koronavírus

Lezárás: ma már nem engedték repülőre szállni az Angliában rekedt magyarokat Lutonban

Sokan töltötték külföldön dolgozó szeretteikkel az ünnepeket, bízva abban, hogy utána hazajöhetnek. Tegnap erre még lehetőségük volt, ma viszont már nem engedték fel a magyar állampolgárságú utazókat a Pozsonyba tartó gépre. Sok család a szigetországban és többen a reptéren rekedtek, a londoni magyar konzulátus türelmet kért.

Támogatási kampány

Ma már feltartóztatták a Pozsonyba tartó magyarokat a Londontól 50 kilométerre lévő lutoni repülőtéren. Az egyik utas a Nem vagyunk Huntalanok angliai önsegítő csoportot tájékoztatta, miután a magyar nagykövetségtől semmilyen választ nem kaptak arra, hogy mi lesz velük. Hidvégi Ivett a csoport egyik adminisztrátora és önkéntese az információt meg is osztotta a Facebook oldalukon.

„Sziasztok! Segítségkérés érkezett hozzánk, miszerint a mai, Pozsonyba tartó gépre nem engedték fel a magyar állampolgárságú utazókat.” C. Ágota utas Hidvégi Ivettnek elmondta, azt a tájékoztatást kapták a repülőtéren, miután egyszerűen csak félreállították őket, hogy a Szlovákiába tartó repülőre csak a szlovák állampolgárok szállhatnak fel.

A magyar állampolgárok, akik körülbelül negyvenen várakoztak a repülőtéren a WizzAir járatára, a magyar kormánnyal „tárgyalják meg”, hogy miért nem utazhatnak be a saját hazájukba

– mondták nekik.

Többen sérelmezték, hogy egyáltalán nem voltak velük a repülőtéren barátságosak, sőt, megalázó volt a helyzet, és úgy tűnik: visszaváltani nem fogják tudni a jegyeiket, és másik időpontra sem tudnak az elveszett jegy árából foglalni.

A ma útnak induló magyarok abból indultak ki, amikor jegyet foglaltak a fapados repülőtársaság Pozsonyba tartó gépére, hogy tegnap még nyugodt körülmények között landoltak a manchesteri repülőtérről indult és karácsony után Angliában rekedt magyarok.

Francia határzár: az angliai Dover kikötőjében karácsonyoznak az elakadt magyar kamionosok

Hatvan kilométeres sor kanyarog a dover-i kompkikötő előtti autópályákon. A magyar Waberer’s cég 200 kint rekedt kamionjáról egyelőre nincsenek hírek. Angliában élő magyarok gyűjtést szerveztek a kint rekedt kamionosok megsegítésére. A sofőrök azt mondják, nincs wc, nincs étel, nincs információ, egyelőre a nagykövetségtől sem kaptak segítséget. [caption id=

A gép fedélzetén 30-40 magyar ember utazott, de voltak lengyelek is, szép számmal. Erről egyikőjük tájékoztatta is az Átlátszót.

A nevét nem szerette volna nyilvánosságra hozni, mert közalkalmazott, tart a retorziótól és több „paprikás”, kiélezett hangvételű levélváltása is volt a londoni Magyar Nagykövetséggel, miután a magyar kormány a 623/2020 (XII.12.) rendeletében kihirdette, hogy 2021. február 8-ig lezáratja a magyarországi repülőtereket a Nagy-Britanniából és Észak-Írország Egyesült Királysága területéről induló, „menetrendszerű vagy nem menetrendszerű légi személyszállítást végző polgári légi járművek előtt”.

Bíztak benne, hogy hazajöhetnek

A nő két gyermekével karácsonyozni ment ki férjéhez, aki hetedik éve dolgozik a szigetországban, családjától elszakítva, hogy megélhetésük biztosított legyen. Tudták már, amikor Budapesten repülőre szálltak, hogy visszatérésük bizonytalan lesz, de a Ryanairtől és a repülőtéren is azt a tájékoztatást kapták, hogy a reptér lezárást a külföldről visszatérő magyar állampolgárok előtt feltehetően fel fogják oldani. Tehát menjenek, ha már van repülőjegyük, legyenek együtt a családi ünnepen, és figyeljék a híreket, hogyan érkezhetnek majd gépek az ünnepek után.

A légitársaság is a rugalmasságukról biztosította az utasokat, és bíztak abban, hogy a magyar kormány is hasonlóan belátó lesz a Nagy-Britanniából hazatérő állampolgáraival.

Többen úgy szálltak tehát repülőre Ferihegyen karácsony előtt, hogy remélték, nem tarthat tovább az év utolsó napjánál a magyarországi repülőterek lezárása, ahogy más országokban sem.

