Ukrajna

Államilag támogatott napenergia-termelésből gazdagodnak tovább az ukrán oligarchák

Bár hosszú és kemény teleiről ismert, jelenleg kevés helyen éri meg jobban naperőműveket létesíteni, mint Ukrajnában. A zöldenergia-piacon a legfontosabb szereplők politikához közel álló vállalkozók, akik keményen lobbiznak annak érdekében, hogy az állami támogatás ne csökkenjen. Ukrajna ambiciózus célokat tűzött ki maga elé: jövőre a jelenlegi 8 százalékról 11 százalékra tervezi növelni a megújuló források arányát, 2035-re pedig a teljes villamosenergia 25 százalékát megújuló forrásokból tervezik biztosítani.

A beruházásokat egy nagylelkű, 2020 január 1-ig tartó támogatási programmal tervezik ösztönözni, a befektetők pedig egymás sarkára taposnak, hogy zöldenergia-projektjükkel beleférjenek ebbe a határidőbe.

Idén néhány hónap alatt 62 nap- és szélerőmű kezdett el termelni, közel 800 megawatt összteljesítménnyel – ez több, mint ami 2018-ban összesen megépült. 2019 végéig várhatóan legalább 700 megawattnyi új kapacitás kapcsolódik be a termelésbe, még mielőtt a kormány ösztönző intézkedései lejárnának.

Az állami támogatásokat a végfogyasztók fizetik

Környezetvédelem szempontjából ez nagyon jó hír, csakhogy a Bihus.info kiderítette: a zöldenergia-üzlet legfőbb haszonélvezői a politikához közel álló vállalkozók, többek között az ország leggazdagabb oligarchája, Rinat Ahmetov, valamint Arsen Avakov belügyminiszter, Petro Porosenko elnök egyik szövetségese. Felmerül továbbá, hogy az állami támogatások költségét végső soron a végfogyasztók állják.

A megújuló energiaforrásokba való befektetés ösztönzése nem áll meg itt: a megtermelt energiát is túlárazva, az EU-tagállamokhoz képest kétszeres áron adhatják el a termelők – a különbözetet ismét a költségvetés állja. Az illetékes tárca szerint 2018-ban mintegy 600 millió dollárral (ma árfolyamon több mint 175 milliárd forinttal) támogatták a zöldenergia előállítását, és ez az összeg 2021-re 1,5 milliárd dollárra (438 milliárd forintra) nő majd.

Félő, hogy az zöldenergia-termelés állami támogatása visszafele sül el, és hosszú távon rosszat tesz az ukrán energiapiacnak. Viktoriya Voitszitska, az ukrán parlament energiaügyi bizottságának tagja azt javasolta, hogy a támogatásokat csökkentsék felére. „Ha további tíz évre befagyasztják a támogatások szintjét, Ukrajna energiapiaca összeomolhat, és hosszú időre elfelejthetjük a zöldenergiát” – figyelmeztetett a képviselő.

Törvény által garantált bevétel

Ukrajna több, mint egy évtizede támogatja a zöldenergia-beruházásokat, azonban már kezdettől a politikához közel álló vállalkozók fölözték le a hasznot. A magántermelők az energiát az állami energiapiacon, az Energorynok-on értékesítik, mely aztán továbbadja az energiát az áramszolgáltatóknak.

A zöldenergia-szektor növekedését biztosítandó a parlament magas értékesítési árat szabott meg a zöld forrásból származó energia számára, és az árszintet 2030-ig be is fagyasztották. 2015-ben módosították a törvényt periódusonként csökkentve az értékesítési árat, azonban a zöldenergiáért kifizetett támogatások továbbra is bőkezűek annak fényében, hogy a technológia terjedésével gyorsan csökken az előállítás és a tárolás költsége.

