Ukrajna

Cipruson keresztül lopott el 5,5 milliárd dollárt két ukrán oligarcha a saját bankjából

Azzal vádolnak két ukrán oligarchát, hogy elloptak 5,5 milliárd dollárt (körülbelül 1500 milliárd forintot) – saját bankjuktól. Az ukrajnának juttatott IMF-mentőcsomagból is sikerült lopnia a két üzletembernek. Az Ihor Kolomojszkij és Hennadij Boholjubov által állítólag ellopott összeg nagyjából megegyezik az ukrán GDP öt százalékával. Kolomojszkij befolyása ráadásul a közeljövőben tovább nő majd, miután Volodimir Zelenszkij nyerte meg az elnökválasztást. Az újonnan megválasztott ukrán elnök pedig Kolomojszkij tévécsatornáján futott be komikus színészként. Az oligarcha a választási kampányban is támogatta Zelenszkijt.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Kolomojszkijt és Boholjubovot azzal vádolják, hogy a pénzt a legnagyobb ukrán kereskedelmi banktól, a PrivatBanktól lopták el – egy banktól, amelynek történetesen ők voltak a tulajdonosai.

Az OCCRP hozzájutott a PrivatBank jogi átvilágításáról szóló jelentéshez, amelyet egy Kroll nevű, vállalati kockázatfelméréssel és tanácsadással foglalkozó amerikai cég készített. A tanácsadó cég jelentése alapján nyomon követhető, hogyan lopta ki Kolomojszkij és Boholjubov a busás összeget Ukrajnából.

Az oligarchák az öt és fél milliárd dollárt különböző offshore cégek számláira utalták, amelyek a PrivatBank Cipruson működő leányvállalatánál vezettek számlát.

Számviteli trükkök

Az ukrán PrivatBank még a kilencvenes években kezdett működni Cipruson. Egyetlen másik ukrán hitelintézet sem kapott engedélyt az Ukrán Nemzeti Banktól külföldi működésre.

Jakiv Szmolij, az Ukrán Nemzeti Bank igazgatója szerint a PrivatBank ciprusi fiókjai lényegében nem különböztek az Ukrajna területén található fióktelepektől, ezért amikor a ciprusi fiókba utaltak pénzt, az pénzügyi szabályozói szempontból semmilyen következménnyel nem járt.

Az ukrán hatóságok semmit nem tettek, hogy megakadályozzák a pénz kiáramlását az országból.

Amint a pénzek megérkeztek Ciprusra, a SWIFT (Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság) rendszerének segítségével különböző offshore cégek számláira utalták az összegeket. Mivel a ciprusi szabályozók a PrivatBank helyi fióktelepét az ukrán anyacégtől független jogi személynek tekintették, soha nem jelentették az ukrán hatóságoknak a pénzmozgásokat.

Így tüntették el a pénzt

A rendszerszintű lopás középpontjában a Kolomojszkij és Boholjubov tulajdonában lévő cégeknek nyújtott belső hitelek álltak.

A pénzügyi dokumentumok szerint a legtöbb esetben „üres” ukrán cégek kölcsönöztek pénzt a PrivatBanktól, majd a kölcsönként felvett összeget átutalták a ciprusi fiókba, különböző offshore cégek számláira. Az offshore cégek közül sokat a Brit Virgin-szigeteken jegyeztek be.

Az offshore cégek tulajdonosai titkosak, de a Kroll-jelentés szerint az összes céget ténylegesen a PrivatBank központi telephelyéről, Dnyipro városából irányítják.

Dnyipróban egy „bank a bankon belül” bonyolult piramisjátékot működtettek, amelynek a lényege az volt, hogy hiteleket folyósítottak „üres” cégeknek és offshore cégeknek, amelyek a kölcsönökből kamu szerződések alapján kifizetéseket indítottak más cégeknek.

Ez a második cégcsoport aztán a kamu szerződések alapján beszedett pénzt a PrivatBanktól felvett hitelek törlesztésére használta.

Ily módon folyamatosan áramlott a pénz a bankon át, ezért úgy tűnt, mintha a kihelyezett hiteleket törlesztenék, ám a piramisjáték valójában jelentős pénzügyi kockázatot jelentett a banknak.

Eközben az Ukrajnából érkezett dollármilliárdok a PrivatBank ciprusi fiókjában vezetett számlákon keresztül a Brit Virgin-szigeteken, St. Kitts és Nevisen, és az Egyesült Királyságban bejegyzett offshore cégekhez kerültek. A cégek és pénzmozgások rendszere rendelkezett a pénzmosás minden jellemzőjével – tehát azzal a tevékenységgel, amikor valaki el akarja titkolni egy pénzösszeg eredetét és a pénz tényleges tulajdonosainak kilétét.

Kolomojszkij és Boholjubov személyes számlái és az általuk irányított cégek számlái között szintén volt pénzmozgás, ami arra utal, hogy az oligarchák nem vontak éles határt személyes vagyonuk és cégeik vagyona közé.

 A hatóságok gyanút fognak

A ciprusi jegybank azt nyilatkozta az OCCRP-nek, hogy 2015-ben két helyszíni ellenőrzést is folytattak a PrivatBank ciprusi fióktelepén, és tájékoztatták a helyi és az ukrán hatóságokat, valamint más országok hatóságait is, hogy pénz áramlik ki Ukrajnából. A ciprusi jegybank 2016. október 31-én másfél millió eurós (kb. félmilliárd forintos) bírságot szabott ki a PrivatBankra.

