Szeged

Lázár János új polgármestert szeretne Szegednek. Kire gondolhat?

Lázár János “kampány-videoüzenetet” küldött a szegedi lézerközponttól. Szerinte másik polgármesterre lenne szüksége Szegednek. Kásler Miklós emberminiszter pedig múltba révedt az innováció szegedi ünnepén.

“Végre kellene egy olyan polgármester Szegeden, aki nem akadálya a fejlődésnek, hanem a megoldást jelenti” – ezt Lázár János, a térség országgyűlési képviselője mondta Facebook-videójában. Annak apropóján, hogy  megállapodást írt alá a közeli napokban a Szegedi Tudományegyetem, az Audi Hungária Zrt. és a MOL Zrt a szegedi ELI Alps lézerkutató-kutatóintézet mellett elhelyezkedő, egyelőre még területrendezés alatt álló Science Parkban. Az együttműködés mindenekelőtt megújuló üzemanyagok fejlesztéséről szóló kutatásokról szól, s lerakták az SZTE Járműipari Kompetencia Központ alapkövét és felavattak egy mobil féktermet.

Lázár friss kampányüzemmódja izgalmas kérdéseket vet föl. Nem tudni ugyanis egyelőre, ki lesz a Fidesz polgármester-jelöltje Botka László (MSZP) ellenében, de korábban olyan híreket is lehetett hallani budapesti berkekből, hogy esetleg maga Lázár.

 

 

Az ünnepélyes átadáson jelen voltak az egyetem vezetői, az eseményt a Szegedi Tudományegyetem szervezte. Megjelent három miniszter is. Palkovics Lászlótól – aki a Lázár-videó szerint maga hívta meg a képviselőt az eseményre – ne vegyük el az érdemet: gépészmérnökként, és az MTA rendes tagjaként szívügye a közlekedés-innováció.

Trócsányi László igazságügy-miniszter azzal kezdte beszédét, hogy joggal kérdezhetjük, vajon mit keres egy igazságügy-miniszter egy ilyen rendezvényen. Valljuk be, ez többünknek is eszünkbe jutott. Mondandójának lényege, hogy biztosítani kívánják az innovációt elősegítő megfelelő jogi hátteret.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere volt a harmadik jelen lévő kormánytag. Témája a szegedi egyetem története volt, a kolozsvári alapítástól egészen a XX. századig. Kiemelte, hogy milyen sok jeles tudós, professzor kutatott és alkotott Szegeden, akiket még neki is volt szerencséje látni. Mindazonáltal sajátos, hogy a legnagyobb minisztérium első embere egy innovációs eseményen leginkább csak a múltról tud beszélni.

Feltűnő volt ugyanakkor, hogy nem volt jelen például Szeged városának vezetése. A szegedi polgármesteri hivatal arról tájékoztatta az Átlátszót, hogy az eseményre nem kaptak meghívást.

B. Kovács Tamás

Fotó: Szegedi Tudományegyetem

Megosztás