Te tippelsz, mi számolunk – itt az új mandátumkalkulátor az országgyűlési választásokra

fb-01

 

„Az se érti, aki számolja” – a legtöbben így vélekednek a hírhedten bonyolult választási rendszerről. A jó hír az, hogy most anélkül mondhatod meg a tutit, hogy el kellene mélyedned a töredékszavazatok purgatóriumában. Te csak megtippeled, hány százalékot kapnak listán a pártok, az Átlátszó és a Political Capital mandátumkalkulátora pedig megmondja, ez alapján hogy nézne ki az új parlament.

Katt ide, és kezdheted is! De még mielőtt olyanokat kommentelgetnél, hogy „vacak az egész, olyan pártok is kapnak mandátumot, akik be se jutnak a parlamentbe”, fusd át a jobb-felsőben látható „i”-betű alatt leírt módszertant. Vagy legalább az alábbi videót és zanzát.

 

Te tippelsz, mi számolunk – itt az új mandátumkalkulátor az országgyűlési választásokra from atlatszo.hu on Vimeo.

 

A részvételi arány megtippelése

Az első „Belföldi részvétel” csúszka mozgatásával beállíthatod, hogy szerinted mekkora lesz a magyarországi részvétel.A „Külhoni részvétel” csúszka segítségével pedig azt, hogy hányan mennek el szavazni külhonban.

Vigyázat, ebbe csak a jellemzően a környező országokban élő magyar állampolgárok tartoznak bele, akik csak listára szavaznak, levélben. A külképviseleteken szavazókat nem különböztettük meg, ők a „belföldi” kategóriában vannak, mivel van magyarországi lakcímük.

A csúszkák maximumértékeit folyamatosan frissítjük az NVI adatközlése alapján. Ha nincs kedved a külhoni szavazatokkal bíbelődni, egyszerűen nullázd le a külhoni részvételt.

A pártok támogatottságának megtippelése

Két csúszkát látsz minden pártnál. A felsővel a belföldi, az alsóval a külhoni szavazatarányt tudod megtippelni. 100 százalékpontnál nem lehet többet kiosztani, illetve addig nem rajzol a kalkulátor patkót, amíg nem talált gazdára a szavazatok legalább 80%-a.

A tippek beírásakor érdemes figyelni a patkó melletti felületet, amely folyamatosan jelzi, hány százalékpontot osztottál már ki – belföldön és külhonban.

A listás tippek mandátumokká alakítása

A kalkulátor nem csinál mást, mint a leadott tippeket szétteríti a 106 egyéni kerületben a 2014-es területi eloszlásnak megfelelően. Ha tehát egy párt 2014-ben a saját átlagához képest sokkal erősebb volt egy alföldi körzetben, mint egy fővárosiban, akkor az általad megadott szavazatmennyiségből is több jut majd az Alföldre, mint Budapestre.

Nem minden párt esetében használhatók azonban a 2014-es választási adatok; a pártokra lebontott megoldást megtalálod a részletes módszertani leírásban.

A kalkulátor azt is figyelembe veszi, mely pártnak mely kerületben van jelöltje, és melyikben nincs. Jelen állapot szerint mindenhol van jelöltje a Fidesz-KDNP-nek, a Jobbiknak és az LMP-nek. Az MSZP-Párbeszéd és a DK 60-46 arányban megállapodtak, hogy egymás ellen nem indítanak jelöltet, a Momentumnak 95, az Együttnek és az MKKP-nakpedig 50-50 jelöltje van.

Bár nyílt koordináció utóbbiakkal nem köttetett,a kalkulátor azt feltételezi, hogy ahol az utóbbi pártoknak nincs jelöltje, átszavaznak az MSZP-Párbeszéd vagy a DK aspiránsára. Természetesen, tisztában vagyunk vele, hogy a választók ennél bonyolultabbak, számunkra mégis ez tűnt a legkorrektebb megoldásnak. A későbbi visszalépéseket be fogjuk vinni a rendszerbe.

Hibának tűnik, de nem az

Miért nem kap a Fidesz mandátumot 7%-nál, míg a Momentum igen? Azért, mert a kétpárti szövetségeknek nem 5, hanem 10 százalékos a bejutási küszöb. Ez nem annyira a Fidesz-KDNP-listára, mint inkább az MSZP-Párbeszéd listájára jelent kockázatot.

Miért nem kap az Együtt mandátumot 5%-nál? Kap. Ha mégis úgy látod, hogy nem kap, annak az lehet az oka, hogy csak belföldön állítottad be 5%-ra, míg a külhoni voksoknál nullán tartottad. A bejutási küszöböt ugyanis az összes listás szavazat százalékában állapítják meg.

