Csehország

Az európai szélsőjobb sztárjai sem vonzottak tömegeket a prágai populista kampánybulin

Hiába vonultatták fel az európai szélsőjobb majdnem minden „sztárját”, mégis érdektelenségbe fulladt a populisták EP-választási kampányrendezvénye Prágában. Pedig mindenki felszólalt, aki számít: a francia Marine Le Pen, a holland Geert Wilders és az angol, egykori UKIP-es Janice Atkinson is. Az olasz Matteo Salvini videóüzenetben jelentkezett be. Baloldali antifasiszta és liberális EU-párti ellentüntetők több alkalommal megzavarták a rendezvényt. Az Átlátszó helyszíni riportja a cseh fővárosból.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Alig néhány száz ember gyűlt össze csütörtök délután a prágai Vencel-téren, ahol a Szabadság – Közvetlen Demokrácia (SPD) nevű cseh szélsőjobboldali és bevándorlásellenes párt szervezett tüntetést a „neomarxista EU” ellen. A rendezvény a cseh párt országos kampánynyitója is volt egyben.

Az eseményt hónapok óta hirdették a Facebookon. A meghívó szerint az Európai Unió „a kontinens iszlamizációját” akarja és fenyegeti „a nemzetek szuverenitását” valamint „a hagyományos családi és keresztény értékeket”. Az európai választóknak ezért szerintük a „hazafias pártokat” kell támogatni a májusi EP-választáson.

Tomoi Okamurát, Marine Le Pent és Geert Wilderst ünneplik a tüntetők a prágai Vencel-téren. Fotó: Átlátszó

Tomio Okamurát, Marine Le Pent és Geert Wilderst ünneplik a tüntetők a prágai Vencel-téren. Fotó: Átlátszó

A felszólalók részletesen kifejetették, mit is jelentenek a fenti jelszavak. Geert Wilders szerint „az EU ma már egy nem demokratikus szuperállam, amely a nemzetállamok szuverenitását veszélyezteti.” A holland politikus szerint az iszlám és a szabadság nem összeegyeztethető.

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke szerint „Európát az iszlám és a globalizmus fenyegeti”. A francia politikus szerint harcolni kell Brüsszel ellen, mert elveszi a nemzeti identitást.

A cseh Tomio Okamura szerint az Európába érkező tömeges afrikai migráció „nem véletlen.” A japán-morva származású politikus megígérte rajongóinak, hogy győzni fognak, és a „brüsszeli marxista diktatúrát” egyenjogú nemzetek együttműködése váltja majd fel.

Matteo Salvini, az európai szélsőjobb egyik vezető személyisége nem jelent meg, de rövid videóüzenetében köszöntötte a hallgatóságot. Az olasz politikussal két héttel korábban találkozott Tomio Okamura Prágában.

A két politikus a nacionalista és bevándorlásellenes erők európai együttműködéséről beszélt. Közös téma volt még a migráció és a nemzetállami hatáskörök visszavétele Brüsszeltől. A két politikus a gazdasági és a szociális témákban viszont nem értett egyet.

Huszonötezer helyett hatszázan voltak

Orosz dezinformáció: a Zvezda Tv weboldala szerint több mint 25 ezer tüntetett Prágában. Hatszázan voltak kint a rendezvényen.

Orosz dezinformáció: a Zvezda Tv weboldala szerint több mint 25 ezer tüntetett Prágában. Hatszázan voltak kint a rendezvényen. Screenshot.

Az európai szélsőjobb hetek óta beharangozott óriásbulija összességében fáradt, alig látogatott kampányeseménnyé silányult. A rendezvény kudarcát jelezte, hogy az esemény résztvevőinek létszámáról azonnal beindult a dezinformációs kampány.

