Azerbajdzsán

Moszkva legdrágább luxuslakóparkjában vannak birtokai az azeri elnöki családnak

Moszkvától tíz kilométerre, a Rubljovo-Uszpenszkij autópálya mellett található a világ egyik legdrágább lakóparkja. A Mayendorf Gardens névre keresztelt lakópark az orosz forradalom előtt a helyi kastélyban élő befolyásos Mayendorf családról kapta a nevét. A kastélyt később exkluzív szanatóriummá alakították, ahol olyan hírességek is megfordultak, mint Jurij Gagarin és Mihail Bulgakov, valamint itt volt a korábbi orosz elnök, Dmitrij Medvegyev nem hivatalos rezidenciája is. A kastély jelenleg az elnöki hivatal felügyelete alá tartozik. A Mayendorf Gardens két olyan kúriának is otthont ad, amelyek az azeri elnöki család, az Alijevek tulajdonában vannak.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

A környékbeli ingatlanok tulajdonosai Oroszország legjelentősebb milliárdosai. Az egyik, űrhajót formázó ingatlant a befolyásos ingatlanbefektetőnek, Vlagyiszlav Doroninnak tervezte a világhírű építész, Zaha Hadid.

Ingatlanközvetítők szerint a Mayendorf Gardens az egyik legdrágább lakópark Oroszországban. A lakópark honlapján biztosítják a potenciális vevőket, hogy az ingatlan adás-vételeket bizalmasan kezelik, mivel „tisztában vannak a helyi ügyfélkör természetével.”

A lakópark bejáratánál egy biztonsági őr a Project riporterének azt nyilatkozta, hogy nem tudja, kik élnek a ott, mivel a lakók mind sötétített ablakú autókban érkeznek.

Az orosz ingatlannyilvántartás szerint a lakóparkban található egyik kúria, valamint a hozzá tartozó telek tulajdonosa Ilham Alijev azeri elnök 22 éves fia, Hejdar [orosz átírásban Gejdar – a ford.] Alijev. A telek területe közel 7200 négyzetméter; a ház alapterülete 1600 négyzetméter. A telken egy őrbódé is található.

A nyilvántartás szerint Hejdar Alijev az ingatlant és a telket anyai nagyapjától, Arif Pasajevtől kapta ajándékba 2007 áprilisában. Pasajev az azt megelőző évben vásárolta a kúriát. A riporterek nem tudtak kapcsolatba képni az ingatlanossal, aki 2006-ban értékesítette az ingatlant, hogy megkérdezzék tőle a vételárat.

Manapság a Hejdar Alijevéhez hasonló ingatlanokat 2,3 milliárd rubel (közel tízmilliárd forint) körüli összegért értékesítik.

Az Alijev családnak a Mayendorf Gardens másik végében is van egy telke. Az OCCRP korábban arról számolt be, hogy ez a telek Lejla Alijeváé, az azeri elnök legidősebb lányáé. Sem az azeri kormány, sem Pasajev nem válaszolt az újságíró megkeresésére.

Azerbajdzsán: az elnöki család rublevkai dácsája

Luxus házak és lakások, titokzatos életvitel, offshore cégek által tulajdonolt ingatlanok, és a rendszerváltás után nagy karriert befutott, ott tulajdonjoggal bíró iparmágnások, bankárok, politikusok, illetve művészek jellemzik a Mayendorf Gardensként elhíresült lakóparkot Oroszországban. Az OCCRP az azeri elnök lánya kapcsán járt utána az ott uralkodó viszonyoknak.

A Mayendorf Gardens-ben található ingatlanok csak töredékét képzik az Alijev család vagyonának. Egy Karlovy Vary-ban található villa és egy londoni kúria mellett a család tulajdonában van több, dollármilliárdos bevételekkel rendelkező vállalkozás is; az OCCRP korábban beszámolt az Alijevek Azerbajdzsánban található szállodáiról és aranybányáiról, valamint a Dubajban található üdülőről, szállodáról és villákról is.

Az Alijevek legértékesebb vagyona azonban maga az elnökség, amelyet Ilham Alijev apjától, Hejdar [Gejdar] Alijevtől vett át annak 2003-ban bekövetkezett halálakor. Azóta Azerbajdzsán alkotmányát úgy módosították, hogy az elnök korlátlan alkalommal újraválasztható legyen, és az elnöki ciklus hosszát öt évről hét évre emelték. Emellett létrehozták az elsőszámú alelnök tisztségét, amelyet jelenleg az elnök felesége, Mehriban Alijeva tölt be.

Azerbajdzsán hírhedt a féktelenül burjánzó korrupcióról, súlyos emberi jogi vétségekről, és a csókosok helyzetbe hozásáról. Az OCCRP 2017-ben feltárta, hogyan működtetett feketekasszát az azeri rezsim négy, Nagy-Britanniában bejegyzett offshore cégen keresztül. Az ügy magyar szálát az Átlátszó derítette fel.

Budapestre dollármilliókat utalt, európai politikusokat is korrumpált az azeri rezsim

Miközben 2012 és 2014 között az azeri kormány tömegével tartóztatott le politikai aktivistákat és újságírókat, az ország kormányzati és üzleti elitje titkos bankszámlákat használt arra, hogy európai politikusokat fizessen le, luxuscikkeket vásároljon vagy egyéb tranzakciókat bonyolítson velük.

Az elnök családja az olajban gazdag ország gazdaságának jelentős részét irányítása alá vonta, beleértve az energiaszektor, az építőipar, az idegenforgalom, a közlekedés, az ingatlanszektor és egyéb gazdasági szektorok jelentős részét is.

Az azerbajdzsáni elnökválasztáson induló jelölteknek kötelességük vagyonnyilatkoztot benyújtani a választási bizottságnak. A legutóbbi elnökválasztásokat 2018-ban tartották Azerbajdzsában, de a választási bizottságot nem kötelezték a vagyonnyilatkozatok közzétételére, és a bizottság nem is hozta a benyújtott nyilatkozatokat nyilvánosságra.

Az elnökjelöltek közül néhányan önkéntesen nyilvánosságra hozták saját vagyonnyilatkozatukat – Ilham Alijev nem tartozott közéjük.

Írta: Maria Zolobova, Project

Fordította: Orosz Kata. Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja.

Kiemelt kép: Moszkva látképe. Forrás: OCCRP /Marco Verch/CC-BY-SA-4.0

Megosztás