Gyilkosozás, Csontváry-kép és tetovált lány a budapesti Jogász- és Bankárbálon

IMG_5018

 

Nem mindennapi fogadtatásban részesültek szombat este a budapesti „CLXXXV. Jogász- és Bankárbálra” érkezők a Magyar Nemzeti Galériánál. Nem lehet tudni, hogy a túltolt, bankárellenes kormányzati kommunikáció miatt, vagy csak a devizahiteles tüntetések alfejezeteként, az épület melletti átjárónál nagyjából száz fős tüntető tömeg szidalmazta a bálozni készülőket.

 

800x500_
Adj SZJA 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka: 18516641-1-42

 

A „Bankár, jogász együtt lopja szét az országot” transzparens még a legenyhébbek közé tartozott, a „Gyilkosok, gyilkosok!” skandálásra viszont már a legedzettebb büntetős ügyvédeknek is összeszorulhatott a gyomruk. Az előttem riadtan evickélő pár hölgytagja megcsúszott a körömcipőjével a macskakövön, erre egy vérmesebb öregasszony odaszólt: „ez volt az utolsó botlásod!”

 

Fotó: Mány Péter / Facebook

 

Én sem jártam jobban, egy hasonlóan éltes korú társa meglepő sebességgel a nyomomba szegődött, és a tarkómba sziszegett: ”gyilkos, gyilkos, nem szégyelled magad, mulatni mész, mi, a tőlünk elrabolt pénzből…” Tudósítottam már néhány éles helyzetben Afganisztántól Kijevig, de azt, hogy megátkozzanak, még én is újdonságként éltem meg, bár egyszer egy cigányasszony már szórta rám a rontást a Kálvin tértől a Nagyvásárcsarnokig, mert nem adtam neki 500 forintot, hogy kitalálja az anyám nevét.

A szidalmak igazi címzettjét, a bál fővédnöki szerepét elvállaló Matolcsy Györgyöt fogalmam sincs, hogyan csempészték be, de biztos kevesebbet kapott, mint a zavartan beosonó vendégek túlnyomó része.

Kiütköztek az elvi ellentétek negyedszázada a HÖK-ben

Ezelőtt életemben csak egyszer jártam jogászbálon, a kilencvenes évek elején. Az ELTE HÖK vezetők szervezték, meglátva benne az üzleti lehetőséget. Mi, az egyszerű joghallgatók, akik az effajta táplálkozási lánc alján lebegtünk, alamizsnaként rendezőnek jelentkezhettünk, kaptunk kölcsön valami borzasztó anyagból készült mályvaszínű zakót, még borzasztóbb nyakkendővel, és különböző beosztásokat: ki a beengedésben segédkezett, ki az ételpultot őrizte.

A rendezvény fővédnökének természetesen az akkori igazságügyminisztert, Balsai Istvánt kérték fel. Akkor kezdett el tombolni az Antall-kormány anakronizmusa, és a báltermet a magukat úri középosztályként definiáló harmadvonalbeli jogászok töltötték meg. Az egyik vendég Kossuth-mentében érkezett, karddal, és vérig sértődött, amikor a titkosszolgálat emberei a kardot nem engedték be. Párja egy bíbor tollakkal ékesített boában tündökölt, folyamatosan hullatva a tollakat, a végén azon versenyeztünk, ki tud többet összeszedni.

Minták híján a harmincas években készült magyar filmek modorában csevegtek egymással, mint megannyi Hyppolit, nem gondolva arra, hogy az általuk majmolt attitűdöket egykor valójában paródiának szánták az alkotók, így önmaguk paródiáivá váltak. Folyt ott a méltóságos uramozástól a szalonzsidózásig minden, és ebben a közegben láthatóan fesztelenül lubickolt a későbbi alkotmánybíró.

Mi pedig a Chrudinák asztaláról elcsent vörösbor mellett riadtan néztünk ki a fejünkből, honnan bújtak ezek elő, vagyis hol bujkáltak addig, mert az ilyen figurák bármekkora talpnyalói lettek volna a kádári rezsimnek, egy városi tanács küszöbéig sem jutottak volna el jogászként.

Kisebb botrány alakult ki, amikor a strázsának kijelölt néhány joghallgató baráti szívességből engedte belógni néhány évfolyamtársunkat, köztük az azóta vezető ügyészként tevékenykedő, de akkoriban punk-rocker szerelésben nyomuló Loncsoshajú Bélát. Béláékat kiterelték a kormányőrök, a félrenéző strázsákat meg fizetés nélkül hazazavarták, ebből majdnem lett egy kis verekedés a később nagyhatalmú fideszes államtitkárrá cseperedett HÖK-elnökkel.

Miután hajnalban zsebből megkaptuk a bérünket, egészen a Bezerédy utcai Teke csárdáig menekültünk, ahol pirkadatkor a kapuban féláron mérték a töményt a hajléktalanoknak, hogy ne fagyjanak meg, és odabent zenész cigánygyerekek kergetőztek a padok között hegedűvel a kezükben, szaloncukorral dobálva egymást. Üdítő volt ez a kép a korábbi időutazás-paródiához képest.

Az akkori jogászbált szervező két HÖK-vezér állítólag összeveszett később a bárpulton, hogy ki vigye haza. Már itt meglátszottak az elvi ellentétek: az egyikből később vidéki szocialista prominens lett, a másikból, mint ahogy már említettem, rettegett fideszes államtitkár.

A pincér és a kurva takarodjon haza, a többiek várjanak!

Kíváncsi voltam, majd 25 év távlatából, hogy ez a báli a réteg megmaradt-e, esetleg sikerült-e újratermelnie magát. Az idei jogászbált 185-ödikként hirdették, mély gyökerű tradíciókra hivatkozva, ehhez képest, mint megtudtam, történt egy 12 éves megmagyarázhatatlan kihagyás az elmúlt időszakban.

