Egyéb

Kósa Lajos amnéziás – mégiscsak járkált kampányhaknikon, mutatjuk, merre

 

A magyar belpolitika legismertebb arcai közé tartozik, közel három évtizede főállású politikacsinálóként van jelen. Így lesz ez a továbbiakban is, hiszen a legutóbbi parlamenti voksoláson ismét képviselővé választották. Mintha nem kopott volna semmit, pedig vagy kóros feledékenység gyötri a fideszes Kósa Lajos, vagy tudatosan állít valótlant.

„Amikor országgyűlési képviselő és polgármester voltam, Debrecen városát képviseltem a parlamentben. És nem járkáltam különböző országrészekbe választói gyűlésekbe, ahol olyan kérdések voltak, amelyekhez Debrecennek semmi köze nincsen” – mondta Kósa Lajos az Azonnalinak. Nyilatkozatát videófelvétel tanúsítja, tehát szó nem lehet arról, hogy netán félreértette volna szavait az őt kérdező újságíró.

Mint az köztudott, Kósa Lajos a kormányzó Fidesz veterán politikusainak egyike, azon kevesek közé tartozik pártjában, akik 1990 óta folyamatosan országgyűlési képviselők. Kósa honatyai munkássága mellett 1998 és 2014 között Debrecennek, az ország második legnagyobb lélekszámú városának a polgármestere is volt.

A legutóbbi parlamenti ciklusban hosszabb ideig pártja népes országgyűlési frakcióját is vezette, illetve tárca nélküli miniszterként is szolgált a legutóbbi Orbán-kormányban. Kósa Lajos kivételes munkabírásáról árulkodik, hogy 1994 óta pártja Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke, 2007 és 2015 között pártja országos alelnöke; az Országgyűlésben volt már a számvevőszéki bizottság elnöke, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke, az önkormányzati bizottság alelnöke is.

2006 és 2014 között a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, 2011-től pedig a Magyar Országos Korcsolyaszövetség elnökeként is tisztelhetjük őt, ráadásul a Magyar Olimpiai Bizottság tagjaként is szolgálta a magyar sportot, arról nem is beszélve, hogy a – folyamatosan dráguló – budapesti vizes világbajnokság szervezőbizottságának elnökeként is jelentős feladatok hárultak rá.

És még sorolhatnák mennyi és miféle társadalmi szerepvállalásai voltak és vannak a fideszes veteránnak.

Kósa Lajos a napokban Márki-Zay Péter politikai szerepvállalásai kapcsán nyilatkozta azt, hogy ő Debrecen polgármestereként nem járkált különböző országrészekbe választói gyűlésekre, ellentétben a nemrégiben – ellenzéki összefogással – megválasztott hódmezővásárhelyi polgármesterrel.

A tények azonban azt mutatják, hogy de.

Ha nem nézünk korábbra, csupán a 2014-es választásokig tekintünk vissza, akkor Kósának tucatnyi olyan szereplésére találunk bizonyságot, amit minapi nyilatkozatával tagadott – a következő példák mind debreceni polgármesterségének idejéből valók.

Cseresnyés Péter nagykanizsai – Debrecentől igen távoli – fideszes országgyűlési képviselő büszkén számolt be arról, hogy kampányfórumán, előtte pedig sajtótájékoztatón vendégeskedett városában Kósa Lajos. A debreceni polgármester kivette a részét a 2014-es európai parlamenti választási kampány fideszes agitációjából is többek között Salgótarjánban és Miskolcon.

Mindezekről ő, illetve párttársai fényképekkel is beszámoltak Facebook-oldalaikon.

Kósa Lajos, aki akkor még debreceni polgármester volt, az országot járva igen aktívan kivette a részét a 2014-es önkormányzati választás fideszes kampányából is. Lakossági fórumozott Komlón, Ajkán a sikeres városvezetés receptjét osztotta meg a lakossággal és a sajtó képviselőivel, Tiszaújvárosban azzal kampányolt, hogy a közmunkásokból akár még bányászok is lehetnek, Gyulán pedig arról beszélt, hogy csak a Fidesz-KDNP programja szól az emberekről.

Kiskunfélegyházán az volt a kampányüzenete a debreceni polgármesternek, hogy „egy talicska apró majmot könnyebb összeterelni, mint a baloldali pártokat”. Tatabányán arról beszélt, hogy a baloldal csatatérré változtatná az országot, Kalocsán azt mondta a lakossági fórumán, hogy az önkormányzati választások tétje az, hogy be tudják-e fejezni a bankok elszámoltatását, és Siófokon is a fideszes polgármester újraválasztása mellett korteskedett.

Ha a legfrissebb, hozzá kötődő botrányt, a csengeri „örökösnő” esetét, s az azzal kapcsolatos Kósa-reakciókat nem is vesszük számba, akkor is kijelenthető, hogy Kósa Lajos politikusi szavahihetőségével kapcsolatban erős kétségek fogalmazhatók meg.

Piricsei Zsigmond

Kapcsolódó cikkeink:

A helység kalapácsa: Média és birodalom Debrecenben, Kósa Lajos városában

Debrecen: vége van-e a Kósa-korszaknak?

A csengeri örökösnő ügyvédje szerint saját nevére is elfogadott ajándék-ígérvényt Kósa Lajos a külföldre távozott asszonytól

Korrupcióinfó: ukrán migráns-nyugdíjasokért lobbizik Kósa Lajos

Korrupcióinfó: Hadházy feljelentést tesz Kósáék cégügyében

Kósa Lajos majdnem-live: egy pesti piacról indult újra a debreceni mókamester Facebook-profilja

Megosztás