Ukrajna

Ivóvíz és kutyatáp a platón – tudósítás az ostromlott ukrajnai városból

Az oroszok hónapok óta ostromolják Csasziv Jart. Ha a város elesne, könnyebben támadhatnák Kramatorszkot és Szlovljanszkot.

Az ütemes dudálásra először egy férfi jön elő, korát nem tudom meghatározni. Nagyjából az utca közepén, egy padnál áll meg a pickup, és azonnal elkezdünk lerakodni. Néhány doboz élelmiszer, az egyik zsák száraz kutyatáp, nagy, kettesével zsugorfóliázott vizes palackok. Amíg Evgenij azt nem mondja, hogy elég, szedem le a platóról.

A férfi odajön, kérdezi, hogy egy kartondobozban hány adag élelmiszer van. A környéken többen is élnek még, de most nem mutatkoztak. Pedig ez szinte nyugodt nap. Hallani a háború zajait, a lövéseket, de közelről, az ukrán állások felől, ez nem gond. Van más gond elég.

Csasziv Jar

Csasziv Jar külterülete, fotó: Makai József

A kis segélyszállítmányt Csasziv Jar külterületére vittük. Falusias utcák, szerény házak, magas kerítések, háborús károk. Az alkalmi – a katonai járművek kitaposta – földutakon megyünk be a városba. A valaha tizenkét ezer fős Csasziv Jart – a Szovjetunió csalogányának, Joszif Kobzonnak a szülővárosát – tavasz óta egyre intenzívebben ostromolják az oroszok.

Miért fontos ez a város?

A település legkeletibb részeit már elfoglalták, a frontvonal most a Kalmiusz és Sziverszkij Donyec folyókat összekötő, Sziverszkij Donyec-Donbasz csatorna. Az elmúlt hetekben voltak hírek arról, hogy az oroszok átkeltek a csatornán. Stabil hídfőt azonban nem alakítottak ki, az ukránok visszaverték a támadásokat.

Megérkezik egy nő, az ő kora is megfejthetetlen. Evgenij mondja neki, hogy tessék, hoztuk a tápot. A sárgás kutya nem tágít a nő mögül, a közelében marad. Három lábon ugrál, a negyediket kifordítva tartja a levegőben, nem fog vele talajt. Amikor közelebb mennék, azonnal menekül.

Az oroszoknak

sürgős lenne a siker,

bármi áron. Még azelőtt, hogy lehullanak a levelek, a földutakat pedig járhatatlanná teszi sár. Innen tíz kilométer Bahmut – másfél éve, kimerítő harcok után foglalták el –, a tengely másik végén pedig, Kosztyantinyivkán át, Pokrovszk van.

Chasiv

Forrás: Google Maps

Az oroszok a nyár óta ellenőrzik Kosztyantinyivkát, Pokrovszk evakuálását pedig szeptember rendelték el az ukránok. Ha Bahmut, Kosztyantinyivka és Pokrovszk után Csasziv Jar is elesne, az oroszok előtt megnyílna az út Kramatorszk és Szlovjanszk felé. Kramatorszkban jelenleg a KAB irányított légibomba a rettegett eszköz.

Nincs idő szócséplésre

Az egyik romos ház kapuja mögül felbukkan egy férfi. Mellettem megy a segélyekkel megpakolt pad felé, önkéntelenül is kezet nyújtok, köszönök. Megáll, elég hosszan nézi a kezem ahhoz, hogy hülyén érezzem magam, de visszakozni még kellemetlenebb lenne. Nem pillant rám, röpke időre megérint, gyorsan visszahúzza a kezét.

Csasziv Jar

Háborús károk az ostromlott Csasziv Jarban, fotó: Makai József

Evgenij néhány szót vált azokkal, akik kijöttek a segélyért. Ám nincs helye a hosszú beszélgetésnek. Arra érdemes számítani, hogy az oroszok mindent látnak és mindenre lőnek. A város polgármestere a napokban egy sérült férfit szállított fehér pickupjával: az orosz drón az autó mögött robban fel, a feltételezések szerint a zavaróberendezés miatt.

Evgenij autóján nincs semmilyen védelmi eszköz, és ez látszik is. Eddig háromszor támadták az oroszok. Nincs idő, megfordulunk és rohanunk tovább, egy másik szétlőtt mikrorajonba.

Makai József (Csasziv Jar)

Fotók: a szerző felvételei

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42