 

bankar

 

Többféle szekcióba lehetett jegyet vásárolni, ezeket a szekciókat jól elkülönítették egymástól, konkrétan külön emeletre kerültek, de jól átjárhatóan. A beengedésnél – miután sikerült lerázni magamról a gyilkosozó nyugdíjast – újabb sokk ért, nem találták a nevemet a névjegyzékben. Elég kellemetlen, nagyjából 20 perc várakozás után mégis meglettem.

A középső árfekvésű szekcióba osztottak, így ráláttam a színpadra, de hallani nem hallottam semmit a szörnyű akusztika miatt. A Nemzeti Galéria kiállítótermét nyilván nem erre tervezték, viszont cserébe Csontváry-képek közt üldögélhettem. A kör alakú asztalhoz lassan szivárogtak az asztaltársak, mindenki lesokkolódott a tüntetőktől.

Jellemző volt a közönség összetételére, hogy a tíz asztaltárs közül csak én végeztem jogászként, ráadásul bankár sem került közénk. Kiderült számomra, hogy létezik egy masszív bálba járó réteg, akik minden hasonló rendezvényt végigjárnak, a szóvivők bálján keresztül az operabálig: az egyik idősebb pár már a negyedik ilyen eseményen vett részt ebben a szezonban.

Mindenkinek megvan a maga heppje – egy ügyvéd ismerősöm kétnaponta vaddisznóhajtásra jár a szezonban, pedig azt sem lehet megúszni százezer forint alatt. Arra elfelejtettem rákérdezni asztaltársaimnál, hogy rendőr-, horgász-, vadász-, illetve pilótabálra szoktak-e járni.

Dress code ide vagy oda, a pénz nem jár feltétlenül együtt ízléssel és eleganciával. A férfiak esetében könnyű viselet az egyenszmoking, de a női báli ruhák világában vagy én tévedtem el véglegesen, vagy azóta kialakult egy alternatív valóság is, mint amit mondjuk egy amerikai filmben látni egy elegáns fogadásról.

Az még hagyján, hogy az eleganciát nehéz ötvözni a nőiesség hangsúlyozásával, de amikor már a hatodik, korának megfelelő állapotban, a gravitációval küszködő, hatvan körüli dámához tartozó női mellet látom szinte teljes valójában, mert direkt úgy hajol le az orrom előtt ruhát igazítani a tulajdonosa, a tüntetés okozta sokk teljesen felülíródott.

A szmokingsűrűségtől felelevenedett az első római jogi vizsgám emléke: Brósz professzor kinézett a tanszékajtón, rámutatott egy vizsgára váró csokornyakkendős és egy neccharisnyába bújt, miniszoknyás joghallgatóra. „A pincér és a kurva takarodjon haza, a többiek várjanak!”

Az est házigazdájaként Gundel Takács Gábor konferált, felolvasva a fővédnök és a védnökök neveit, kiemelve közülük Polt Péter legfőbb ügyészt. Legnagyobb bánatomra egyik védnök sem mondott köszöntőbeszédet, és hiába kerestem őket a VIP-asztalok között, az est folyamán csak Matolcsyt szúrtam ki, ahogy a toalett felé osont. Persze neves ügyvédek, kamarai vezetők üldögéltek dögivel: az egyik kiszúrt, oda is jött üdvözölni, mi van, te vagy a díszvendég?

Fotózni lehetett szabadon, láttam vendégeket, akik direkt hoztak fényképezőt, de telefonnal majdnem mindenki megpróbálta dokumentálni magát és az eseményeket. A legsikeresebb fotóháttér címet „A taorminai görög színház romjai” című Csontváry-festmény nyerte meg, kisebb csoportok zarándokoltak a kép elé, fotóztatni magukat.

 

IMG_1769

 

A Nemzeti Galéria részéről szintenként és folyosónként csak egy-egy nénike ügyelt a képek és a szobrok biztonságára, a festményeket biztosító társaság képviselője szívinfarktust kapott volna néhány nem odaillő megoldástól: volt olyan pult és kivetítő, amely eldőlése esetén végigszántotta volna a háta mögött lógó műkincset.

Fáj a hátam egy félkész tetoválástól. Megmutassam?

A legmozgalmasabb társasági helyszínnek a vécé felé vezető folyosó első szakasza bizonyult. Egyrészt azért, mert előbb-utóbb mindenki megfordult arra, másrészt, mert ott lehetett pálinkát kérni. A bálként hirdetett rendezvényt valójában nem lehetett másként értelmezni, mint egy gigantikus díszvacsorát: az első három órában szinte csak az asztaltársasággal lehetett beszélgetni vagy az asztalok körül keringeni.

A pálinkásstand melletti pultnál álldogáltam, amikor mellém libbent egy az 1920-as évek némafilm-színésznőinek stílusát követő, kleopátrahajú démon. Ezt követően életem egyik legszürreálisabb beszélgetése következett:

– Szia, kérsz nekem egy pálinkát, te vagy a férfi!

A szokatlan közvetlenségen meg sem hökkentem, a világ legnagyobb természetességével kértem két pálinkát. A harminc körüli nő folytatta a monológját:

– Az a köcsög ügyvéd jól átvert, nem szólt, hogy báli ruhában kell jönni, térdig érő szoknyát vettem fel. Tiszta égő így. Ráadásul az a fasz el sem jött, pedig ő hívott meg, még szerencse, hogy én mentem el a meghívókért. Itt vártam a köcsög tüntetők mellett, minden voltam, gyerekgyilkos ribanc is, közben ki volt kapcsolva a telefonja, végül egyedül bemenekültem. Nagyon gázul nézek ki? – kérdezte, miközben megfordult előttem, mint egy kifutón.

