Egyéb

Tüntettek és aláírásokat gyűjtenek Balmazújvárosban a hivatali vesztegetésért elítélt polgármester mellett

 

A város polgármesterét a múlt héten jogerősen öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla – az újvárosi polgárok egy része nem tudja elfogadni a szerintük koncepciós eljárás eredményeképp született ítéletet, ezért tüntetést szerveztek és aláírásgyűjtésbe kezdtek. A petíció az ítélet végrehajtásának felfüggesztését, és dr. Veres Margit ügyének „igazságos elbírálását” kéri a Miniszterelnök Úrtól.

Előzmények

Súlyos ítélet, hiányzó szereplő – jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélték Balmazújváros polgármesterét

Vasárnap este Balmazújvárosban tüntetés volt a jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélt polgármester, volt jegyző, dr. Veres Margit mellett. A Facebookon meghirdetett eseményt szimpátiatüntetésként határozták meg a szervezők, az esemény leírásában egyebek mellett azt a petíciót is olvashatták az érdeklődők, amelyet a szervezők a miniszterelnöknek címeztek:

„Tisztelt Miniszterelnök Úr! 2018. április 16-án szembesült azzal városunk, hogy akinek bizalmat szavaztunk, dr. Veres Margit polgármestert a Debreceni Ítélőtábla 5 év börtönnel sújtotta (…) A városban a döbbenet és értetlenség uralkodik, az emberek mérhetetlenül csalódottak az igazságszolgáltatásban, mert az 50-es évek koncepciós pereit idéző dolog valósult meg Magyarországon a XXI. században. (…)

Szeretnénk kérni azonnali hatállyal az ítélet végrehajtásának felfüggesztését, valamint az ügynek az elfogulatlan, igazságos elbírálását. Bízunk az Ön ítélőképességében, mint arról 2018. április 8-án nagyon sokan tanúbizonyságot is tettünk.”

A tüntetés első felszólalója az ügyben kulcsszerepet játszó, de az eljárásból kikerült volt polgármester, két hete újraválasztott országgyűlési képviselő, Tiba István volt. A képviselő – akárcsak korábbi nyilatkozataiban – azt magyarázta a száz-százötven résztvevőnek, miért is alaptalan az ítélet. Szerinte e bíróság nem vette figyelembe a vádlottak számára kedvező bizonyítékokat, például az ő vallomását sem, „vélelmezem, hogy azért, mert akkor nem lett volna ügy”.

Tiba képviselő is az ötvenes éveket és a koncepciós pereket emlegette, hovatovább megkérdőjelezte a bíróság elfogulatlanságát: „Elkeserít, hogy vannak ma olyan emberek, akik egy bírósági ügyre ráhatással tudnak lenni, és vannak olyan bírók, akik ezt hagyják.”

Tudja, hogy kik ezek, de nem mondhat neveket, mert nem jogvégzett ember, de annyit hozzátett, „Számomra megdöbbentő, hogy ilyen bírók a jövő joghallgatóit oktatják az egyetemen.”

A képviselőt a mikrofonnál Veres Margit polgármester követte. Harcolni fog az igazáért, az ítélet „nélkülöz minden jogalapot és törvényességet” – mondta-, de bízik abban, hogy Magyarországon vannak még tisztességes bírók, ezért a Kúriához fordulnak.

A balmazújvárosi polgármester ezek után egy debreceni támogatója levelét olvasta fel, mely egyrészt Veres Margit apológiájából – rendkívül meggyőző, őszinte és tisztességes ember, akire fel lehet nézni-, másrészt a bíróság és az ítélet pocskondiázásából állt.

Akárcsak Tiba képviselő felszólalásából, a polgármesteréből is hiányozott a történet szinte minden olyan eleme, amelyek alapján a bíróság bizonyítottnak látta a hivatali vesztegetést: a lehallgatott telefonbeszélgetésekben elhangzott egyértelmű utalásoktól kezdve az ajándékba kapott gépkocsiig.

De az ítélet kritikájában nem esett szó a Tibának borítékban küldött 5 millió forintról sem, amiből Veres Margit kivett magának 400 ezret. Ez utóbbi tényeket tanúvallomásában Tiba képviselő maga sem tagadta, de szerinte a jegyző által a borítékból kivett 400 ezer is egy kölcsönügylet volt, abban az értelemben, hogy ő korábban ennyit kért kölcsön Veres Margittól, és azt adta vissza ily módon.

A történetnek ez a mozzanata Tibával együtt kikerült az eljárásból, pedig elég sajátos a magyarázat, miszerint a képviselő a sportklubnak kért kölcsönből adta vissza a jegyzőjétől kapott kölcsönt.

A polgármester és a képviselő felszólalásából viszont tényleg egy koncepciós eljárás képe bontakozott ki, amelynek mindössze az volt az alapja, hogy a jegyző nem tájékoztatta a képviselőtestületet, hogy a támogatási keretből nem kötelező Király Sándor rendezvénycsarnokát támogatni. Ezért a jelentéktelen mulasztásért sújtotta a bíróság öt év szabadságvesztéssel a jegyzőt.

A szimpátiatüntetés vastapssal tárult, a városi tévé élőben közvetített, az aláírásgyűjtés a miniszterelnöki kegyelemért folytatódik.

Becker András

Megosztás