Oroszország

Védett erdőben illegálisan épült templomot találtak aktivisták; hamarosan összeverték őket

Maszkos, kapucnis alakok támadták meg Andrej Rudomaha környezetvédelmi aktivistát, két kollégáját és egy újságírót 2017 december 28-án este. Épp a Fekete-tenger partjáról, Krasznodar régióból tértek haza, ahol egy elméletileg védett erdőben zajló illegális fakitermelést és építkezést dokumentáltak, ám az erdőben egy templomot és építkezés nyomait találták. Az épület hivatalosan nem állhatott volna az erdőben, és a támadásnak is feltehetően az volt az oka, hogy az aktivistáknak nem lett volna szabad meglátniuk és lefényképezniük az orosz vezetés legfelsőbb köreihez köthető templomot.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Rudomaha az Észak-Kaukázusi Környezetvédelmi Szervezet nevű, a térség ökológiai rendszerének védelmével foglalkozó civil szervezet vezetője. Rudomaha és kollégái illegális fakivágásokat dokumentáltak, ám furcsaságra bukkantak: valaki egy tájidegen, bizánci stílusú kápolnát épített a tengerparti Krinyica nevű település melletti erdőben.

Az aktivisták a kápolna közelében méretes gödröket is láttak – ezeket feltehetően további építkezésekhez áshatta ki valaki –, valamint egy pazar, kastélyra emlékeztető, még be nem fejezett épületet. Két, közvetlenül az erdő mellett található parcellán pedig szőlőültetvényeket alakítottak ki.

A csoport lefényképezte a látottakat, majd kocsiba ültek és hazamentek. Ám amikor hazaértek, és kiszálltak az autóból, váratlanul három, maszkot és kapucnit viselő férfi jelent meg Rudomaha mögött. Az egyikük paprika spray-vel vakított el az aktivistát, a másik kettő pedig a földre teperte és a fejberúgta. Amikor a kollégái megpróbáltak segíteni neki, őket is lefújták.

Ezután a támadók átkutatták a kocsit, kinyitották a csomagtartót, magukhoz vették az aktivisták hátizsákjait és fényképezőgépeit és elmenekültek.

Rudomaha koponya- és arccsonttörést, valamint agyi zúzódást szenvedett; a szeme vegyi égési sérülést szenvedett. Heteket töltött a kórházban, mire felépült.

Két héttel a támadás után Rudomaha e-mailt kapott egy olyan címről, amelyet magyarra úgy lehet fordítani: HalálRudomahá[email protected].

„Kubánban [a krasznodari régió régies elnevezése] nincs helye azoknak, akik titokban sátáni hiedelmeknek hódolnak, és külföldi pénzt használva, a környezetvédelem örve alatt teszik tönkre Oroszországot. Jobban teszed, ha eltűnsz innen,” állt az e-mailben.

A helyi rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, de egyelőre nem azonosította a támadókat. Azonban bírósági iratok, kormányzati dokumentumok és az érintettekkel készített interjúk alapján a jelek arra utalnak, hogy

az illegális építkezés olyan cégekhez köthető, amelyek tulajdonosai szoros kapcsolatban állnak Oroszország titokzatos, nagy befolyással bíró Szövetségi Őrszolgálatával (FSzO).

Az FSzO őrző-védő szolgáltatásokat nyújt kiemelt fontosságú kormányzati ingatlanok és magas beosztású tisztviselők, köztük Putyin számára. Az ügynökség feladata továbbá bizonyos kormányzati létesítmények építtetése is, és saját vagyonportfólióval rendelkezik – azonban a portfólió összetételéről nincsenek nyilvánosan hozzáférhető információk.

Különös kápolna

A kápolna az erdő mélyén – Fotó: OCCRP/Aleksander Saveliev

Oroszországban a törvény értelmében az erdőket csak szabadidős tevékenységekre, sportra és turizmusra lehet használni. Az erdők belterületén elhelyezkedő földeket bérbe lehet venni, de ilyen bérleményre nem lehet állandó építményt emelni, és területéről tilos fát kivágni.