– Hát harisnyát vehettél volna, nagyon hangsúlyos az a sárkánytetkó a vádlidon.

– Meghülyültél? Itt minden második nő agyon van varrva, nem látod? Túl szűk a szoknyám, a harisnya kitüremkedett volna. Bugyit is csak azért vettem fel, mert hideg van. Azon a picsán például nincs bugyi – mutatott egy vágott szoknyás, hosszú estélyit viselő, 45 körüli nőre – és nézd, milyen béna tetkója van.

Közben elment előttünk egy csillogó estélyis huszonéves csaj.

– Na ez legalább fel tudott öltözni, gyönyörű ez a ruha. És a segge is milyen jó.

– Te a nőket is nézed? – kérdeztem meglepetést mímelve.

– Persze, ha jó csaj, miért ne? Fáj a hátam egy félkész tetoválástól. Megmutassam?

A kérdéstől egy kicsit megrettentem, elővillant a kép, hogy leveszi előttem a felsőjét.

– Inkább ne, nagy látványosság lennénk.

– De hülye vagy, a telefonomon, fényképen.

Elővette a telefonját, és megnyitott egy hátulról készült félakt fotót.

– Hogy tetszik?

A tetoválásból csak a tollakat ismertem fel.

– Mi ez, papagáj?

– Te mekkora barom vagy. Egy bagoly egyik szárnya. Kicsit olyan lesz majd, mintha angyalszárnyak lennének.

Közben szerencsére elfogyott a pálinka.

– Na szia, megyek, keresek egy 35 év körüli, gazdag ügyvédet férjnek…

– Szerintem ez itt nem az a pálya, de sok szerencsét! – szóltam utána.

Visszanézett a válla fölött, és eltűnt az asztalok között. Miután magamhoz tértem, azon merengtem, hogy valószínűleg az est legtermészetesebb és legőszintébb jelenségével találkoztam.

A vacsora felszolgálása sem ment zökkenőmentesen, a pincérek folyamatosan összekeverték a menüsorokat. Ugyanis a középső szekciónak három menüből lehetett választani. A legolcsóbb szekciónak svédasztalos megoldás jutott, szerintem ők jártak a legjobban. Nem vagyok gasztroguru, de a világoszöld krémlevesnek háromszor kellett nekigyürkőznöm. A malacsült érzésem szerint szuvid eljárással készült, pedig az étlapon más elkészítési mód szerepelt. A borkínálat viszont nem hagyott kívánnivalót maga után.

 

IMG_1748

 

A vacsora hangulatát kissé megbontotta a színpadról harsogó közvetítés, ugyanis azon felül, hogy rohadt hangos volt, az égvilágon semmit nem lehetett érteni. Mindenesetre megválasztották az év ügyvédjét, az év ügyvédbojtárát, és – teljesen valószínűtlen módon – az év joghallgatóját is.

A színpadi műsor legnagyobb részét egy értelmezhetetlen árverés tette ki, amikor a Matolcsy által felajánlott könyvre licitáltak, valaki kétszázezer forintot adott érte. A Réti László kamarai elnök által felkínált nyakkendő viszont csak ötezer forintot kóstált. Éjfélig kellett várni, hogy a bál tényleg bálszerű legyen, akkor előfordult már olyan pillanat, amikor egyszerre három párt is láttam táncolni.

Lementem egy utolsó pálinkára a vécé felé vezető folyosóra, a kleopátraszerű hölgyemény természetesen akkor jött ki a mosdóból, odajött, és megint kéretett magának egy pálinkát.

– Na, találtál férjjelöltet? – kérdeztem kicsit provokálva.

– Ezek között? Hülye vagy? Bár ha valaki eltartana havi félmilláért, azzal is megelégednék, nem érdekelne, hogy családos.

– Hát szívem, én nem ez a pénzügyi kategória vagyok, rám ne számíts.

– Tudom, látom, nem is rád céloztam. Meg neked minek, pénz nélkül is minden ujjadra jut nő, nem?

Életem legnagyobb bókja után megjött végre a várva várt kérdés:

– Figyu, nem tudsz adni ötöst taxira? Bemegyek bulizni a belvárosba a haverjaimhoz, annyira fos ez az egész.

Adtam. És taxit is hívtam.

Közben levezetésként serrano sonkát és sajtot szervíroztak, semmiképpen nem akartam kihagyni. Csipegetés közben megjelent a kivágott, hosszúszoknyás nő a párjával. Odaállt „A taorminai görög színház romjai” elé pózolni, a pasija fotózgatta. Az egyik combját megemelte, a szoknya szétnyílt, és… Kleopátrának igaza volt, nem volt semmi alatta. Legalábbis semmi alsóneműszerű. Ekkor döntöttem el, hogy én is taxit hívok.

Baradlai Dávid

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás. Részletek itt.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr1
 • József Sárkány

  MNG…..

 • saab

  Összegezném röviden: A bemenetelkor leanyáztak, a kaja szar volt, a nők fele vén kurva, az egyetlen dugható nő levett 2 pálinkával meg egy ötössel és hazamentél szűzen. 😀

  • sanyibácsi lánya

   A pálesz ingyé’ vót, szóval így nem jó.
   Valahogy így:
   az egyetlen dugható nő bepálinkáztatott hogy aztán könnyedén lehúzzon egy ötössel és hazamentél szűzen.
   De amúgy valóban 🙂

 • Doktorok és a Mélytorok. Szociodráma fél felvonásban. 😀

 • Attila

  bazmeg 😀

 • Jogászbál kívül és belül
  Azok a köcsög tüntetők valóban nem vették észre matolcsyt. Nagyot dobott volna a kinti hangulaton.
  Ami most kimaradt, majd pótoljuk. Úgy gondolom, egyre többször várhatók hasonló megmozdulások.
  Egyre tudatosabb az átvert társadalom. Vissza fogják venni, amit elvettek tőlük.
  HAjrá!

