Egyéb

Első fokon elítélték adócsalásért Drávapiski polgármesterét

 

Mali Zoltán egy 2010-es ügy folyományaként nem jogerősen egy év hat hónapot kapott, két évre felfüggesztve. És ha marad az ítélet másodfokon is, akkor ezen túlmenően meg kell fizetnie a központi költségvetést ért mintegy 9 milliós kárt. A bíróság szerint az adócsalást egy azóta felszámolt cég, a Kelet-Ormánság Innovációs Kft. (K-OI Kft) követte el. Mali szerint ellenlábasa próbálja besározni.

Drávapiski polgármestere az Átlátszónak a múlt heti határozatról úgy nyilatkozott, hogy az meglepte őt, nem erre számítottak, a határozattal szembeni fellebbezésüket pedig már be is jelentették, és biztosak a másodfokkal kapcsolatban: felmentésre számítanak. Mali Zoltán azt mondja, volt már 10-12 ügy ellene, ami ebből a „feljelentői körből” érkezhetett, és végül másodfokon azokban is felmentették, amelyekben első fokon elmarasztalták. Ebben az ügyben pedig tökéletesen ártatlan – állítja.

Ha azonban másodfokon mégis elítélik, akkor mindezeken túl a választott tisztségét is elveszíti, miután Drávapiski önkormányzatát képviselte polgármesterként a K-OI Kft-ben – ebben az esetben ugyanis olyan büntetőügyben születik jogerős elmarasztaló ítélet Malival szemben, amelyben a polgármesteri hivatásával összefüggésben követett el bűncselekményt, ezzel pedig megszűnik a megbízatása.

Mali Zoltán mindenesetre lapunknak azt hangsúlyozta, hogy a most a bíróságon ellene valló Illés Attila abban az időszakban éppen a K-OI Kft. ügyvezető igazgatója volt – ezen túl pedig Drávpiski külsős alpolgármestere. A polgármester és volt helyettese viszonya évek óta köztudottan igen rossz – Mali szerint a vádat nem is támasztja alá más, csak a haragosának nyilatkozata.

A kft-t annak idején Illés ötletére alapították – ezt Illés is elismerte -, azzal a céllal, hogy vállalkozási tevékenységet tudjanak végezni, külsős megbízásokat vállalni, amelyek hasznát aztán a falura fordítják. A cégben az alapításkor Drávapiski önkormányzata volt a többségi tulajdonos, 49 százaléknyi üzletrészen osztozott öt magánszemély.

A 2010-es adócsalási ügy egy másik céggel kötött üzletről szól, bizonyos számlák befogadásáról, valamint a bevétel utáni áfa meg nem fizetéséről – a hatóságok 8,9 millió forintot keresnek rajtuk.

Mali szerint ugyanakkor ennek a cégnek több számlát is kiállított a KO-I Kft., a cég pedig fizetett is – csakhogy nem neki, hanem közvetlenül Illésnek, aki szerinte a pénzt eltette, a számlák pedig nem kerültek be a könyvelésbe. Akárhogy is volt, a K-OI Kft-t 2012-ben felszámolták, a 2010-es ügyek pedig elaludtak – egészen 2014-ig.

Illés Attila viszont azt állítja, hogy Mali az ő háta mögött dolgozott afféle számlagyárosként az általa vezetett K-OI-t használva, valótlan tartalmú számlákat állítva ki, az ő aláírását pedig a papírokra hamisította. Illés szerint neki fogalma sem volt semmiről, a második, a K-OI-t érintő, a számvitel rendjének megsértése miatt indított 2014-es eljárásig nem is tudott erről a gyanúról, és az eljárásról sem.

Illés azt állítja, csak a 2014-es nyomozás újraindulásakor értesült az ügyről, abban ugyanis először őt is meggyanúsították. Ekkor jelezte, hogy őt meg sem hallgatták 2011-ben, szerinte akkor épp emiatt nem vezetett eredményre az eljárás. Most viszont Malira terhelő vallomást tett, emiatt ennyi idő után is újra elindult a régi áfcsalásos büntetőügy nyomozása.

A történethez tartozik, hogy

Illést 2014-ben a K-OI kapcsán jogerősen elítélték a számviteli szabályok megsértése miatt, mivel nem tudta bemutatni a cég könyvelési anyagait az időközben elindult felszámolás vezetőjének. Mali Zoltán szerint csak Illés tudhatja, ezek a papírok hol vannak – a fentiek alapján talán nem meglepő, hogy Illés szerint viszont éppen a polgármester tüntette el az iratokat.

Mali azt mondja, nem igaz a vád a számlagyárról: a számlákat befogadó cég tulajdonosai is azt vallották a bíróságon, hogy tényleges munkavégzés történt, melyet ők rendeltek meg és ki is fizettek a drávapiski K-OI Kft.-nek.

Illés szerint viszont egyáltalán nem volt munkavégzés vagy valós megrendelés, csak kamu megrendelések és a számlák voltak, az áfacsalás céljából, ezek után pedig két dolog maradt: a meg nem fizetett 9 milliós adó, és a büntetőügy, amelyben Malit most elmarasztalták.

Illés az Átlátszónak elmondta, hogy az ellene szóló 2014-es jogerős ítélet után a rá kiszabott 120 nap közmunkát már ledogozta, az áfacsalás gyanújáról pedig csak a második, 2014-es eljárásban értesült.

Mali ezzel szemben azt állítja, hogy volt barátja, mostani haragosa igenis nyilatkozott a 2011-es eljárásban, csak akkor még az igazat mondta, és mellette tanúskodott, de azóta összevesztek. Mali szerint amióta Illés a haragosa lett, számtalanszor feljelentette már különböző ügyekben – ezek egyike jutott el most az első fokú ítéletig.

Illés Attila ezzel szemben nemcsak abban biztos, hogy Malit másodfokon is elítélik, hanem abban is, hogy valójában az ismertnél akár tízszer nagyobb volumenű csalássorozatról lehet szó. Akárhogy is, hamarosan jogerős ítélet tesz pontot a zavaros ügy végére, s azzal az is eldől, lesz-e időközi polgármester-választás Drávapiskiben.

Babos Attila (Szabad Pécs)

Megosztás