orosz-ukrán háború

Szatmárnémetiben javítja az ukrán hadsereg tankjait a Rheinmetall, Bakhmut központja orosz kézen – heti összefoglalónk

Bakhmut továbbra is a front legfeszültebb pontja, a védők városi harcokban vonulnak vissza. Ukrajna a hátországban új dandárokat állít fel a következő hónapokban tervezett ellentámadásra, amellyel reményeik szerint újabb megszállt területeket szabadíthatnak fel, hozzájuk csatlakoznak a nyugaton kiképzett katonák is.

  • Bakhmutban tovább folynak az utcai harcok, az orosz erők bejutottak a város központjába, elfoglalva a közigazgatás épületét.
  • Avdijivkánál elakadt az orosz offenzíva, ukrán ellentámadások után stabilizálódott a front.
  • A Reuters újonnan felálló ukrán dandárokról készített riportot, összesen mintegy 80 ezer új katonát készíthetnek fel egy ellentámadásra.
  • Legfeljebb jövőre érkezhetnek amerikai tankok Ukrajnába.
  • Újabb önjáró lövegeket ajánl fel Lengyelország az ukránoknak, a német Rheinmetal Szatmárnémetiben javítja az ukrán harci járműveket.

Az elmúlt héten továbbra sem változott jelentősen a frontvonal Ukrajnában. Bakhmutnál az oroszok láthatóan letettek a város és védői bekerítéséről, ehelyett utcai harcokba bocsátkoztak. Egyre több szó esik egy közelgő ukrán ellenoffenzíváról, a héten a Reuters riportere arról számolt be, hogy Ukrajnában nyolc új, önkéntesekből álló dandárt készítenek fel egy ellentámadásra.

Folytatódnak az utcai harcok Bakhmutban

A donyecki Bakhmut város továbbra is a front legfeszültebb pontja. Január óta az orosz erők célja az volt, hogy a békeidőben 70 ezres várost védő ukránok utánpótlási vonalait elvágják, ez azonban továbbra sem sikerült. A várost ostromló Wagner zsoldoscsoport emiatt kénytelen véres utcai harcok árán előre nyomulni.

Április 1-én a magyar médiában terjedt egy „drámai amerikai jelentésként” bemutatott nyilatkozat arról, hogy a Bahmutban lévő ukrán egységek utánpótlását elzárták, így kénytelenek lesznek megadni magukat. Valójában egy orosz lapnak nyilatkozott Douglas Macgregor volt amerikai katonatiszt, aki a háború óta visszatérő vendége az orosz állami médiának. Macgregor egyébként már tavaly március közepén kijelentette Tucker Carlson műsorában, hogy a háborúnak gyakorlatilag vége, Ukrajnát legyőzték.

Macgregor mostani állítása hasonlóan hitelesnek bizonyult. a héten több felvétel is felkerült a közösségi médiába Bakhmutot és a hátországot összekötő autópályán közlekedő ukrán járművekről.

Az ukrán védők ugyanakkor a városon belül folyamatosan hátrálnak, a héten megjelent felvételek alapján visszavonultak a város központjából. Jelenleg az oroszok ellenőrzik a város keleti mintegy kétharmadtát, köztük a közigazgatás központját. A védők valószínűleg Bakhmut nyugati szélén, a vasút vonalában vesznek majd fel új hadállásokat.

Az elmúlt hónapban Bakhmut nagy részét elfoglalták az oroszok

Bár Bakhmut nagy része már az oroszok kezén van, rámutat az orosz erők meggyengült képességeire az a tény, hogy egy 70 ezres várost több hónapos ostrommal tudnak csak bevenni. Az év elején indított orosz offenzíva célja feltehetőleg a maradék Donbasz elfoglalása volt, ám erre Bakhmut eleste esetén is kicsi az esély: a térség nyugatabbra fekvő jelentős városai, Szlovjanszk és Kramatorszk kétszerakkorák, mint Bakhmut, és számos természeti akadály is védi őket.

Az orosz téli offenzíva egy másik célpontja a dél-donyecki Avdijivka volt. A város körül márciusban újabb területeket foglaltak el az oroszok, de a védők bekerítése itt sem sikerült. A Háborúkutató Intézet (ISW) által is idézett, április 2-án közzétett felvételek szerint az ukrán erők valószínűleg visszafoglalták a Novoszelivkától északnyugatra (Avdijivkától 17 km-re északkeletre) lévő állásokat.

Meg nem erősített ukrán források szerint szintén hátrébb szorították a támadókat a várostól délre fekvő Szpartak térségében. Április 4-én, a közösségi médiában megjelent videón látható egy sikertelen orosz harckocsis támadás a várostól délre.

80 ezer új katonát készítenek fel ellentámadásra

A mostani helyzet sokban hasonlít a tavaly május-júniusi orosz offenzíva végére: akkor a lassú orosz előrenyomulás kifulladását két ukrán ellenoffenzíva (Herszon és Harkiv felé) követte. Április 5-én a Reuters riportere arról írt, hogy az ukrán hadsereg nyolc új dandárt szerel fel az ellentámadásra, összesen 40 000 katonával.

A Reuters riportja szerint az új dandárokat legalábbis részben önkéntes civilekből állították fel, akik négy hónap katonai kiképzést kaptak. A riport szerint a katonákat valahol Ukrajnában képzik ki (a helyszínt biztonsági okokból nem közölték), vagyis nem a nyugati államokban kiképzett katonákról van szó. Ahogy a múlt héten írtuk, az Egyesült Államok és az EU országaiban körülbelül további 41 ezer ukrán katona kap kiképzést, akiket feltehetően szintén egy késő tavasz-kora nyári ellenoffenzívában vetnének be.