  • Zatrig Nalbandian

   Ez egy külön misét ér, hogy akik odamentek tüntetni, azok valójában lóf. se akartak, csak élőben nyomatni a szakértő anyázvakommentelés művészetét. Ha akartak volna valamit random emberek legyalázásán kívül mások szemétségeiért*, akkor nem ott álltak volna meg az épület előtt kivont banyatankkal. Felnőtt emberek vagyunk (agy mi a töcs), mindenki azért és ott tüntet, ahol és amiért/ami ellen akar, de ez erősen a műfaj megalázásának tűnik, nem pedig a tudatos választók észretérésének. Tüntetés és tüntetés között is van különbség. A hajrában egyetértünk, de nem ehhez hajrá, hanem a rendes tüntetésekhez.

   *sokat akartam egy mondatba belenyomni, szóval a lényeg, hogy most odamentek, legyilkosoztak egy csomó olyan embert, aki fényévekre van a húsosfazéktól, majd go haza. A Matolcsyék meg egyéb cinikus vérszívók meg ott vihognak a fazék körül, mert megint sikerült x csoportot z-kkel összeugrasztani ott lenn a porban.

  • Kovács Dániel

   Ez elég nevetséges. Elvették tőlük… Tudatlanok voltak és odaadták maguktól. Van egy ismerősöm, rendőr. A bankban megpróbálták rábeszélni a svájci frank hitelre.
   Erre ő:
   – Álljunk csak meg! Tehát elméletben ez azt jelenti, hogy a törlesztőrészlet akár a többszörösére is emelkedhet Tőlem független tényezők hatására, teljesen beláthatatlanul pár ezer forint esetleges előnyért cserébe? – kérdezte.
   – Igen! – hangozott a válasz.
   -A viszontlátásra! – mondta és így nem lett devizahiteles.

   Ennyi arról, hogy elvették. Értem én, hogy igazságtalan! A természetes kiválasztódás már csak ilyen, de attól még hasznos. Nem kellett volna hazardírozni és/vagy túlnyújtózkodni a takarón.

   • szamarhegy

    Engem nem próbáltak meg rábeszélni, hanem szerettünk volna családi házba költözni a kedves feleségemmel (gyerekek, kutya, stb.) és ehhez kellett pár millió kölcsön, amiért, mármint forinthitelért 2004 környékén 15% körül kért az összes bank, 15% kamatos kamat pedig még egy okos rendőrt is hazavág pár év (mi 10 év futamidőben gondolkodtunk) alatt. A devizahitel 5-6% körül futott ha jól emlékszem, rádobtunk 25-30% árfolyammozgás kockázatot, de még akkor is a devizahitel volt a nyerő. 2004 környéke ugye EU csatlakozás, napi téma volt az Euro közeli bevezetése.
    Mi végül kiszálltunk a hitelből még mielőtt durván elszálltak az árfolyamok, de 15%-os forinthitel mellett, ha éppen ilyen időszakban szerettél volna nagyobb lakást, házat venni, akkor pl. most sem lenne más megoldásod. A sávjci frank tartalékdeviza szerepének ekkora (Euro-hoz képest) megerősödésére és a 2008-as globális pénzügyi összeomlásra senki sem számíthatott.
    Megjegyzem én akkor már túl voltam egy devizahiteles autó ügyleten, ami még 2006 környékén kifutott, ott elég jól jött az alacsonyabb kamat.

    • Kovács Dániel

     Tehát kockaztattál egyszer, bejött. Ezt szerencsének hívják. Kockáztattál még egyszer, nem jött be. Ezt pedig szerencsétlenségnek. Hogy mire mennyi esély volt, az más kérdés, de semmilyen kényszer nem volt a dologban. Amúgy a lottón is nyernek, pedig arra biztos kisebb az esély. Nem utolsó sorban pedig, neked is lett volna lehetőséged forintos hitelt felvenni. Ja, hogy nem tudod fizetni? Akkor sajnos nem engedhet ered meg magadnak, hogy kertes házad legyen. Nem bonyolult. Ez nem ideális, csak sajnos ez a realitás. Nekem sincsen pénzem Audi A8-ra, pedig hidd el, nagyon szeretnék. Vagy vegyek egyet olcsón frankra és majd “úgyseleszbaj” vagy majd imádkozom? Nem másra kell mutogatni hanem gondolkodni, mérlegelni. Ha pedig meghoztuk a döntésünket és nem jött be, akkor pedig szálljunk magunkba a hiszti helyett.

     • szamarhegy

      Nem rólam szólt a történet…, Széchenyi Hitel c. könyve óta elég közismert, hogy a modern gazdaságokat hitelből finanszírozzák. A magánszemélyek hitelei mellett kereskedelmi, beruházási, forgóeszköz hitelek tartják mozgában a gazdaságot is.
      “A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint megállt a vállalati hitelállomány hosszú évek óta tartó zsugorodása: 2016 december végén 5914,3 milliárd forintot ért el a vállalatoknál lévő hitelállomány.”
      Tegyük fel, hogy el tudsz tőlem vonatkoztatni és megérted, hogy a hitelezés kényszerű velejárója a modern gazdaságoknak és 15% forinthitel mellett a gazdaság (magánszemélyek, cégek,önkormányzatok és maga az Állam is) rákényszerül a deviza alapú hitelezésre, a Magyar Állam esetében ugye ez nem is kérdés, mert hosszú évtizedek óta kívülről, devizahitelekből finanszírozzák Mo.-ot, csak éppen a Magyar Állam, az MNB monpóliuma a külkereskedelmi többletből eredő devizatöbblet kezelése, így pont az Állam finanszírozásánál nem akkora probléma az árfolyam kérdése.
      Mint látod csak a vállalati hitelállomány 6.000 mrd. a magyar GDP 1/5-e, ennek a nagyságrendnek a finanszírozása folyamatos igény több évtizede már és ezt nem lehet kigazdálkodni 15%-os kamatok mellett, ezért ilyen kamatok mellett csak a devizahitel működik.
      A lakossági piac döntéseit egyesével persze lehet szerencsejátékként értékelni, de makro szinten egy tervezhető hitelállomány, amit várhatóan mindenképp fel fog venni a magyar lakossági piac és ennek elő kell teremteni a hátterét, azaz megfizethető, kigazdálkodható konstrukciókat kell hozzá biztosítani banki oldalról.