És miért jut olyan pártnak is egyéni mandátum, amelyiket egyébként bejutási küszöb alatt tartottam? Ennek a már említett ellenzéki koordináció az oka: például ha lenulláztad a DK-t, de az MSZP-Párbeszédet felhúztad, akkor jó pár helyen DK-s egyéni jelöltek is nyerni fognak. Például ebben az esetben:

 

Mandkalk_Egyeni

 

Mire jó még?

Például arra, hogy érzékeltesse a külhoni szavazatok súlyát. Ha egy tetszőleges belföldi állapot mellett a Fidesz külhoni csúszkáját – a 2014-es adatoknak megfelelően – 95%-ra állítod be, majd a külhoni részvételi csúszkát elkezded nullától felfelé húzni, látni fogod, hogy viszonylag sok külhoni voks kell ahhoz, hogy a Fidesz listás mandátumai emelkedésnek induljanak.

 

Mandkalk_Kulhoni_0

 

Mit ne várjunk tőle?

Nem érdemes elvárni a kalkulátortól, hogy tűpontos eredményt adjon. Mint minden modell, ez is leegyszerűsít, de törekszik rá, hogy a lehető legkorrektebb közelítést adja. Minél életszerűbb tippeket írunk be, annál pontosabb lesz a kalkulátor becslése is.

A számítás megbízhatósága csak az országos eredmény szempontjából igazolható, az egyes egyéni választókerületi győztesek előrejelzésére csak igen korlátozottan alkalmas. Problémát okozhat még, hogy a kalkulátor enyhén addiktív; ha határidős munkád van, ne most próbáld ki.

Kattints ide a Mandátumkalkulátorhoz!

László Róbert

 

tetszett_a_cikk3

 

Share on Facebook216Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Here Potter

  Na, itt se voltam még. Szasztok!

  • manci

   bánhatod, de azért üdv. 444? jól vélexem?

   • Here Potter

    Igen.

 • Kelemen Káldy

  Nagyszerű munka, gratulálok az alkotóknak! A választó olyan, mint a futball-szurkoló, azonosul. Hiedelmek alapján dönt, nem racionalitás alapján, ezért még a Fidesz a mandátumok 40-45%-át elnyeri. Ezután egyetlen alternatívájuk a koalíció a Jobbikkal. Vona Gábor már bejelentette a választás utáni lemondását (abszolút többségre semmi esélyük) és lám, nélküle mennyi azonosságot fognak találni! Miniszterelnök a Lázár. Ez egy esélyes jövő, amit Én nagyon nem szeretnék, de tudomásul kell venni, hogy Karácsony Gergely vélhetően nem akkora stratéga, hogy abszolút többséget érjen el (zárójelben hadd tegyem hozzá: a diktátori természetet Ő is hordozza). Kis népességben ritkán születhet világsztár futballista és bölcs miniszterelnök. Ellenben az önkormányzati választásra a szurkolók a hanyatló csapatról leszakadnak.

 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy miképp jött ki kevesebb szavazattal több mandátum…
  arról nem is beszélve, hogy az egyéni mandátumokat a listás szavazatok arányából tippeli, ami nem túl reális, nem veszi figyelembe a helyi viszonyokat.

  https://uploads.disquscdn.com/images/86e0dac9155fc35a1abd0712274819061559bd1f775b63d78cee85306a44b1b1.png

 • 𐳤𐳏𐳉𐳖𐳇𐳛𐳢 🏆🏆🏆

  Valami gond lehet a kalkulátorral (valószínű valami “figyelembe vétel” számítás kavarhat be), mert

  Ha a Kétfarkút 81%-ra húzod, akkor
  – 12,06%-ot ad a DK-hoz
  – 16,08%-ot az MSZP-P-hez

  Ha a Momentumot, akkor
  – 2,01%-ot
  – 3,53%-ot

  Ha az Együttet, akkor
  – 10,05%-ot
  – 19,10%-ot

  Ha a DK-t, akkor
  – az MSZP-P 30,15%-ot

  Az MSZP-P
  – 23,12%-ot ad a DK-hoz

  Ha a Jobbikot, LMP-t, Fideszt akkor
  – 19%pontot kap, amelyiket felhúztad (vagyis rögtön 100%-ra ugrik)

 • Attila Tóth

  https://uploads.disquscdn.com/images/d0d4f41757d81949a0e8737955f284f95de860e6bc63a466cc35d60db801f0c4.jpg Érdekes, hogy a kalkulátor mandátumot ad olyan pártoknak, amelyek 0%-ot érnek el a bel- és külföldi szavazáson.