Az európai szélsőjobb propagandát megtámogató orosz állami tulajdonban lévő Zvezda tévé-csatorna szerint Prágában több mint 25 ezer ember tüntetett “a brüsszeli diktatúra ellen.” A rendezvény szervezői nem adtak ki közleményt a résztvevők létszámáról, ám a cseh rendőrség közleményében 600 fős demonstrációról írt.

Orbán szelleme lengte be a bulit

Magyarországról nézve rendezvény tartalmilag nem különbözött egy átlagos fideszes kampányeseménytől. A beszédek ideológiailag Orbán Viktor fő üzeneteire rímeltek – még ha ő maga nem is vett részt a rendezvényen.

A prágai színpadra lépő politikusok mindegyike vagy kapcsolatban áll, esetleg állt Orbánnal, vagy szimpátiájáról biztosította korábban.

Janice Atkinson korábban levélben kérte a magyar miniszterelnököt, hogy támogassa országa megállapodás nélküli kilépésést az Európai Unióból, azaz a „kemény Brexitet”. A cseh Tomio Okamura politikai példaképének nevezte Orbánt a 2018-as cseh országgyűlési választási kampányban. A holland Geert Wilders Obánnal többször találkozott, hősnek nevezte, akivel fantasztikus lenne együtt dolgozni.

Marine Le Pen szerint Orbán Viktor Magyarországa demokratikusabb, mint Macron Franciaországa. Donald Trump egykori tanácsadója, az amerikai alt-right szélsőjobb mozgalom képviselője, Steve Bannon Európa két legfontosabb politikusának Orbán mellett az olasz Matteo Salvinit nevezte.

Az olasz miniszterelnök-helyettes május 2-án Budapestre látogat.

Salvini, akit egyébként Orbán egy alkalommal saját hősének nevezett, április 8-án alapította meg szélsőjobbos pártszövetségét Milánóban a német Alternatíva Németország (AFD), a Dán Néppárt és a Finnek Pártja részvételével. A rendezvényre Orbán Viktort is meghívta Salvini.

A magyar miniszterelnök sem Milánóban, sem a prágai rendezvényen nem jelent meg.

Az Átlátszó megkérdezte Miroslav Mareš politikai szélsőséges pártokkal mozgalmakkal foglalkozó cseh politológust, szerinte a magyar miniszterelnök miért nem vállalja fel a hozzá ideológiailag azonos európai politikusokat.

Orbán Viktor politikai viselkedésével az európai konzervatív spektrum tiszteletét próbálja kivívni. Le Pen és Wilders szövetsége számára politikailag túl kockázatos – mondta az Átlátszónak Mareš. 

A cseh politológus még hozzátette: az európai szélsőjobboldali pártok együttműködése nem újdonság, és az egyre gyakoribb közös fellépés az EP-kampánynak tudható be.

Ez gyakorlatilag egy repülő cirkusz – mondta. Le Pen, Wilders és Salvini hazájukon kívül a legismertebb szélsőjobboldali, nacionalista és EU-ellenes politikusok, akik jelenlétükkel próbáltak meg az Okamura-pártnak politikai pontokat szerezni.

Ismert: az európai szélsőjobboldalt Amerikából is megpróbálták összehozni. Steve Bannon egykori elnöki tanácsadó “A Mozgalom” elnevezésű projektje az európai szélsőjobb formációk lehetséges együttműködését próbálta elősegíteni. Korábban az Átlátszó is beszámolt arról, hogy az amerikai politikus titokban Magyarországon járt és Orbán Viktorral tárgyalt.

Titkolja a Miniszterelnökség, tárgyalt-e vasárnap Budapesten Orbán Viktorral Steve Bannon

Nem áll jól Steve Bannon egykori amerikai elnöki tanácsadó “A Mozgalom” (The Movement) elnevezésű európai populista, szélsőjobboldali pártokat összefogó projektje. A napokban Bannon Londonban, Rómában Prágában és Budapesten járt. Magyarországi útja nagyrészt titokban maradt, ám több külföldi lap tudósítása szerint azért érkezett, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyaljon. A Washington Post egy vasárnap esti vacsoráról tud.