     • Kovács Dániel

      Szerintem egy kicsit túlbonyolítod. A hitel modern gazdaságokban való nélkülözhetetlen szerepével én is tisztában vagyok, de nincsenek ilyen mélyreható ismereteim nincsenek a témával kapcsoltban, ezért nem is értem, hogyan kapcsolódik a vállalati hitelállomány helyzete ahhoz, hogy valaki olyan lakáshitelt vesz fel, ami beláthatatlanul változhat. De értelmes embernek tűnsz biztosan megérted, hogy mire gondolok. Nem értek egyet azzal, hogy bárki is rákényszerült akármire. Felnőtt emberek vagyunk, felelősek önmagunkért és a döntéseinkért. Én abban hiszek, hogy nem a kormánytól, bankoktól etc. kell várni bármiféle segítséget, hanem csakis önmagunktól.

      Nem kapcsolódik a szó szoros értelmében, de jól mutatja a lakosság pénzügyi felkészültségét és hozzáállását. Egy Quaestor károsultnak ment el az egész vagyona, aki így válaszolt arra a kérdésre, hogy miért oda tette a pénzét:
      Andrea (47) – háztartásbeli: “Azt gondoltam majd jól megforgatom a pénzt. Másnak is ment, gondoltam nekem miért menne?!”
      Nonszensz.. Egy a napokban olvasott felmérés szerint az emberek több mint fele nem tudja mi a THM, de a nagy részüknek volt hitele.

     • Gábriel Nagy

      Megkaptad már az alábbi kérdéseket a kommentár térben?
      0. Hány éves vagy?!
      1. Tudod miről beszélsz? Voltál-e 2004 és 2008 között bankokban hitelt felvenni?
      2. Az Intrum Justitia céget és a magyar behajtási gyakorlatot ismered az 1990 utáni Magyarországon?
      3. Ismered-e a magyar szerencsejáték ‘ipar’ méretét és társadalmi szerkezetét?
      4. Tudod, hogy tőlünk 1-2 lépésre nyugatra még egy kezdő takarítónő is megengedheti az új autót, akár Audi A6-ost is, és túléli, nem a hitelbe rokkan bele.
      5. Mennyire szoktál érintettekkel és szakértőkkel beszélni (pl. Hiteltársulás konferencia)?
      6. Tudtad, hogy hibás termékek voltak a hitelek, és nyertek már pereket az itthoni korrupt és mutyis rendszerben is?
      7. Tudtad, hogy szinte zsaroltak a banki ügyintézők, hogy a forintos hitel helyett devizásat válasszanak az ügyfelek? Az elbírálási feltételek közel sem ugyanazok voltak. Ezt én egyetlen egyetemi előadásból megtanultam, amúgy csődbe mentem volta, és valószínűleg azonnal külföldre, ami utólag áldás lett volna, a mai napig erre biztatnak minden egészségesnek tűnő férfit és nőt a jó szándékú és tisztán gondolkodni tudó nyugdíjasaink.
      8. Mit kérdeznél a károsultaktól? Tudtad, hogy ezzel a bankok is károsultak? Hoppá! Akkor ki nyert?

     • Kovács Dániel

      0. 28
      1. Tudom. Nyilván nem – ne kérdezz butaságot, gimis voltam -, de annyit elárulhatok, hogy fejjel sem mentem még a falnak, mégis tudom, hogy nem szabad + hülyeség.
      2. Nagyon is jól ismerem, jogász vagyok végrehajtással is foglalkozunk.
      3. Nincs kapcsolat a témával.
      4. Takarítónő és az A6-os? Tényleg fingod nincs semmiről. Keletebbre meg sokkal szarabb? Nem mással kell foglalkozni, hanem saját magaddal. Tipikus magyar mentalitás, nyavalygás és maroktartás.
      5. Szakmámból kifolyólag gyakran.
      6. Hibás vagy nem, de ha nem száll el az árfolyam és jól jössz a dologból, akkor azért jó lett volna, nem? Fogadjunk te lettél volna a pénzügyi zseni! Aki kockázatot vállal, az vállalja a következményeket pozitívat, negatívat.
      7. Ekkora baromságot. Félelmetes. Zsarolás = erőszak és/vagy kényszer, fenyegetés. És igen, jártam már bankban is. Nem, nem találkoztam hasonlóval. Nem kapsz kedvező hitelbírálatot? Ez azt jelenti, hogy nem engedheted meg magadnak a hitelt!
      8. Nincs mit kérdeznem. A bankokra pedig egyenesen tojok.