A nyilvánossá vált adatok alapján Ukrajna mintegy 80 ezer katonát tarthat tartalékban az ellentámadásra. Tavaly nyári adatok alapján az ukrán hadsereg aktív állománya (tartalékosok mozgósítása után) mintegy 700 ezer fő lehet, ez több mint 10 százalékkal nőhet az új egységes felállításával, beleértve a nyugaton kiképzett katonákat is.

M2 Bradley-k és más amerikai gyártmányú fegyverrendszerek gyülekezése Ukrajnában

A mostani háborúban egyik oldalon sem a világháborúkra jellemző tömeghadseregek harcolnak: Oroszország csak 170-190 ezer katonával kezdte az inváziót, majd további 300 ezer katonát mozgósítottak. A mozgósított egységek legénységét (vagy magukat az egységeket) emellett folyamatosan cserélik (rotáció), vagyis a mozgósított katonák nagy része valójában nem harcol egyszerre a frontokon.

Ahogy a múlt héten is írtunk, a tények nem támasztják alá azokat a magyar médiában gyakran terjedő spekulációkat, hogy bármelyik félnek hamarosan „nem marad” bevehető katonája. Oroszország szintén az összes, rendelkezésére álló több mint egymillió tartalékos csak egy részét vetette be. Eközben mindkét félnek láthatóan problémákat okoz az eszközhiány. A tüzérségi lőszerek hiánya mindkét felet érinti, és az orosz oldalon látványosan fogynak a modernebb fegyverrendszerek is: jól mutatja a helyzetet, hogy az orosz raktárakból egyre régebbi eszközöket hoznak elő, márciusban például muzeális értékű T55-es tankokat.

Lengyel páncélosok most, amerikaiak jövőre jönnek

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2023. április 5-i varsói látogatása során bejelentette, hogy Ukrajna és Lengyelország új katonai segélycsomagról állapodott meg, amely alapján Lengyelország többek között 24 M120 Rak önjáró aknavető rendszert és 150 új KTO Rosomak típusú páncélozott harcjárművet szállít Ukrajnának.

Egy nappal korábban az Egyesült Államok hadügyminisztériuma szintén újabb katonai segélycsomag Ukrajnába küldését jelentette be, összesen 2,6 milliárd dollár értékben. Ez magában foglalja többek között Patriot és a NASAMS légvédelmi rendszerek rakétáit, HIMARS-rakétákat, további 155 mm-es tüzérségi lövedékeket. A védelmi minisztérium szóvivője emellett megismételte az ígéretét, hogy az Egyesült Államok Abrams harckocsikat is biztosít Ukrajnának.

Az Egyesült Államok még az év elején, a Leopard tankokkal kapcsolatos vita közepette ígért Ukrajnának saját tankjaiból, de sok konkrétum azóta nem derült ki a felajánlásról.  Az amerikai védelmi minisztérium a napokban közétett egy 27 millió dolláros szerződést a tank gyártójával, a General Dynamics Land Systems-szel, amely az ukrán fegyveralapból kapna pénzt meg nem nevezett ezközök gyártásra. A szerződést sok újságíró az Abrams-tankok megrendeléseként azonosította, azonban ebből az árból nem csak kettő jönne ki a beígért 31 tankból.

Ami biztos, hogy az amerikai tankok idén már várhatóan nem vesznek részt a háborúban. Más, most ígért amerikai eszközök szintén hónapok múlva érkeznek meg, mivel nagy részüket nem az amerikai hadsereg raktáraiból biztosítják, hanem újonnan gyártják le.

Romániában javít a Rhenimetall

Ennél hamarabb működésbe léphet viszont a Magyar Honvédség beszállítójaként is ismert német cég, a Rheinmetall üzeme, ahol az ukrán hadsereg eszközeit javítják majd. A német cég atonai karbantartó és logisztikai központot épít a romániai Szatmárnémetiben, amely várhatóan ebben a hónapban kezdi meg működését az ukrajnai háborúban használt fegyverek karbantartására – közölte a vállalat vasárnap.

Az Erdély.ma jelentése szerint a központ már áprilisban megkezdheti munkáját. Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója szerint „központi szerepet fog játszani az Ukrajnában használt nyugati fegyverrendszerek bevethetőségének fenntartásában biztosítva logisztikai ellátásukat”. A cégvezető hangsúlyozta, hogy a vállalat „egyik központi törekvése, hogy a NATO-haderőnek és Ukrajnának a lehető legjobb támogatást nyújtsa ebben a kritikus helyzetben.” A létesítmény egyebek között alkalmas lesz egyebek mellett önjáró lövegek, német Leopard, brit Challenger páncélosok, Marder, Fuchs gyalogsági harcjárművek és katonai teherautók szervízelésére.

Az ilyen és hasonló nyugati segítség az egyik oka annak, hogy az ukrán hadsereg logisztikája nem omlott össze a hátországot érő orosz bombázások ellenére. Az ukrán erőket mostanra nagyrészt nem a hazai hadiipar látja el, hanem a NATO-országokban működő üzemek, amelyekben Oroszország nem tud kárt tenni.

Zubor Zalán

Megosztás