Iszlám-ellenes zenekarral hangoltak

Szuverén Nemzetek Európája tüntetés, Prága, 2019.04.25.

Annak ellenére, hogy a kampányeseményt hónapokkal ezelőtt meghirdették, a rendezvényt nyitó Ortel nevű zenekar koncertjét csak néhány tucat ember hallgatta a “ló alatt”, ahogy a prágaiak nevezik a kedvelt találkozóhelyet a cseh Nemzeti Múzeum előtt.

A munkából hazafelé tartó embereket láthatóan nem érdekelte a rendezvény. A Vencel-téren sétálgató nagyszámú külföldi érdeklődő tekintete inkább komikus keretbe helyezte a rendezvényt.

Az Ortel a cseh nemzeti rock zászlóshajója, amolyan „cseh Kárpátia” – gyakorlatilag minden jelentősebb cseh szélsőjobboldali rendezvény állandó fellépője.

Tomáš Ortel, a zenekar énekese régóta a cseh szélsőjobboldali szcéna egyik jellegzetes figurája. Korábban a Conflict88 neonáci zenekar énekese volt, felléptek egy németországi neonáci fesztiválon is. A zenekart a cseh belügyminiszérium 2007-es jelentése nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette.

A zenekar 2013-as “Mecset” című száma a szokásos szélsőjobb kliséket és az iszlám vallásról szóló, uszító hazugságokat ismételgeti.

Az Ortel zenekar a 2000-es évek végén profilt váltott, és a nemzetközi trendeknek megfelelően, a kilencvenes évekre jellemző nyers, szókimondó, agresszív szövegek helyett áldozati pózt vett fel.

Dalaik többsége az iszlámról és állítólagos európai kultúrát ért támadásáról szól. A zenekar 2015-ben és 2017-ben a Cseh (korábban: Arany) Csalogány elnevezésű cseh könnyűzenekari közönségdíj szavazáson a második helyezést ért el.

“Az EU-ban akarunk élni, még veletek is”

A Vencel-tér déli részén gyülekeztek az antifasiszta ellentüntetők. Mindkét helyszínen több tucat rendőr biztosította a rendet. Fotó: Átlátszó

A Vencel-tér déli részén gyülekeztek az antifasiszta ellentüntetők. Mindkét helyszínen több tucat rendőr biztosította a rendet. Fotó: Átlátszó

A radikális baloldali ellentüntetők előzetesen “Hangzavar Olimpiát” hirdettek meg, hogy így zavarják meg politikai ellenfelük rendezvényét. Gitárral, hegedűvel, sípokkal, dobokkal, kereplőkkel indultak meg a tér északi részén felállított színpad felé.

A radikális, liberális demokrata, EU- és NATO-párti ellentüntetők itt várták őket, akik a színpad bal oldalán gyülekezve. A fejük fölé emelt transzparensen üzentek a szélsőjobbos szimpatizánsoknak is: “Az EU-ban akarunk élni, még veletek is.”

Az ellentüntetőket a cseh rendőrség készenléti egységei választották el a szélsőjobboldali tüntetőktől. A két csoport között a szokásos jelenetek játszódtak le: agresszív szócsaták és kölcsönös mutogatások.

A rendőrség hangosbemondón szólította fel az antifasiszta tüntetőket, hogy távozzanak a helyszínről, mert számukra a tér déli részén engedélyezték a demonstrációt. A magyarországi szemmel nézve meglehetősen laza rendőri sorfalon majdnem akadály nélkül át lehetett sétálni a másik oldalra provokálni, de fizikai összecsapás egyszer sem történt.