     • Gábriel Nagy

      0., még pont jó, időben, lehet váltani, ha valami bűzlik.
      1. Élelmiszer Rt., és egyéb profit trükkök, ezek szerint nem vetted észre, hogy miket teszünk (szinte mindannyian), nap mint nap.
      2. És képes lennél a nevedet adni jóhiszemű emberek teljes kifosztásához? Miért nem a megreformálásáért küzdesz? Hogy tudsz részt vállalni ilyen folyamatban?
      3. A játékfüggőség világszintű probléma, nálunk kiemelten.
      4. Maroktartás? Németországban nem hiszik el, hogy itt mennyi a nyugdíj és a fizetés. Sokan inkább éheznek, de nem tartják a markukat, nálunk is a család nagy része ilyen. Te saját magaddal foglalkozol vagy érzéketlen is vagy? Ez nem egy Rambo film, társadalmi háló van jó esetben körülöttünk.
      6. Igen. Nem volt jó opció. NEM VOLT. A kereskedelemben régóta bevett nemzetközi gyakorlat, fedezeti ügyletek, így az árfolyamkockázat minimális, 1-2 % brutális esetben. 2008. júniusban nem volt bevett gyakorlat, és a folytatást ismerjük, sose lett az. A forint hitel is trükkös, azt szerencsére mindig tudtam fizetni, munkanélküliség, betegség idején is.
      7. Megengedhettem, sőt, és megkaptam. Kőkemény játszmák. Node! Nyilván nem egyedüli vagyok. Rákérdeztem a részletekre, és azonnal mosolygott a banki ügyintéző, őt is a jutalékkal zsarolták felülről valakik (azóta se kerültek elő a felelősök). 3-szoros fedezetet kértek a hitel mögé (ingatlanok, életbiztosítások), és azt is mondták, hogy a devizás azért is jó, mert ahhoz csak itt alá kell írnom, és máris pörög a pénz. Nem akartak forintos hitelt adni, csak annak, aki nem rántható bele a devizába. 7 év múlva 500 Ft-os tartozásnál másnap telefonáltak, hogy azonnal fizessek.
      8. Nekem van kérdés. Hogy a picsában kaptál diplomát és dolgozol emberekkel, ha szarsz mindenki fejére? Már majdnem arra vetemedtem, hogy egyirányú repjegyet ajánljak fel neked egy távoli tanulmányútra. De neked van intelligenciád, munkahelyed és pénzed, eldöntöd magad, hogy kit, hol és mivel sértegetsz.

     • Kopasz #SanyiDeSzépMacskaVagy

      4. Bazmeg… Tudod mi a különbség, azon kívül, hogy több ember engedheti meg magának az Audi A6-ost? Hogy nem kell nekik az Audi A6-os. Ott nem vágynak béemvére meg audira. Nem ez az álmaik netovábbja. Itthon baszki még ájfónt is veszik a prolik hitelre, miközben amerikai barátaim évi 140 ezer dolláros fizetéssel azt mondják, hogy annyi pénzt nem szánnak telefonra. Érted? Kétnapi keresetüket.

      7. Zsaroltak… ja, gondolom. Megmondták kerek perec, hogy nem engedheted meg magadnak a forint hitelt, mert nem tudnád fizetni a törlesztőket. Kétszer-háromszor annyiba kerültek a forinthitelek mint a devizahitelek.

      6. Egyedül ebben van igazad. Szar termékek voltak. És jó, hogy néhány bankot el is kaszáltak emiatt.

     • Gábriel Nagy

      Igen, az emberi mohóság egy főbűnös, de az ezt meglovagoló rablóbanda még mindig itt van.
      4. Én úgy láttam kell, mivel nincs tömegközlekedés, 20-22 évesen Bajorországban a falukban mind új autóval jártak. A 17-20 évesek öreg használttal. Egy rétegről beszélsz, talán a te szociális köröd ilyen anti-trendi-koponya.
      7. Én azóta fizetem a forint hitelt, amire kétszer-háromszor annyi fedezetet kértek (pedig fix %-os volt). Semmibe sem tudtak belekötni, ezért voltam rossz ügyfél, de részben a kopasz mentalitásod miatt költöztem külföldre ‘tanulni’. 2009 és előtte jártál Budapesten? Vagy a te környezeted azóta is ilyen korrekt és agresszív egyszerre? Megpróbáltam hozzád hasonló mentalitású lenni, kb. senki se állt szóba velem, más körökben mozgunk szerintem.
      6. Még mindig az. Nincs vége az ügynek. A fő felelősök nyaralnak valahol, rengeteg banki ember felmondott, aki átérezte a tettei súlyát, azóta emberként élhetnek.
      Ragadjon ránk valami tudás ma is. Mi legyen a téma? Én az életben maradást szoktam javasolni: https://youtu.be/0LlsLqHDjfg

     • Kopasz #SanyiDeSzépMacskaVagy

      Itt egyedül te vagy agresszív, és még észre sem veszed.

      4. Ez nem trendiség kérdése. Valamiért az iskolázott barátaim képesek belátni, hogy autóra nem veszünk fel hitelt, kivéve, ha pénzt termel, egyébként pedig 6 havi bevételnél többet nem költünk rá. Eközben meg az Ausztriában mosogató ismerős már Audival jár, amit használtan vett, de persze ugyanúgy fekete garázsszervízbe viszi okosba’ javíttatni, mert fenntartani már nem tudja, vagy nem akarja.
      7. Nyilván akkora fedezetet kérnek, ami a teljes tartozásodat fedezi. Ez mindenhol így megy. A magas kamat volt a gond, meg a forint jelentette kockázat. Szóval személyeskedhetsz, de ezzel csak magadat minősíted, ráadásul semmi értelme nem volt annak, amit mondtál, szóval hiába is mentél külföldre tanulni.
      6. Ez megint terelés. Nem a banki dolgozókat kellene hibáztatni, ők kevésbé hibásak, mint a devizahitel károsultjai.

