Egyéb

Gyorsan fogynak a főszerkesztők „Heinrich Pecina” Észak-Magyarországánál

 

Hivatalosan nem tették közzé, de a nyomtatott Észak-Magyarország, illetve a hozzá tartozó Boon.hu impresszumában olvasható, hogy már nem Balázsi Tibor a lap főszerkesztője. Január elején írtuk, hogy Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármesterének politikai tanácsadója, Balázsi Tibor foglalta el a Miskolcon megjelenő Észak-Magyarország főszerkesztői székét. Most viszont már megbízott főszerkesztőként Uri Mariann irányítja a megyei napilapot.

Még tavaly nyáron jelentették be, hogy elkelt az osztrák tulajdonban lévő Informédia/Russmédia Kft., ami Miskolcon, Nyíregyházán és Debrecenben adott ki megyei napilapokat és kereskedelmi kiadványokat. A kiadót az Ausztriában hűtlen kezelés és sikkasztás miatt elítélt Heinrich Pecina, a Népszabadság megszüntetőjének cége vette meg. Pecinával is randizott a minap Orbán Viktor Bécsben.

Előzmény

A miskolci polgármester mellől igazolt új főszerkesztőt az Észak-Magyarország

A Borsodban terjesztett Észak-Magyarország esetében az új tulajdonos rögtön beültette bizalmi emberét az újság vezetésébe, de a főszerkesztő-váltásra csak ez év elején került sor. Ez utóbbi döntése azonban meglepetést okozott ugyan, de arra azért senki nem számított, hogy a polgármester bizalmi embere egy hónap alatt lecserélődhet.

A hírek szerint Balázsi gyors távozása mögött az áll, hogy személyét a legendásan gyenge borsodi Fidesz-lobbi, köztük Kriza Ákos „tolta”, ami teljesen szokatlan  módon ellenkezést váltott ki a lap Pecina által támogatott vezetésében. Így aztán rapid módon megfúrták Balázsit.

A bukás már az első pillanattól kódolva volt, mert Kriza Ákos embere kevés főszerkesztői jogosítványt kapott, így aztán valószínűleg ő unta meg a kilátástalannak tűnő küzdelmet.

A gyors váltás némi zavart okozott a nyilvántartásokban is. A nyomtatott Észak-Magyarország impresszumának élén megbízottként Uri Mariann neve volt olvasható már csütörtökön is, ugyancsak ő a főnök a megyei online újságban, a Boon.hu-ban, ahol még csak nem is tűnik „megbízottnak”.

A print kiadás digitális változatában (eszak.hu)  ugyanakkor még Balázsi volt a főnök péntek reggeli állás szerint.

A szerkesztőségben vannak, akik sajnálják a távozását, mert Balázsi főszerkesztő megítélésük szerint kellemesen rugalmasan kezelte a napi munkaidőt. Így a kollektívának nem kellett megszakadnia a munkaharcban, elegendő volt, ha odafigyeléssel kezelték a Balázsi számára kiemelten fontos tartalmak megjelenését.

Pusztai László (eszakhirnok.com)

Megosztás