Egyéb

Szentgotthárdon egy államtitkár, Budapesten egy miniszter bújt elő a Mikulás puttonyából

 

Két évvel ezelőtt az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) kezdeményezése próbálta visszaszorítani azt a politikusi törekvést, amely gátlástalanul használja a gyerekeket politikai marketingre. A kezdeményezés mára kifulladt, és ezzel együtt mintha a kisebb-nagyobb pályán játszó politikusok is újra megbátorodtak volna. Simicskó István miniszter és Hoffman Tamás XI. kerületi polgármester például hosszabb ideje használnak kisgyerekeket díszletnek, melléjük most Mikuláskor felzárkózott Huszár Gábor szentgotthárdi polgármester és V. Németh Zsolt államtitkár, hogy némi politikai hasznot facsarjanak ki az ünnepi hangulatból.

Az ügyről a szentgotthárdi closer.hu számolt be, ismertetve egy szülő levelét. A portál szerint több email és telefonhívás is érkezett a szerkesztőségbe: az üzenetekből az derült ki, hogy a szülőknek nem nagyon volt választásuk, akarják-e, hogy a gyerekük részt vegyen a két politikus kampányában.

A closer.hu egy szülői levelet közöl, ami nem is az ünnepségről, hanem az azt megelőző eljárásról szól. A levél szerint az ünnepség előtti napon az óvónő aláíratott minden szülővel egy nyilatkozatot, amellyel hozzájárul, hogy V. Németh Zsolt államtitkár másnap esedékes látogatásán a gyerekekről kép- és hangfelvétel készüljön. A szülői levél szerint a nyilatkozat aláírásáról az óvónő nem választható lehetőségként, hanem kötelező formaságként beszélt. (A történet egybevág az EKINT kutatásával, amely szerint az esetek többségében a szülőnek lényegében nincs választása.)

Bár a closer.hu-n megjelent felvételek egyértelműen bizonyítják az államtitkári vizitet a szentgotthárdi óvodában, V. Németh Zsolt az ott készült képeket nem rakta ki a saját politikusi Facebook-oldalára. Igaz, itt azért bőven találni olyan képeket, ahol gyerekek alkotnak hátteret valamilyen politikai eseményhez, de a Mikulásban rejlő kattintás-potenciált az államtitkár nem aknázta ki.

Nem így Simicskó István, képviselő-miniszter, aki eddig sem volt különösebben finnyás, ha gyerekarcokra volt szükség a személyes propagandához, nyilván nem hagyta ki a Mikulást: „Az idei évben sem felejtkezett el a Mikulás az újbudai ovisokról. A már hagyománnyá vált csokiosztáson Újbuda polgármesterével, Hoffmann Tamással és az önkormányzati képviselőkkel köszöntöttük a kicsiket”-írja miniszter a 80-as évek hangulatát idéző Facebook-albuma elé.

A jelenség persze nem új, tavaly a józsefvárosi képviselők használták politikai PR-célokra az óvodai Mikulást, de két éve például Dunakeszi polgármestere nem átallott Mikuláskor a helyi óvodában népszerűsködni. Pedig a köznevelési törvény 24. §. (3) bekezdése elég egyértelműen fogalmaz:

„A nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén (…) az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható.”

Idén eddig két országgyűlési képviselőről és két polgármesterről tudunk, akik megszegték a törvényt. Persze mások sem hagyták ki a ziccert: Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester például egy asztal mögött ülve fogadta a hivatalban a Mikulás alkalmából elé járuló gyerekeket.

Becker András

Megosztás