Egyéb

Kiállt a civilek mellett, pár napra rá kirúgták a pécsi református gimnázium szakácsát

 

Íróként lett országosan ismert, de a hétköznapokon a pécsi református gimnázium szakácsaként dolgozott P. Horváth Tamás, a város egyik közismert alakja. Most azonban munkát keres, mert kitették az iskolai konyháról. Az intézmény igazgatója szerint a döntésnek nincs köze ahhoz, hogy P. Horváth pár nappal korábban beszédet mondott a pécsi civilek mellett, bírálva a Hoppál-Páva féle politikai vezetést.

Rengeteg más pécsihez hasonlóan P. Horváth Tamás sem értett egyet azzal, hogy a városban és a régióban tíz éve tevékenykedő Emberség Erejével Alapítvány nevű civil szervezet ellen hergelő nyilatkozatot fogadott el a pécsi közgyűlés a múlt csütörtökön. Ő azonban ennél tovább is ment, a Szabad Pécs megkeresésére erről véleményt is írt, amit a portál múlt pénteken közölt is, több más ismert pécsi ember véleményével együtt.

Egy nappal később, szombaton több száz főt megmozgató tüntetés is volt Pécs belvárosában a civilek mellett – P. Horváth a demonstráció egyik felkért szónoka volt, lényegében az előző nap megjelent írását olvasta fel.

Horváth Tamás, vagy ahogyan Pécsett mindenki ismeri, “Petőfi”, íróként lett országosan ismert, első regénye, a Tündérváros Zsolnay Miklós, illetve a Zsolnay-család több évtizedet felölelő történetét tárgyalja. A könyvből több ezer példányt adtak el, ami egy elsőkötetes szerző esetében komoly siker. Új könyve, az Öt torony idén jelent meg, szintén pécsi tematikájú, és szintén megjelenik benne a Zsolnay-gyár története is.

A magyar szakos diplomával is rendelkező, ötgyermekes P. Horváth Tamás a hétköznapokban szakácsként kereste a kenyerét, a pécsi Református Gimnázium iskolai konyháján dolgozott. Idén augusztus 28-án kötöttek vele egy éves, határozott idejű munkaszerződést, három hónapos próbaidővel. A próbaidő november végén lejárt, és mivel a munkáltatónak semmilyen kifogása nem volt, sőt, P. Horváth szerint kifejezetten elégedettek voltak vele, így a szerződése 2018 augusztusáig tartó munkaszerződéssé alakult át.

Éppen ezért is érte hidegzuhanyként, mikor kedden a konyháról felhívatták az igazgatói irodába, és közölték vele, hogy nem tartanak igényt a továbbiakban a munkájára, másnap már ne is menjen be, eltekintenek a felmondási időtől is.

P. Horváth végül közös megegyezéssel szerződést bontott, azt mondja, nem akart pereskedni. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy a civil tüntetésen való felszólalása verhette ki a biztosítékot a gimnázium vezetésénél. Más okot nem nagyon látott a kirúgatására, hiszen a munkájára eddig nem volt panasz.

Megkerestük Kádár Pétert, a Pécsi Református Kollégium főigazgatóját, és megkérdeztük, van-e összefüggés P. Horváth kirúgása és a civil tüntetésen való szerepvállalása között? Hogyan lehetséges, hogy a próbaidő letelte után hetekkel, ám pár nappal a civil tüntetés után döntöttek a Horváth Tamással való szerződésbontásról?

A főigazgató szerint a történetnek munkahelyi okai vannak, és nincs köze az eldurvult Soros-kampány elleni tüntetéshez, illetve P. Horváth fellépéséhez. Kissé nyakatekert válasza szerint:

„Horváth Tamás munkaviszonya közös megegyezéssel szűnik meg, tartalmi-logikai összefüggést pedig a munkaszerződésben megjelölt próbaidő lejártával mutat. Bármilyen más, külső körülményre hivatkozó magyarázat téves és megtévesztő”. A főigazgató egyúttal a konyha Michelangelójának nevezi a kirúgott dolgozót, hozzátéve, „Őszintén bízom abban, hogy Horváth Tamás a versenyszférában, méghozzá a prémium szektorban hamar esélyt kap vendéglátói karizmáinak kamatoztatására, ahol meggyőződésem szerint a helye van.”(sic!)

A munkáltatói magyarázkodás Paganinije sajátos, burkoltan fenyegető mondattal zárja levelét: „Kérem, mérlegelje, mennyiben segítene az érintett helyzetén, ha ezt az alapvetően munkahelyi, szakmai ügyet – vélt politikai összefüggéseket keresve – sajtótémává tennék.”

Mivel a cikornyás mondatokból pont az nem derült ki egyértelműen, hogy a próbaidő lejárta előtt vagy után döntöttek-e P. Horváth kirúgásáról, rákérdeztünk erre külön is, de a választól nem lettünk okosabbak: „Határozatlan idejű munkaszerződés nem került megkötésre, csupán határozott idejű. A próbaidőn túlvagyunk és leszűrtük a tanulságokat. Ennek eredménye a munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel.”

Ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy

P. Horváth januárban a Magyar Szépírók Társasága tagjaként ún. rendhagyó irodalom órát tartott volna a Református Gimnázium végzős diákjainak, ahol az új könyvéről, írói módszereiről és munkásságáról beszélt volna. De most, hogy kirúgták, a gimnázium lemondta a rendezvényt is.

Természetesen megkérdeztük a főigazgatót, hogy ha szakácsként volt bajuk P. Horváthtal, akkor a rendhagyó irodalom órát miért fújták le. Kádár válasza: „a munkahelyi közösség és a várható hallgatóság egybeesése folytán, a két ügy közvetve összefügg. Ezért került sor a programváltozásra”.

A történet megértéséhez tudni kell, hogy a Pécsi Református Kollégium korábbi főigazgatója, jelenlegi igazgatótanácsi elnöke az a Hoppál Péter, pécsi Fidesz-elnök és országgyűlési képviselő, aki a civileket vegzáló, Soros-ellenes pécsi képviselő-testületi nyilatkozatot kezdeményezte,

mintegy megfenyegetve a pécsieket, hogy senki ne merjen ingatlant biztosítani a célkeresztbe állított Emberség Erejével Alapítványnak. Ehhez képest kell mérlegelni a kirúgott író-szakács ügyében nyilatkozó főigazgató mondatainak valóságtartalmát.

Szabad Pécs – Babos Attila

Megosztás