     • Gábriel Nagy

      🙂 Mintha egy másik bolygóról jöttél volna! És ez történt, tényleg.
      4. Az autó képes pénzt termelni, és szinte nélkülözhetetlen. Lásd. telekocsizás, ez nem vállalkozási kérdés. 6 havi bevételből érdemes autót venni Magyarországon? Járjunk rendszám nélküli Wartburg-gal vagy Zsigulival?
      Új autókról beszéltem, az általad ‘iskolázatlannak’ nevezettek járnak Audi-val, a szakmunkások és egyetemisták pl. ÚJ VW Polo-val vagy Fiat500-al.
      Okosban kényszerből javíttat az ember (átmenetileg), az 50-90 eurós autószerelő óradíjat ott meg tudják fizetni.
      7. A teljes tartozás háromszorosát kérték. Szuperül személyeskedsz ‘Kopasz’ névvel, Humor Herold!
      Engem ott is utolértek, mert saját névvel is mertem politikusokat és ügyvédeket szidni, ők ma már szitokszónak számítanak, ennyit az előrelátásról és a tanulságokról.
      6. Hogy a manóba lenne az a hibás, akire szándékosan ráborítod a forró vizet? Hülye ügyetlen! Miért nem járt harcművész iskolába, vagy mi?!

     • Kopasz #SanyiDeSzépMacskaVagy

      Össze-vissza beszélsz. Kapálózol, összefüggéstelenül…
      Telekocsizás, mint pénztermelés. Gratulálok! 😀
      Ha egy háztartásnak nincs másfél millió bevétele 6 hónap alatt, az ne vegyen autót. De 6-800 ezer biztos van, és azért is lehet már autót venni, ami egy darabig elvisz. Ismerősöm 800 ezer forintért vett egy kiváló állapotú, bár 10 éves Ford Focust.

      Nem én kezdtem személyeskedni. Nem rohadt mindegy neked, hogy mi a nickem? Azt meg gondolod, hogy ennyi kommenttel a hátam mögött a kopaszozásod még eredeti? Kb. mint a hungry hungarian.

     • hakapeszi

      Persze, van valamennyi igazság abban, hogy a devizahitelesek nem csak pusztán áldozatai egy rájuk kényszerített hitelnek, de azért azt is be kellene látni, hogy itt a bankok nagyon durván visszaéltek a hitelfelvevők kiszolgáltatott helyzetével és a CHF hitelek minden hasznát maguknak tartották meg, miközben az összes kockázatot a hitelfelvevőre tolták. Pedig a hitelt felvevő soha nem látott CHF-et, ő forintot kapott a banktól és forintot fizetett vissza. Miközben a bank még a folyósítási meg a hiteltörlesztési árfolyam különbözetén is nyerészkedett. Arról nem is beszélve, hogy mint bank, könnyedén fedezhette volna opciós ügyletekkel az árfolyamkockázatot, de hát ugye az is pénzbe került volna, egyszerűbb volt a kockázatot János bácsira meg Mari nénire tolni, úgyse érti a hülyéje, ha meg bukó van, akkor se mi szívunk, gondolták.

    • István Magyari

     Ha napi téma volt az euró bevezetése, akkor miért svájci frank hitelt vettél fel bazdmeg? Tán Svájchoz csatlakoztunk? Egy olyan országban svájci frankos hitelt felvenni, mely világrekorder pénzromlásban, idiótizmusra vall.

   • István Magyari

    Sajnos nem érvényesült a természetes kiválasztodás a kilakoltatási moratórium és a devizahiteles mentés miatt.

 • Zsuzsa Gáti

  Valahogy nem lettem szomorú, hogy nem voltam ott:))))

 • Veres Zoltán

  Szánalmas.

 • Jamrik Levente

  A jogászokat mi mindig bioszámítógépnek hívtuk. Jobb esetben gombnyomásra bemondja az aktuális jogszabályt, de egyébként az összes típus selejtes kék halál.

  • Kopasz #SanyiDeSzépMacskaVagy

   Mindezt a Filmakadémiáról meg Antropológia szakról? 😀 Az azért kemény.

   • Jamrik Levente

    Van még ott egy történész doktori is 😉

    • Kopasz #SanyiDeSzépMacskaVagy

     Csupa kézzel fogható, hasznos dolog. 🙂
     Viccelek, ezek fontos dolgok (mármint lehet úgy is csinálni, csak legtöbben szart se kezdenek ezekkel). Csak azt nem értem (én, mérnökként), hogy aki látja ezeknek a hasznosságát, hogy képes ekkora baromságokat mondani a jogról…

     • Jamrik Levente

      Én csak a 20 évvel ezelőtti jogászokról alkotott más karokhoz tartozó hallgatói felfogást elevenítettem fel. Ha jól emlékszem, akkor a Miskolci Egyetemen pont a gépész-kohász-bányász szentháromság kezdte el először a jogászokról terjeszteni ezt a nézetet, a szütyős bölcsészek és a közgazdászok csak átvették.

 • Bolognai fisherman

  Mese habbal.

 • Nesüketelj

  Bugris prolikból és parasztokból áll a jogásztársadalom, annak is a legalja jár ilyen helyekre sznobkodni. A komplett magyar elit ilyen. Nem létező. Félművelt bunkók, akik a húsosfazék közelébe nyalják magukat egymás közt és akik pont olyan segg primitívek, mint a mekis krumplisütő, aki Barátok Köztön és Majka&Curtis-en nevelkedett.

 • kobra2

  Most komolyan: a mai magyar közélet 2 legnagyobb patkánya Polt Péter és Matolcsy. Van olyan minimális jó érzékkel, becsülettel, hazaszeretettel megáldott ember, aki elmegy 2 ilyen ganénak a rendezvényére?

 • tiszaviragfuzer

  Már nem azért de kiba**** két hallgatót ezzel a felszólalással hatalmas parasztság.
  Nálunk sosem volt ilyen szubjektív megközelítés (műszaki terület).