Többek között a szomszédos Szlovákiában, ahol január 3-án simán landolni tudtak azok a magyar állampolgárok, akik nem csak az ünnepeket töltötték a 2021. január 1-jén az EU-tól elszakadt szigetországban, hanem több éves munkavállalás után, a Brexit miatt, haza akartak költözni. Volt közöttük olyan család, akik korábban már mindenüket hazaküldték, albérletüket felmondták, és egy szállodai szobában húzták meg magukat heteken keresztül, borsos áron.

Rajtuk is az angliai magyarok civilmozgalmai segítettek, mert a nagykövetség elzárkózott az anyagi támogatástól, nem tudott semmilyen formában honfitársaink segítéségre lenni.

A Nagy-Britanniában rekedt magyar állampolgárok csak a civilek segítségére számíthatnak

Vizet, kávét, gulyáslevest, WC-papírt, nedves papírtörlőt vittek magyar civil aktivisták a hosszú napokra az angliai autóutakon és a meinston-i repülőtéren rekedt kamionosoknak. Rajtuk kívül számos magyar család sorsa bizonytalan most Nagy-Britanniában, akik a konzulátus segítségére sem számíthatnak.

Egyikőjüknek azt írták, forduljanak a barátaikhoz, rokonaikhoz, hogy a Western Unionon keresztül utaljanak számukra pénzt. A korábban hazatérőket pedig még tovább bizonytalanította a nagykövetség azzal, hogy azt írták, nem tudják, a szlovák-magyar határon milyen az átkelés. A határátkelés Pozsonytól Rajkáig teljesen zavartalan volt.

Útiokmányok és Covid-tesztek ellenőrzése nélkül tudtak még átjönni a magyarok, mert semmilyen határellenőrzés nem volt.

Ellenben a magánfuvarozó egy negyedórás útért, amiért áthozta Pozsonyból Rajkáig az utasokat, 70 fontot is elkért, ami aránytalanul sok pénz és a további zavaros helyzetet teremt – nehezményezték a hazatérők. Az aránytalanságot tovább növeli, hogy a január 3-án utazók, akik a tegnapi manchesteri repülőgéppel érkeztek Pozsonyba és mind szerencsésen hazatértek, holnap karanténmentesen folytatják az életüket – senki, sehol nem vette őket nyilvántartásba.

„Nem vagyunk egyedül. Sokan, nagyon sokan élünk így, párunktól, gyerekeinktől több ezer kilométerre. Szerettük volna az ünnepeket együtt tölteni, oda-vissza megváltottuk a repülőjegyeinket, ami egy nem éppen jó anyagi helyzetben lévő magyar nagycsaládnak igen komoly érvágás” – nyilatkozta a tegnap hazatérő nő az Átlátszónak.

A karácsony és szilveszter között Nagy-Britanniában rekedt magyar kamionosokat is segítő „Nem vagyunk Huntalanok” csoport vezetője, Wellner József az Átlátszó kérdésére elmondta, hogy segítettek olyan magyar családokat is, akik a végleges hazatelepülés szándéka miatt az év utolsó hónapjában már feladták egzisztenciájukat és lakhatásukat Angliában és a repülőjegyeiket is megvették a hazájukba.

A „türelem” – amire a londoni magyar konzulátus leveleiben kéri a magyarokat – naponta súlyos kiadást jelent egy-egy családnak.

Mert lakni valahol kell addig is, amíg nem tudnak hazatérni, és fogyasztani is kell úgy, hogy közben már nincs munkahelyük, bevételük.

A segítő civilcsoport ezért azt kérte az adományozóktól, hogy ami pénzük a kamionos támogatásból megmaradt, azt hadd osszák szét olyan családok között, akik aránytalan nehézségekkel néznek szembe azért, mert Magyarország nem fogad repülőgépeket február 8-ig, és nem engedi angliai munkavállaló állampolgárait hazatérni az anyaországba.

Kármán Irén

Nyitókép: Több magyar család a reptéren rekedt, mert nem engedték felszállni őket. Fotó: Hidvégi Ivett 

 

Frissítés: 

A Wizz Air a következő közleményt adta ki:

„A mai napon több utastól is hibásan megtagadták a felszállást a Wizz Air, London Luton repülőtérről Pozsonyba tartó járatára. A Wizz Air jelenleg példátlan kihívásokkal néz szembe a különböző országok által bevezetett, folyamatosan változó utazási korlátozások miatt. A Wizz Air elnézést kér a helyzetből adódó kellemetlenségekért, és az utasok türelmét kéri ebben a nehéz időszakban. Az érintett utasok megkapnak minden szükséges információt és segítséget.

A Wizz Air szálláslehetőséget és ingyenes átfoglalást biztosít számukra a következő Wizz Air repülőjáratra. Amennyiben ezzel nem kívánnak élni, úgy a légitársaság vagy az eredeti jegyár teljes összegű visszatérítését, vagy az eredeti jegyár 120 százalékának kreditben történő visszatérítését vállalja. A Wizz Air ismételten elnézést kér az okozott kellemetlenségekért.”

Megosztás