Szeged

Hamarosan szabadulhat Magda Marinko a szegedi Csillagból – több, mint két évtizedet ült négy gyilkosságért

Pár hónap múlva feltételesen szabadulhat a magyar kriminalisztika egyik legvéresebb kezű gyilkosa, a szerb Magda Marinko. Fel nem lélegezhet, Szerbiában ugyanis hat személy, köztük egy kisgyerek meggyilkolásával vádolták, és távollétében el is ítélték: ott további 40 év börtön várna rá. A szegedi „Csillagban” több, mint két évtizedet ült négy gyilkosságért. A Z. Nagy család kivégzését azonban nem sikerült rábizonyítani.

A négy tagú szegedi Z. Nagy család több, mint 24 éve történt kivégzése nem csak a Csongrádi megyeszékhelyen lakókat, hanem az egész országot sokkolta, sőt, annak idején Európa számos országában vezető hír volt. Az ügyben viszont máig nincs elítélt tettes. A rendőrség másik négy gyilkosság mellett Magda Marinkót ugyan meggyanúsította Z. Nagy Bálint és felesége, valamint két kiskorú gyermekük meggyilkolásával is, sőt, vádat is emeltek ellene, de ebben az ügyben bizonyítottság hiányában nem ítélték el, másodfokon az ügyészség visszavonta vádat. Az ügy részletei az Egyperces krimi blogon olvashatók.

Z. Nagy Bálint testvére, Margitáné Z. Nagy Rozália azt mondta az Átlátszónak, döbbenetes és elfogadhatatlan, hogy nincs tettese a családtagjai ellen elkövetett bűncselekménynek. Az asszony ennél többet nem is akar beszélni a 25 éve történtekről, mert nem szeretne részletekbe belemenni a naponta újra és újra átélt üggyel kapcsolatban.

Az életfogytiglanra ítélt, jelenleg a Szegedi Fegyház és Börtönben, közkeletű nevén a Csillagban fogva tartott Magda Marinko eközben pedig már „vághatja a centit”. Ugyanis pár hónap múlva akár szabadon is engedhetik, illetve átadhatják Szerbiának, ahol hat személy, köztük egy 8 éves gyermek megölésével emeltek ellene vádat és ítélték el. Kovács Lajos nyugállományú rendőr ezredes most is meg van róla győződve, hogy Magda követte el a szegedi gyilkosságokat.

„Sajnos igaza van Z. Nagy Bálint testvérének, érthető, ha nem tudja elfogadni, hogy az öccse, a testvérének a felesége, és két unokaöccse gyilkosa hivatalosan nincs megnevezve és elítélve” – nyilatkozta az Átlátszónak Kovács.

Emlékeztetett arra, hogy a rendőrség Magda Marinkót gyanúsította Z. Nagy Bálint és felesége, valamint két kisgyermekük megölésével is, az ügyészség vádat is emelt ellene, de a bíróság nem látta elégségesnek a bizonyítékokat. Elsőfokon ebben az ügyben bizonyítottság hiányában a bíróság felmentette az akkori Jugoszláviát elhagyó, Szegeden letelepedő egykori idegenlégióst. Másod fokon már nem is vádolták meg Magdát Z. Nagyék meggyilkolásával és kirablásával.

Az ezredes azonban ma is határozottan állítja, hogy a sok borzalmat látott és megélt kollégáival együtt őt is megrázó szegedi gyilkosságok tettese Madga Marinko.

„Nem volt beismerő vallomásunk, nem voltak tanúk, viszont közvetett bizonyítékok számunkra megalapozták a gyanút ellene. Ráadásul Szabadkán a Petrity családot, a családfő mellett a feleségét és kisgyermeküket ugyanolyan körülmények között és módon gyilkolták meg, mint Z. Nagy Bálintékat. A tettes az ablakon mászott be a házba, ugyanazt a fegyvert használta, ugyanúgy gyilkolt. Az ölési módszer, amit inkább nem részleteznék, Magda védjegye volt. A Szabadkán elítélt bűntársai is ellene vallottak a rendőrségen és később a bíróságon, mintegy alátámasztva a mi nyomozásunk eredményeit. Mondhatná erre bárki, hogy egy utánzó tette, ám ez kizárt, ugyanis a gyilkosságok között nagyon kevés idő telt el, és számos részletet nem hoztunk nyilvánosságra” – magyarázta Kovács, amihez még hozzátette: „Nem volt, és azóta sincs olyan körülmény, nyom, vagy valakinek a vallomása, amely azt támasztaná alá, hogy más követte el a szegedi gyilkosságokat. Magdának az az állítása, hogy ő tudja, hogy kik végeztek a szegedi cukrász családdal, de családja érdekében nem árulja el, nem igaz”.