 • drc

  nem csalódtam — ez a slepp bálja, nem a szakmáé.
  igazi jogász ide csak mutatóba jut…

 • Nagi

  Azért ez eljutott hozzátok? A bevonuló vendégsereg sem volt egy színvonal, volt egy kis tettlegesség is. https://www.facebook.com/Nemadomahazamat/videos/1745613235464614/

  • hakapeszi

   Ja, amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.

 • Umann Tamás

  Amikor 1951-ben dolgozni kezdtem, az első amit a főnökömtől megtanultam az volt, hogy minden jogász lapostetű a nemzet faszán.Az azóta eltelt évtizedek alatt semmi olyannal nem találkoztam, ami ezt cáfolta volna

 • Mamox69

  Ez az írás olyan, mint a “The Way We Live Now” c. angol klasszikus regény. Döbbenet, hogy 150 év alatt sem változik az újgazdag elit mentalitása.

 • Zoltán Lajos Toth

  Remek írás. És jellemző az”elit”-nek magukat tartokat.

  • Gábriel Nagy

   Szerintem ma már senki nem tartja magát elitnek, vagy tudja, hogy nem az. Vagy egyszerűen nem az.

 • nemáá

  Végig azt vártam, hogy szárba szökken a románc, csalódott vagyok.

 • Gabest

  Kozlovszky Jenő bácsi tiltakozik.

 • Kopasz #SanyiDeSzépMacskaVagy

  Bazmeg mekkora kamu az egész cikk. Már ott bűzlik, ahol a “pincér és kurva” sztorit előadod személyes élményként. Ez pont olyan sztori, mint amikor 45 és 60 között minden faszi elmeséli, hogy a katonaságban volt egy hülye őrmester, aki előadta, hogy most még a világ egynegyedén van csak kommunizmus de nem sokára az egyötödén vagy az egyhatodán lesz…

  • Virág et.

   Mondjuk ezt a történetet a kurváról meg a pincérről én is hallottam már más kontextusban. Ez valóban ilyen örök sztori.

   • Kopasz #SanyiDeSzépMacskaVagy

    Ezek után úgy gondolom, hogy a tetovált lányos sztori is nagyjából úgy nézhetett ki, hogy tetszett neki távolról a csaj, de odamenni már nem mert hozzá, úgyhogy biztos a csaj volt kurva, aki a pénzre ment, és mivel a szerző csóró, biztos ezért nem kellett a csajnak… 😀

    • Dr. Justice

     Tényleg valószerűtlen ez a tetkós lány sztori. Gyenge ez az egész iromány.

   • Krajcsik Eugén

    Már száz embertől hallottam én is, mindenki úgy mesélte, hogy a füle hallatára történt, a professzorok persze változtak.

  • Kalandra Fel

   Ebből csak az jön ki, hogy se egyetemre nem jártál, se katona nem voltál. Tehát? Kopasz vagy, de tényleg. Semmit se láttál még a világból, de osztod az észt. Röhej.

   • Kopasz #SanyiDeSzépMacskaVagy

    Persze, személyeskedéssel sokra mész itt fiam… Többet láttam a világból mint te valaha is fogsz, prolikám.

 • Kopasz #SanyiDeSzépMacskaVagy

  Mindig csodálattal néztem, ahogy a “böcsületes munkát végzők” komplett társadalmi csoportokat vegzálnak a saját szerencsétlenségük miatt… véletlenül se vállalna felelősséget a saját sorsáért. Ezért tart ott ez az ország, ahol. Ezért tud bazmeg azzal kétharmadot összeszedni egy párt, hogy kiáll és elmondja, hogy mindenki más a hibás, de te nem, te áldozat vagy… Gáz.

 • kispangit

  Jézus Mária, na én húzok Kanadába…

  • Kalandra Fel

   A déli részt javaslom. Időjárás, mint itt. Népesség alig. Erdő, mező, tavak, halak, s mi jó falat, az mind van. A szomszéd 20 km. Egy gallon benzin 1 dolcsi.

 • oil.ali

  A cikk szerzőjét sem hívják többé erre a bálra. 🙂

 • Dr. Justice

  “vérmesebb öregasszony” ?!

  Így fogalmaz egy igazi liberálproletár! Baradlai? Dávid? Mindent értek!
  Mikor magyarosított a család?

 • Péter

  De azért az ötösért legalább leszopott?

 • socksnake

  Grat. Ez is remek írás!

 • csfk77

  Ez egy végtelenül ostoba, rettenetes cikk a Jogászbálról. Semmi köze ahhoz, ami ott volt, és amilyen volt maga az esemény..De a zsák legalább megtalálta a foltját: egy szingli pasi egy primitív nőt. Szánalmas, hogy ezt “újságírásnak” meri nevezni bárki is!

  • Ferencz Gábor

   Ott voltál netán,hogy ennyire tudod???

   • csfk77

    Igen.

 • Kalandra Fel

  Dávid! Csúcs vagy. Gondoltam, hogy ilyen, de hogy ennyire ilyen, azt nem. Láttam már az Operában, birkózótrikóba öltözött nézőt, hja, a demokrácia meg a szegénység. Aztán a demokraták arisztokratái :-)))) elmennek bulizni és ezt produkálják. Ilyen helyekre kell járni, röhögni. Ha Bödőcs Tibi ezt előadná…

 • Kalandra Fel

  Szánalmas, ahogy alább, egyesek, próbálják mentegetni a MAGYAR “arisztokrácia” … khm… viselt dolgait. :-))))

 • István Magyari

  Semmmi átmenet nélkül bevágnak egy 25 éves cikket a végére. Szarok az átlátszóra.