Egyéb

Kósa Lajos majdnem-live: egy pesti piacról indult újra a debreceni mókamester Facebook-profilja

 

Mint városának, Debrecennek a címermadara, haló poraiból támadt fel a minap Kósa Lajos a közösségi hálón. Egy néphez közeli helyszínről, konkrétan a Hold utcai piacról jelentkezett be a fideszes politikus, és lesz folytatás is: azt ígéri, hogy hetente válaszolni fog a hozzá érkező kérdésekre. 18 ezer megtekintés indulásnak nem rossz.

„Újraindultunk!” – pusztán ez a lakonikus közlés olvasható a vidékiváros-felelős miniszter videója felett, amivel február 14-én este életre keltette két és fél éve elhagyott Facebook-oldalát.

De maga a videó, az már hamisítatlan Kósa: „Sziasztok! Most lett vége a kormányülésnek, itt vagyok a Hold utcai piacon.” – jelentkezik be a legközvetlenebb kormánytag egy kis adag rántott kacsamáj mellől, és a jelenet ebben a modorban folytatódik.

A debreceni önkormányzati tulajdonú hírportál, a Dehir.hu szemfüles munkatársai szinte a megjelenéssel egy időben észrevették a fejleményt, s azonmód tájékoztatták is róla az olvasóikat: „Kósa Lajos közvetlen, különleges hangú videóban jelentkezett szerda este. Nem is akárhol: a Facebookon. Kicsit fáradtan, de mosolyogva.” – írja az önkormányzati lap közszolgálati közleménye.

Fanyalgók persze mindenhol vannak: kevésbé lelkesen fogadta a nagy visszatérést a Debreciner Facebook-oldal: szóvá teszik, hogy bár Kósa a debreceni választók voksaival akar ismét az Országgyűlésbe kerülni, mégsem a cívisváros valamelyik piacáról jelentkezett be, hanem Pestről üzent a népnek.

Kósa nagy fb-comebackje nem az a tipikus remegő kezű, telefonnal felvett amatőr ügyetlenkedés, láthatóan profi stáb sürgölődött körülötte – a Debreciner névtelen kritikusa abbéli reményének is hangot ad, hogy a kampányvideó költségeit nem közpénzből, nem a kormányzati büdzséjéből állta a néppel tegeződő miniszter.

Újbóli feltűnését Kósa egyértelműen a választási kampány kezdetével indokolja a videóban, meg persze barátai unszolására hivatkozik.

A kétperces posztban nincs szó politikáról, viszont megismerhetjük a minőségi gasztronómiai barátját, a gourmet Kósa Lajost: „Vagy tudok finom dolgokat enni, vagy egyáltalán nem eszek”- osztja meg hitvallását a nézővel, s mindezt demonstrálja a papírtányéron hősünk előtt heverő kacsamáj.

Kósa két hete egy másik piacon is feltűnt, amikor Kecskeméten járt a Modern Városok Program-roadshow egyik állomásaként. A miniszter Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterrel reggelizett a város piacán, az eseményről nemcsak a polgármester számolt be a saját fb-oldalán, de a Kecskeméti Lapok című ingyenes városi kiadvány online változata is megírta, hogy ízlett Kósának „Pali bácsi hurka kolbásza, az eredeti házi rétes és a kecskemétieknek is különlegesen finom tejszínhabos kávé üvegpohárban.”

Az egészen biztos, hogy a miniszter még további posztokban is foglalkozik majd a klasszikus magyar street fooddal – az kevésbé, hogy visszatérése a Facebookra mennyiben lesz fóruma a nyílt párbeszédnek: bár

látszólag egészen plebejus, egy közülünk („ha gondoljátok, akkor kommenteljétek”), de a dialógus keretei („egyébként majd hetente igyekszek időt szakítani, hogy válaszoljak”) arra utalnak, hogy Kósa jelenléte  a Facebookon nem lesz egy folyamatos live-képviselői fogadóóra.

Bár az első poszt alatt szinte csak pozitív kommentet találni („Jóétvágyat”, „Hajrá Fidesz” sat) a megtekintések és a lájkok aránya (18 000/466) arra utal, hogy meglepően szűk az a rajongói réteg, amelyikre építhet a képviselőjelölt-miniszter fb-kampánya.

Becker András – Piricsei Zsigmond

Megosztás