Egyéb

PR-atombomba a Mediaworks megyei lapjainál: két nap alatt ötszáz kommentet töröltek

Két nap alatt közel félezer olvasói hozzászólást töröltek Mészáros Lőrinc vidéki napilapjainak Facebook-oldalairól. Három központi cikk okozta azt a kommentvihart, amit a Mediaworks közösségioldal-felelősei végül csak így tudtak kezelni.

Egyszerre került a Mediaworks regionális hírportáljaira és azok Facebook-oldalaira három olyan, szerzői névvel nem jegyzett központi cikk, amelyeket érezhetően az országgyűlési választási kampány részeként publikáltak.

Előbb a Hatalmas összeg van Gyurcsány eltitkolt bankszámláján című anyag jött ki február elsején, majd másnap reggel még egy, az előző napi témát folytató írás, a Gyurcsánynak legalább két éve van számlája az osztrák elit bankban című; délután pedig az Orbán Viktor kivégzésével szórakozik az MSZP pécsi elnökségi tagja címmel szörnyűködtek a Mediaworks-lapok egy MSZP-elnökségi tag ostobácska Facebook-posztján.

Miután ezek a cikkek felkerültek a 12 megyei és egy városi (Dunaújváros) napilap online változatára, nyomban posztolták is azokat a hírportálok Facebook-oldalaira. Úgy tűnik, a központi tartalomszórás aktorai nem számoltak az olvasói reakciókkal, ezért meghagyták a hozzászólások lehetőségét a cikkek alatt.

Ám hamar szembesülniük kellett azzal, hogy a kommentelők egy része vitatta a cikkek tartalmát, kritizálta azok lejárató célzatát, illetve

felháborodott, hogy az utóbbi hónapokban már sokadszorra olyan, politikailag célzatos anyagokkal bombázzák, amelyekre nem tart igényt. A Mediaworks központi tartalomgyártóira nézve nem éppen hízelgő kommentekkel a cég Facebook-oldalainak kezelői és szerkesztői nem szálltak vitába, egyszerűen törölték azokat.

Az olvasói vélemények ehhez hasonlatos mértékű tisztogatására eddig még soha nem került sor a cégcsoportnál: a 13 hírportál Facebook-oldalairól összesen 488 olyan olvasói megszólalást tüntettek el, amelyek e három cikkhez kapcsolódtak.

A legbuzgóbbak a baranyaiak voltak, a bama.hu fb-szerkesztői 90 kommentet töröltek a posztok alól. Somogyban és Tolnában viszont lanyhult az éberség, itt mindössze 10, illetve 11 hozzászólás esett áldozatul az irányított véleményszabadságnak.

A többi 13 Mediaworks-portál posztjai alól átlagosan 20-50 kommentet töröltek. Így ma már a cikkek alatt összesen is csak néhány tucat komment olvasható: ezek jellemzően támogatják a cikkek „üzenetét”, de néhány egyértelműen a komment-terminátorok figyelmetlensége miatt élte túl a mészárlást.

A felcsúti multimilliárdos által 2016-ban megszerzett megyei napilapok online portáljai szinte kivétel nélkül piacvezetők voltak saját régióikban, olvasóik leginkább a lokális tartalmakat, a helyi információkat keresték és találták meg ezeken.

Mióta a Mészáros Lőrinc médiakötelékébe tartoznak, nemcsak szakmai vezetőik jelentős részét váltották le és távolították el a cég új irányítói, hanem drasztikusan megváltoztatták a hírportálok és közösségi hálós oldalaik tartalmi szerkezetét: háttérbe szorultak a kedvelt lokális információk.

Viszont jelentős teret kapott a világbulvár, a kormányt támogató, a Fideszt propagáló belpolitikai anyagok pedig kiemelt pozíciót.

Összességében még így is jelentős elérésről van szó: a Mediaworks vidéki hírportáljait 460 ezren követik a Facebookon.

Becker András – Portula Antal

 

Megosztás