„A napelemes technológiák gyors fejlődésével az előállításhoz szükséges felszerelés ára feleződött” – mondta a Bihus.info számára Ihor Tynnyi, egy zöldenergiában érdekelt ukrajnai vállalkozó. Ennek ellenére a zöldenergia ára a piaci árnál 30 százalékkal magasabb, szélenergia esetében ez a felár 10-15 százalék, mondta Andrij Herus, az ukrán energiafogyasztók szövetségének elnöke.

Németországban az új naperőművek támogatása kevesebb mint fele, de Magyarországon és Portugáliában is csak mintegy kétharmada az ukrán támogatásoknak.

Az aránytalanság miatt aggódva egyes ukrán törvényhozók megkísérelték csökkenteni az egyes megújuló energiaforrások, mint a nap és a szélenergia támogatását – sikertelenül.

Viktoriya Voitszitska 30 százalékos csökkentést javasolt napenergiára, és 10 százalékos csökkentést azokra a szélerőművekre, melyek 2019-ben kapcsolódnak be a termelésbe. Februárban az illetékes bizottság a javaslatot leszavazta. „

A zöldenergia nem csak támogatás, az befektetés a környezetbe. A játékszabályokat nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni” – érvelt Oleksandr Dombrovskij, a bizottság elnöke egy Bihus.info számára adott interjúban.

Akhmetov a zöldenergia koronázatlan királya

A zöldenergiában már a kezdet kezdetén meglátták a lehetőséget a politikához közel álló vállalkozók. Serhij és Andrij Klyuvyev, a Janukovics volt elnökhöz közel álló vállalkozó-testvérek közel 550 megawatt kapacitású naperőművet birtokoltak, azonban a 2014-es narancsos forradalom után a hitelezőjükre, a China National Building Material-ra hagyták az erőműveket és elmenekültek az országból.

Az ország leggazdagabb oligarchája, Rinat Akhmetov a tulajdonosa az ország legnagyobb szélerőművének: az Ukrajna középső részén található Zaporizhia régióban található erőmű 200 megawatt villamos energia megtermelésére képes.

A Klyuvyev testvérek valamint Rinat Akhmetov érdekeltségei 35 százalékát kapták az Energorynok kifizetéseinek 2018-ban.

2018 végére Ukrajnában 2100 megawatt megújuló energiát termeltek, 2019 végére ez a szám várhatóan 3600 megawattra nő. Az energiapiacra belépni készülő cégek között megtalálhatóak a mandátuma végén levő Petro Porosenko elnökhöz valamint Arsen Avakov belügyminiszterhez közel álló vállalkozók.

Makar Paseniuk az elnök pénzügyi tanácsosa, aki konfekció-iparban tett szert vagyonra – érdekeltsége, az Investment Capital Ukraine (ICU) idén nyitott egy naperőművet, és hamarosan indul a következő. A két erőmű összteljesítménye 99 megawatt, de már terveznek egy harmadik, 127 megawattos erőművet.

Arsen Avakov belügyminiszter felesége, Inna a Nemzeti Front egy képviselőjével, Ihor Kotvitskyi-vel együtt egy 25 megawattos naperőművet épít az ország déli részén. Maksym Yefimov, egy másik képviselő, szintén tulajdonosa egy sor szélerőműnek, legutolsó, 10 megawattos szélerőművét februárban nyitotta meg.

Nem kérdés azonban, az ukrán zöldenergia koronázatlan királya Rinat Akhmetov. Az ő érdekeltségeinek jelenleg összesen 210 megawatt kapacitása van, azonban az év végére elérnék az 1000 megawattot.

Akhmetov cégei lobbiznak a legkeményebben a zöldenergia állami támogatásáért – nyilatkozta a Bihus.info-nak Andriy Herus, az ukrán energiafogyasztók szövetségének elnöke.

Szerző: Alisa Yurchenko

Fordította: Sipos Zoltán. Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja.

Kiemelt kép: OCCPR/Rustam Rashydov/Bihus.info

Megosztás