Alig egy hónappal később, 2016 decemberében Ukrajna egy 5,9 milliárd dolláros (kb. 1700 milliárd forintos), az ukrán adófizetőket terhelő kivásárlással mentette meg, azaz gyakorlatilag államosította a PrivatBankot.

Kolomojszkij azt nyilatkozta, hogy a PrivatBank tőkeállományából igényt tart kétmilliárd dollárra (több mint 500 milliárd forintra). 2019. április 19-én a kijevi bíróság a PrivatBank államosítását jogellenesnek ítélte. A bíróság az oligarchának kedvező döntéssel valószínűleg hosszas jogi csatározásnak ágyazott meg.

Kolomojszkij Svájcban működő irodája írásos nyilatkozatot juttatott el a médiához. A levélben az oligarcha tagadta, hogy a PrivatBank csalárd módon hitelezett volna, ahogy azt az Ukrán Nemzeti Bank állítja. Kolomojszkij szerint a hatóságok a PrivatBank államosítása révén szeretnék rátenni a kezüket a vagyonára.

Bottal üthetik a nyomát

Mire az ukrán hatóságok átvették a PrivatBank irányítását, 5,5 milliárd dollárt már átutaltak osztrák, luxemburgi és lett bankokba – így ehhez az összeghez az ukrán hatóságok már nem férhetnek hozzá.

A PrivatBank lettországi leányvállalata, ahol az 5,5 milliárd dollár egy része landolt, korábban érintett volt pénzmosási ügyekben.

2015-ben a moldovai hatóságok a PrivatBank lettországi leányvállalatát, valamint egy másik lettországi hitelintézetet azzal vádoltak, hogy szerepet játszottak abban az egymilliárd dolláros pénzmosási ügyben, amelynek keretében három moldovai banktól – köztük egy állami banktól – hamis hitelekkel kicsalt pénzeket mostak tisztára.

Emellett a PrivatBank lettországi leányvállalatánál landolt az orosz pénzmosodán átfolyt összegek jelentős része is. Az OCCRP megírta, hogy a PrivatBank lettországi leányvállalatán négy éven keresztül összesen kétmilliárd dollárnyi, Oroszországból érkező piszkos pénz áramlott át.

A PrivatBankról szóló Kroll-jelentés szerint a bank lettországi leányvállalatához került több millió euró a segélycsomagból, amelyet Ukrajna a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott.

2014 májusában, miután Oroszország annektálta a Krím-félszigetet, az IMF folyósította Ukrajnának a 17 milliárd dolláros (kb. 5000 milliárd forintos), az ukrán gazdaságot stabilizálni hivatott költségvetési segélycsomag első részletét.

Az Ukrán Nemzeti Bank mintegy 220 millió dollárt (kb. 63 milliárd forintot) utalt a PrivatBanknak, hogy stabilizálja a pénzintézményt.

Ám a PrivatBank az összeg nagy részét ciprusi fiókjának utalta, és a ciprusi fiók az IMF-től kapott pénzből legalább 130 millió dollárt (kb. 37 milliárd forintot) azonnal tovább utalt a PrivatBank lettországi leányvállalatának.

2016 márciusában a PrivatBank 46,5 százalékra csökkentette részesedését lettországi leányvállalatában. Ennek a lépésnek az lett a következménye, hogy amikor az ukrán bankot kilenc hónappal későbbi államosították, sem maga a PrivatBank, sem az ukrán hatóságok nem tudtak hozzáférni a korábbi leányvállalat vagyonához, ami megnehezítette a hiányzó pénz nyomon követését.

2016 augusztusában az olasz hatóságok bezáratták a PrivatBank lettországi leányvállalatának Rómában működő fiókját, azzal az indoklással, hogy a bank „súlyosan megsértette a pénzmosás elleni szabályokat, és fennáll a veszélye, hogy a szabálytalanságok megismétlődhetnek.”

Az olasz pénzügyi hírszerzés szerint 110 millió eurót (kb. 35 milliárd forintot) mostak át a PrivatBank lettországi leányvállalatának Rómában működő fiókján.

2016 decemberében a PrivatBank Ukrajna további 450 millió dollárt (kb. 130 milliárd forintot) vesztett egy, a PrivatBank lettországi leányvállalatát érintő banki csaláson.

A hitelintézet lettországi közvetítőszámlákon (másnéven vostro számlákon) helyezett el pénzt, amely biztosítékként szolgált a PrivatBank lettországi leányvállalata számára, amikor az hitelleveleket állított ki nemzetközi kereskedőknek. 2016. december 16-án – a PrivatBank államosítása előtti utolsó munkanapon – az ukrán bank utasította lettországi leányvállalatát, hogy írja le a hitelbiztosíték összegét –  és ezzel lényegében letétbe helyezte az összeget a lett bank betéti számláján. Az ukrán hatóságok jelenleg is nyomoznak az ügyben.

Írta: Graham Stack. A cikk elkészítésében közreműködött: Stelios Orphanides és Karina Shedrofsky

Fordította: Orosz Kata. Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja. 

Kiemelt grafika: Edin Pasovic / OCCRP

Megosztás