Uniós források

Az esztergomi fideszes elitig ér az új OLAF-botrány, neveket töröltek az érintett cég honlapjáról

Az új OLAF-botrányban, a K+F kifizetéseket érintő 9 milliárdos buktában emlegetett Infokom-Innovátor Nkft. kreatív vezetőjeként dolgozik az esztergomi fideszes polgármester fia. Borz Gergely és édesanyja, Romanek Etelka is jó viszonyt ápolnak Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspökkel. Az Infokom-Innovátor pedig a szintén esztergomi MOL-vezérhez, Hernádi Zsolthoz kötődik.

Csaknem 9 milliárd forint uniós pénzlehúzást állapított meg az EU csalás elleni hivatala, az OLAF egy kutatás-fejlesztési (K+F) programnál. Az esetről elsőként beszámoló 24.hu meg is nevezte a magyar cégeket, amelyek az OLAF szerint érintettek a csalássorozatban. Köztük az Infokom-Innovátor (korábban BME-Infokom Innovátor) Nonprofit Kft.-t. A magyar adóhatóság is nyomoz, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Az érintett cégek az OLAF szerint kamu fióktelepeket hoztak létre, hogy regionális támogatási projektekben vehessenek részt, illetve csak papíron foglalkoztattak távmunkásokat. Ráadásul az Infokom (és egy másik, de az Infokomhoz tulajdonosai révén kötődő magyar cég) a pályázati pénzből fizette olyan dolgozóit is, akiket nem lehetett volna.

Az Infokom-Innovátor honlapján Szabó Sándor ügyvezetőt mutatják csak be. Korábban azonban mások is szerepelhettek az így kiemelt vezetők között, az oldal forrásában ugyanis még látszanak további nevek is. Csakhogy – szakszóval – kikommentelve, azaz egy olyan, a megjegyzéseket jelölő parancskóddal ellátva, ami a honlap látogatója számára láthatatlanná teszi a szöveget.

A céges honlap forráskódja

Fölöttébb értelmetlen volna eleve így kódolni, véletlen hibából pedig szinte elképzelhetetlen: az úgynevezett HTML-kód lényege, hogy indító és lezáró parancsot is kell adni, a kétszeri, ámde végül értelmes elírás esélye kb nulla. Vagyis ezeket a szereplőket szinte bizonyos, hogy utólag törölték az oldalról, bár azt nem tudni, mikor és miért.

Köztük Borz Gergely kreatív főnököt. Ő ráadásul nem csak a honlap HTML-forrásában látszik, de a személyes Facebook-profilja is az Infokomot mutatja munkahelyként, a LinkedIn közösségi oldalon pedig az is látszik, hogy 2012-től tölti be a pozíciót.

Az Infokomhoz is kötődő K+F-es mutyiról már korábban írt részletes cikket az Index is. Ebben egyebek mellett olvasható, hogy az Infokom 2016-ban az egyik legmenőbb nemzeti nagytőkés, Garancsi István kockázati tőkelapjával, a Garangolddal hozta létre a Smart City Solutions Kft.-t. A Garangold idén februárban kiszállt a cégből, helyét az Infokom mellett a Hernádi Zsolt MOL-vezér érdekkörébe tartozó Gran II. Kockázati Tőkealap vette át.

Hernádi esztergomi kötődése nem titok, állítólag szoros barátság köti őt a város másik erős emberéhez, Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspökhöz. Információink szerint nekik, kettejüknek a legjelentősebb a befolyása a helyi közéletre. Még a jelenlegi polgármester kiválasztását is Kiss-Rigónak tudják be fideszes források.

A levitézlett Meggyes Tamás és a leamortizált Tétényi Éva után 2014-ben a párt (győztes) polgármester-jelöltje Romanek Etelka volt. Ő pedig az infokomos Borz Gergely édesanyja.

A püspök, mint kiadó és szerkesztő által jegyzett Toronyirány elnevezésű „szegedi katolikus értesítő” impresszumában az állandó munkatársak között szerepel bizonyos Borz Gergely is. Ez alighanem több véletlen névazonosságnál.

Az Infokom címére írt érdeklődésünkre maga Borz válaszolt. Illetve csak az őt személyesen érintő kérdésre, ami a céget, illetve az OLAF megállapításait illeti, arra egyelőre nem reagált az Infokom. Borz válasza:

„A BME-Infokom Kft-nél 2012 elején kezdtem dolgozni, a vizsgált pályázati döntések többsége – tudomásom szerint – 2013 környékén született, édesanyám 2014 végén lett polgármester Esztergomban.

Édesanyám ugyan tudta, hogy mivel foglalkozom, de a konkrét munkahelyeimmel, és azok financiális hátterével, pontos pályázati tevékenységével sosem volt tisztában. Ahogy sokszor teljes mértékben még én sem, de ezt alkalmazottként teljesen életszerűnek gondolom.

2018 márciusáig dolgoztam az Infokomnál, munkatársaim nem ismerték édesanyám közéleti szerepét, én pedig sosem nem láttam okát annak, hogy erről bárkinek beszámoljak. Az ügyvezetés például éppen az ön mai leveléből hallott erről először.

Fentiek fényében gyakorlatilag teljesen kizártnak tartom, hogy édesanyám munkája bármilyen kapcsolatban állt volna a volt munkahelyemet érintő pályázati döntésekkel, még akár szándékán kívül is, a kapcsolat tökéletes hiánya miatt.”

Az Infokom-Innovátor egyként az uniós, s mint azóta kiderült, magyarországi nyomozások ellenére sem fut rosszul, 2016-ról tavalyra még növelte is az árbevételét, közel félmilliárdos forgalmat hozva össze. A honlapjukon ma is elérhetőek a nyertes uniós projektek. Többségük 2012-es dátumozású, van köztük egyebek mellett boltlátogatói mobilos applikáció, céges kapcsolatelemzés Big Data környezetben és mobilaláírás is.

Rádi Antónia

Címlapkép forrása: Helló, Esztergom/Facebook

Megosztás