Kovács Lajos szerint nem lehet kérdés, hogy Magda Marinko több mint 24 év börtönben eltöltött idő után már számolja a napokat, de szerinte egyáltalán nem biztos, hogy a BV-bíró 25 év után szabadlábra helyezné. Ha mégis megtörténne, akkor a magyar hatóságok átadnák Szerbiának, ahol távollétében halálra ítélték, amit később, mivel déli szomszédunknál időközben eltörölték a halálbüntetést, 40 év börtönbüntetésre változtattak.

Magda Marinko esetleges kiadásáról Szerbia kezdeményezésére a két ország Igazságügyi Minisztériuma állapodik meg. A szerbiai minisztériumot az Átlátszó megkérdezte, hogy kezdeményezték-e már Magda Marinko kiadását, válaszukat várjuk.

Szerbiában az 1963. november 30-án született  Magda Marinkót és társait Fehér Ida, a Petrity házaspár és 8 éves gyermekük, továbbá a Palicson az Agatity házaspár meggyilkolásával vádolták meg és ítélték el. Magyarországon Magda Marinkót négy, Kecskeméten és Orosházán elkövetett gyilkosságban találták bűnösnek és ítélték el.

A magyarországi büntetőperben Varga Zoltán bíró 1995-ben hozott elmarasztaló ítélet. Miután Magdára rábizonyítottak 4 gyilkosságot, és így bűnösnek találták nyereségvágyból, előre kitervelten, több emberen, különös kegyetlenséggel, részben társtettesi minőségben elkövetett emberölés, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettében, a bíróság életfogytiglani szabadságvesztést szabott ki.

Jogi értelemben véve valóban nincs megnevezve és elítélve a négytagú szegedi Z. Nagy család gyilkosa. Bár az ügyészség a kecskeméti hármas gyilkosság és az Orosházán megölt Márton Edit (az 1991-ben elrabolt szegedi diáklány, Farkas Helga nagynénje) megölése mellett a négy áldozatot követelő szegedi rablógyilkossággal is megvádolta Magda Marinkót, azonban első fokon a Fővárosi Bíróság nem látta bizonyítottnak a vádat. A másodfokú tárgyaláson már nem is szerepelt a vádiratban. A bíróság életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte Magdát azzal, hogy legkorábban 25 év múlva bocsátható szabadlábra.

Tizennégy gyilkosság sorozatban:

  • 1993. február 24, Szabadka: Magda Marinko és bűntársa, Jovan Sredanovic betört egy gazdag férfi házába. Elkezdték átkutatni az ingatlant. Azonban a házban tartózkodott a házvezetőnő, Fehér Ida. A nőt Magda agyonlőtte.
  • 1993. december 19, Kecskemét: Magda Marinko és három társa az éjjeli órákban behatolt Horváth Antal kecskeméti lakótelepi lakásába, ahol azonban csak Horváth felesége és kisfia volt otthon. Időközben hazaérkezett Horváth  és üzlettársa, a Dragutin Kujundzsics. Magda Marinko hangtompítós, B3832 számú Scorpio gépfegyverével öt lövéssel megölte Horváth Antalt, majd öt lövéssel meggyilkolta az életéért könyörgő Dragutin Kujundzsicot. Utána azonnal elhagyták a lakást, Magda azonban visszament és Horváth Antalnét is megölte, közvetlen közelről, hat lövéssel. A tettesek 800 ezer forintot és egy Omega karórát vittek el. Horváthék gyermeke, a 8 éves kisfiú túlélte a rablógyilkosságot, ő riasztotta a mentőket, mikor hajnal három órakor felébredt.
  • 1994. január 5, Orosháza: Magda Marinko három társával este betört Némethné Márton Edit házába. Innen 100.000 forint készpénzt, kisebb értékű ékszereket és két márkásabb órát találtak és vittek el. A házban az asszonyon kívül két kiskorú lánya tartózkodott otthon, akiket a rablók megbilincseltek, de életben hagytak.
  • 1994. január 23, Szeged: Az éjszakai órákban betörtek Szeged egyik legismertebb cukrászmesterének Bárka utcai otthonába, megölték és kirabolták a 42 éves Z. Nagy Bálintot, vele egykorú feleségét, Z. Nagyné Dunai Gizellát, valamint 17 éves Dániel és 10 éves Balázs fiukat.
  • 1994. január 25, Szabadka: Magda Marinko éjszaka három társával agyonlőtte és kirabolta a Petrity családot, Petrity Milant, Petrity Sztanát, és 10 éves kisfiúkat, Danét.
  • 1994. január 25, Palics: Magda Marinkó és társai alig néhány órával a szabadkai hármasgyilkosság után Palicson megölték és kirabolták Joszip Agaticot és feleségét, Verica Agaticot

Szegedi Tamás

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Megosztás