FCK SPD - antifasiszta tüntetők a földön ülve tiltakoznak a szélsőjobboldali rendezvény közvetlen közelében. Néhány perc múlva a rendőrök feloszlatták a demonstrációt. Fotó: Átlátszó

FCK SPD – antifasiszta tüntetők a földön ülve tiltakoznak a szélsőjobboldali rendezvény közvetlen közelében. Néhány perc múlva a rendőrök feloszlatták a demonstrációt. Fotó: Átlátszó

A szélsőjobb programot nagyjából húsz percig akasztották meg az ellentüntetők, akiket a készenléti egységek először kettéválasztottak, majd fokozatosan visszaszorítottak a Vencel-tér déli oldalára és a környező mellékutcákba.

Az SPD-tüntetés keménymagja semmiben nem különbözött egy kilencvenes évekbeli MIÉP és egy korai Jobbik-tüntetéstől. Utoljára Magyarországon láttam ennyi feszült embert: feltűnő volt, hogy milyen sokan dohányoztak, és a résztvevő szélsőjobbos tüntetők egy kisebb része láthatóan nem a beszédeket hallgatta, hanem folyamatosan kereste az összecsapás és a provokáció lehetőségét az ellentüntetőkkel, miközben SPD-pártlogós szervezők a közéjük beszivárgó provokátorokra hívták fel a figyelmet.

“Soros gyerekei!”, “Drogosok!”, “Hazaárulók!” kiabálták a szélsőjobbos tüntetők az ellentüntetők felé, majd a rendőrök felé fordultak, hogy “Engedjetek közéjük!” A legaktívabb tüntetőkön horogkereszt-tetoválást és -nyakláncot is lehetett látni.

A csehek "Árpád-sávos" zászlója, a történelmi Bohémia jelképe, a huszita kehely. Fotó: Átlátszó

A csehek „Árpád-sávos” zászlója, a történelmi Bohémia jelképe, a huszita kehely. Fotó: Átlátszó

A cseh rendőrség később a Twitteren is jelezte, hogy az ellentüntetők visszaszorításához kényszerítő eszközt is használtak. Tíz embert rabosítottak, mert nem engedelmeskedtek a felszólításnak. A rendőrök egy másik közleményben jelezték, hogy a rendezvényen náci karlendítést bemutató demonstrálót azonosították. A jelenetről készült felvételt korábban antifasiszta szervezetek osztották meg az interneten.

Rendeztek egy harmadik ellendemonstrációt is. A Gyűlölet Elleni Platform elnevezésű szervezet az SPD-rendezvénnyel egy időben szervezett menettel tiltakozott az európai szélsőjobb prágai demonstrációja ellen. A rendezvényen felszólalt az SPD elnökének, Tomio Okamurának testvére, Hayato Okamura, aki cseh kereszténydemokrata (KDU-ČSL) színekben politizál.

Csehország újra megszerette az EU-t

A cseh belügyminisztérium 2018-as jelentése szerint Tomio Okamura pártja jelentős szerepet játszott a faji, vallási és etnikai gyűlöletterjesztésben a Cseh Köztársaságban. A jelentés szerint az SPD fokozatosan vette át a vezető helyet a cseh szélsőjobboldalon a 90-es évek képződményeitől, amelyek eljelentéktelenedtek. Okamura a jelentést politikailag motivált írásnak tekintette.

Annak ellenére, hogy a legfrissebb felmérések szerint az európai parlamenti választásokon a legendás alacsony cseh részvételi arány látványosan emelkedhet. A növekedés természetesen csehországi kontextusban értendők.

Az öt évvel ezelőtti 17 (!) százalék helyett már a 30 százalékhoz közelít a cseh választópolgárok szavazási kedve, ami Csehországban a majdnem hihetetlen kategóriába tartozik.

Egy másik felmérés szerint a csehek legendás euroszkepticizmusa is halványul. Megtörni látszik egy tabu, és a csehek több mint hatvan százaléka – tizenöt évvel az EU-tagság megszerzése után – pozitívan értékeli az ország EU-csatlakozását.

Írta: Bőtös Botond

Megosztás