjesztők sem mernek nappal megjelenni, pláne nem az iskola közelében. Az emberek maguktól is jeleznek. A legaranyosabbnak a volt NNI-s azt a 70 éves nénit tartotta, aki a szomszédja segítségével regisztrált a Facebookra, hogy „elmondhassa” a problémáját.

Orosz István hangsúlyozta, a rendőrséggel együttműködnek, ha van erre igény, és amennyiben van olyan információjuk, ami fontos lehet, eljuttatják hozzájuk.

„A kezdeményezésünk másoknak is megtetszett és  megkerestek minket, hogy a gyerekeknek ott is szervezzünk olyan képzést és tájékoztatást, ami nálunk van. Mi mindezt egyébként saját költségen csináljuk, de ez nem is pénzkérdés, hanem az a fontos, hogy a közösség a cél érdekében összefogjon.”

Csikász Brigitta

Fotó: Facebook – Orosz István

Megosztás