Rudomaha és kollégái azonban látták, hogy Krinyica közelében, az erdőterületen belül épül egy villának látszó épület, és már el is készült egy díszes, de szokatlan építmény: egy kápolna, amelynek tetejét az orosz ortodox egyház építményeivel ellentétben nem hagymakupola, hanem bizánci vagy görög stílusú, vörös cserepes kupola fedi.

Az OCCRP-partner Novaja Gazeta újságírói érdeklődtek az orosz ortodox egyháznál az építményről, és azt a választ kapták, hogy a régióért felelős egyházi vezetők semmit nem tudnak róla.

Alekszandr Szavelijev, az egyik aktivista, akit Rudomahával együtt megtámadtak, jött rá elsőként, hogy a titokzatos épület hasonlít egy összeszerelhető épületmodellre, amelyet egy Naodomiki nevű, előregyártott épületek értékesítésével foglalkozó görög cég forgalmaz.

A cég honlapja szerint a Naodomiki-építmények alkotóelemeit Görögországban gyártják, darabokban szállítják, és a helyszínen lehet őket összeszerelni. Szavelijev a krasznodari erdőben látott kápolnát a Naodomiki 33r névre hallgató modelljeként azonosította be; ez a modell az építmény magasságától függően 47,000-67,000 euróba (kb. 15-21 millió forintba) kerül.

A szálak az FszO-hoz vezetnek

A Novaja Gazeta újságírói az orosz vámnyilvántartást megvizsgálva derítették ki, hogy 2016 január végén a Naodomiki szállított egy olyan építményt, amely a leírás alapján megfeleltethető a 33r modellnek; a szállítmány címzettje egy Tatyjana Kuznyecova nevű nő volt.

Kuznyecova befolyásos üzletasszony, és annak az Oleg Kuznyecovnak a felesége, aki korábban az FszO egyik egységének vezetője volt. Az FszO-egység, amelyet Kuznyecov vezetett, korábban 1473-as számú katonai egységként volt ismeretes, azóta átnevezték.

A Novaja Gazeta 2011-ben megírta, hogy az 1473-as számú katonai egység volt az építtetője annak a 17,691 négyzetméteres tengerparti üdülőkomplexumnak, amelyet csak Putyin Fekete-tengeri palotájaként emlegetnek – jóllehet maga Putyin vehemensen tagadta, hogy bármi köze lenne az épülethez. Ez a bizonyos „palota” mindössze 10 kilométerre van az erdőtől, ahol az aktivisták a különös kápolnára bukkantak.

Kuznyecovát közvetlen szál fűzi a Putyin-palotához. 2009-ben Kuznyecova jegyeztette be az Invesztsztroj nevű céget Moszkvában; a cégben társalapítója Inna Kolpakova volt, akinek a férje az orosz elnöki hivatal adminisztratív igazgatóságát vezette. 2012-ben az Invesztsztroj kisebbségi tulajdonosa lett egy Kompleksz nevű cégnek; hivatalosan a Kompleksz a tulajdonosa a Fekete-tengeri üdülőkomplexumnak.

A Novaja Gazeta felhívta az Invesztsztroj székhelyét, hogy kapcsolatba léphessenek Kuznyecovával. A cég képviselője azt mondta az újságíróknak, hogy egy @fgustroy.ru-val végződő e-mail címre küldjék el a kérdéseiket. A fgustroy.ru domain tulajdonosa az az FszO-egység, amelyet korábban 1473-as számú katonai egységként ismertek. A megadott e-mail címre küldött kérdésekre az újságírók nem kaptak választ.

Befolyásos barátok

A földnyilvántartás szerint a húsz hektáros erdőt, ahol a kápolnát építették, egy Aksis Investitsii nevű cég bérli 2055-ig. Szintén az Aksis a bérlője az erdővel szomszédos, mezőgazdasági zónába eső parcelláknak, ahol a környezetvédők a szőlőültetvényeket látták. Ezeknek a parcelláknak a bérletére a cégnek 2027-ig van szerződése.

Az Aksist, amelynek alaptőkéje mindössze a cégalapításhoz szükséges minimum (10,000 rubel, azaz kb. 44,000 forint), egy Alekszej Tot nevű, harmincas éveinek közepén járó szentpétervári ügyvéd vezeti. Szintén Tot az igazgatója három másik cégnek, amelyeknek a tulajdonosa Putyin egyik régi barátja, egy bizonyos Nyikolaj Jegorov.

Jegorov Putyinnal együtt végzett a Leningrádi Állami Egyetem jogi karán 1975-ben. Jegorov ügyvédi irodája számos fontos nemzetközi ügyben képviselte az orosz államot; többek között ők védték Oroszországot Grúzia keresetével szemben a hágai Nemzetközi Bíróságon.

Tot megerősítette a Novaja Gazetának, hogy az ő cége áll a krinyicai szőlészet élén, valamint hogy Tatyjana Kuznyecova részt vett a szőlészet kivitelezésében. Tot szerint a kápolnát a szőlészeti projekt részeként építtették.

Az aktivisták elmondták, hogy egyikük őrökkel találkozott a kápolnánál, akik arra kényszerítették, hogy törölje az építményről készített fényképeit.

Tot azt nyilatkozta, hogy az Aksis Investitsii nem szerződtetett biztonsági őröket az építési területre, ahol a kápolna áll, valamint hogy a szőlészetet egy „vállalkozó” üzemelteti, akinek a nevét egy titoktartási szerződés értelmében nem árulhatja el.

A rendőrség tétlenkedik, a földhivatal akcióba lendül

Andrej Rudomaha irodájában. Fotó: OCCRP/Alina Desyatnichenko

Az Andrej Rudomaha elleni támadás óta több mint egy év telt el. A férfi felépült testi sérüléseiből, de csalódott, hogy az ügy felgöngyölítésében nem történt előrelépés.

A krasznodari rendőrség még gyanúsítottakat sem nevezett meg, annak ellenére, hogy Rudomaha állítja, rengeteg bizonyíték áll rendelkezésre: zártláncú videórendszer felvétele a támadókról és magáról a támadásról, ujjlenyomatok az autón, és a támadók eldobott cigarettacsikkjei.

Januárban Rudomaha pert indított a krasznodari rendőrség ellen az ügyében tanúsított tétlenség miatt, és ez arra kényszerítette a hatóságokat, hogy nyilvánosan megerősítsék: a nyomozás még mindig zajlik. Rudomaha azt állítja, hogy a rendőrség első számú nyomozója három, a helyszín ismételt bejárására tervezett utat is lemondott – a legutóbbit 2019. február 12-én. Rudomaha keresetét a bíróság végül elutasította.

Az orosz Elnöki Tanács a Civil Társadalomért és Emberi Jogokért tudomást szerzett az aktivisták elleni támadásról, és 2018 márciusában delegációt küldött Krasznodarba, hogy kivizsgálják az ügyet. A tanács elnökhelyettese, Jevgenyij Bobrov ellátogatott a Krinyica melletti erdőbe, és megerősítette a környezetvédők beszámolóját az építményekről és a folyamatban lévő építkezésről. A területről készült műholdfelvételek is azt mutatják, hogy a főépület építése folyamatban van, és egy új utat is építettek az erdőben.

Több mint egy évvel azután, hogy a környezetvédő aktivistákat megtámadták, a kápolna már nincs az erdőben – legalább is hivatalosan.

2018. júliusában azt területet, ahol a kápolna áll, csendben átminősítették erdőzónán kívüli területté, így egy csapásra szabályossá vált a területen álló, állandó építmény.

2018. novembere óta ezt a földterületet az Aksis Investitsii bérli.A földnyilvántartásból kiderül, hogy 2018. decemberében újabb parcellát jelöltek ki a kápolna és a szőlőültetvények közelében; a több mint 30 hektáros földterület bérlője egy Perszpektiva nevű cég. A Perszpektiva tulajdonosa egy bizonyos Pavel Jezubov, aki rokoni és üzleti kapcsolatban áll Oleg Deripaszka oligarchával, Putyin régi barátjával.

Írta: Alisza Kusztyikova and Roman Anyin, Novaja Gazeta

Fordította: Orosz Kata. Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja.

Kiemelt grafika: Edin Pasovic / OCCRP

Megosztás