Azerbajdzsán

Az azeri feketekasszából származó pénzen népszerűsítette Alijev rezsimjét egy amerikai lobbicég

Az OCCRP és partnerei tavaly ősszel számoltak be arról, hogy Azerbajdzsán brit cégeken keresztül egy feketekasszát működtetett. Egy bonyolult, homályos tulajdonosi hátterű fedőcég-hálózaton keresztül eurómilliós nagyságrendű összegeket mozgatott az azeri rezsim, amelyet saját politikai céljainak előmozdítására használt. A pénz egy része európai politikusok zsebébe vándorolt, akik aztán elismerően nyilatkoztak Azerbajdzsánról és elnökéről, Ilham Alijevről. Most kiderült: az azeri feketekasszát az európaihoz hasonló tevékenységek pénzelésére használták az Amerikai Egyesült Államokban is.

Az azeri feketekassza-botrányban közvetlenül érintett két cég több mint másfél millió dollárt (körülbelül 400 millió forintot) utalt egy titokzatos, Renaissance Associates névre hallgató bakui szervezetnek. A Renaissance Associates pedig egy amerikai lobbicéget szerződtetett, hogy összehangolt, Azerbajdzsánt dicsőítő médiakampányt folytasson az Egyesült Államokban, és hogy képviselőin keresztül pénzzel támogasson amerikai politikusokat.

Olyan szenátorok és képviselők is kaptak több ezer dolláros kampányadományokat a Renaissance Associates lobbicégén keresztül, akik a külföldi segélyek költségvetését megállapító bizottságok tagjai voltak.

Minek a reneszánsza?

Az azeri feketekassza-botrányról kiszivárgott dokumentumokból kiderült, hogy két, a botrányban érintett cég – a Metastar Invest és a Hilux Services – tizennyolcszor utalt pénzt a Renaissance Associates SA-nak 2012 szeptembere és 2014 decembere között, 1 655 649 dollár összértékben.

A Renaissance Associates papíron egy Bakuban található, „üzletemberekből, oktatókból és befektetőkből álló konzorcium”, amelynek a svájci Zugban is vannak irodái. A konzorcium állítólagos célja, hogy „népszerűsítse [Azerbajdzsánt] az Egyesült Államokban azáltal, hogy reklámozza az ország 1991-es függetlensége óta tartó elkötelezettségét a demokratikus elvek és a polgári társadalom iránt.”

A Renaissance Associates-nek nincs internetes oldala, nem találtunk hozzá elérhetőséget, és a „konzorciumnak” egyetlen tagja sem ismert. A szervezet egyetlen nyilvános tevékenysége az elmúlt 14 évben az volt, hogy pénzelt egy Virginia állambeli lobbicéget, a Bob Lawrence & Associates-t (BL&A).

 

A BL&A-nek a Renaissance Associates az egyetlen nemzetközi ügyfele. A lobbitevékenységéről benyújtott negyedéves beszámolók alapján 2012 júliusa és 2015 decembere között a BL&A 1 533 000 dollárnyi bevételre tett szert a Renaissance Associates-től. Ez az összeg nagyjából akkora, mint amit a Renaissance számlájára utaltak az azeri feketekasszából ebben az időszakban.

Ráadásul az utolsó négy negyedévben a Renaissance szinte hajszálpontosan ugyanannyit költött lobbizásra a BL&A-n keresztül, mint amekkora összegeket a szervezetnek utaltak a feketekassza fedőcégei.

Amerikai lobbi, azeri érdekek

A BL&A 2004 márciusában regisztrált a Renaissance Associates lobbistájaként, és azóta folyamatosan az azeri rezsim érdekeivel egybevágó ügyeken dolgozott.

2006-ban ez a lobbicég segített Alijev fehér házi látogatásának logisztikai részleteit megszervezni. Három évvel később szintén a BL&A szervezte meg David Plouffe látogatását Bakuba, ahol Obama egykori kampányfőnöke az azeri kormány tagjaival találkozott.

A lobbicég beszámolói szerint a BL&A a következő ügyekben folytatott lobbitevékenységet: az Egyesült Államok védelmi előirányzatai a Kaukázusban; az Azerbajdzsán és Örményország közötti vita tárgyát képző Hegyi-Karabah területe; az Azerbajdzsánt Törökországgal összekötő olajvezeték ügye.

2008 és 2016 között Bob Lawrence-t, a BL&A elnökét minden évben meghívták az amerikai képviselőház költségvetési albizottságának ülésére, hogy javaslatot tegyen arra, Amerikai mekkora segélyt nyújtson Azerbajdzsánnak és Örményországnak.

Az albizottsági üléseken tartott beszámolóiban Bob Lawrence gyakran hangsúlyozta, hogy Azerbajdzsán olaj- és gázkészletei és infrastruktúrája „kulcsfontosságú Európa népeinek biztonsága és jóléte szempontjából”, valamint többször is szorgalmazta, hogy az Oroszországot és a Független Államok Közösségét célzó gazdasági segélyezésről rendelkező 1992-es törvény (Freedom Support Act) 907-es cikkelyét eltöröljék. (Ez a cikkely tiltja meg, hogy az Egyesült Államok közvetlen segélyt nyújtson az azeri kormány számára.)

A BL&A a Renaissance Associates-szel való együttműködés keretében más amerikai lobbicégeket is megbízott, hogy lobbitevékenységet folytassanak a nevében. A cég beszámolóiból például kiderül, hogy a BL&A 280 000 dollárért (kb. 76 millió forintért) szerződtette az egykori texasi kongresszusi képviselőt, a demokrata párti Solomon Ortizt. Ortiz feladata az volt, hogy az Egyesült Államok és Azerbajdzsán közötti „stratégiai kapcsolatért” lobbizzon. 2012-ben, a szerződésben vállalt feladatok megkezdése után hat héttel Ortiz egy, a Huffington Poston megjelent blogbejegyzésben áradozott Azerbajdzsánról.

A Foreign Agents Registration Act (FARA) nevű rendelet regisztrációra kötelezi a külföldi államok kormányait képviselő lobbistákat, akiknek a rendelet értelmében alapvető információkat is nyújtaniuk kell a munkájukról.

A BL&A a Renaissance Associates számára végzett lobbitevékenységét nem regisztrálta a FARA hatálya alá eső tevékenységként. Ezt azért tehette meg, mert a Renaissance papíron nem kormányszerv, hanem magáncég. Ezért a BL&A csak a lobbizásra vonatkozó törvény, a kevésbé szigorú Lobbying Disclosure Act (LDA) hatálya alá tartozik, így pedig a lobbicégnek nem kell információt szolgáltatnia arról, hogy ki irányítja vagy finanszírozza az ügyfelét.

Álcivil partnerszervezet

A Renaissance-szal való együttműködés részeként a BL&A „napi szinten” együtt dolgozik az Association for Civil Society Development in Azerbaijan (Egyesület az Azerbajdzsáni Civil Társadalom Fejlesztésért, ACSDA) nevű egyesülettel – írja a lobbicég a honlapján.

A Bakuban alapított ACSDA egy, az azeri rezsimet támogató non-profit szervezet, amelyet Elhan Szulejmanov azeri parlamenti képviselő, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) korábbi tagja irányít. Szulejmanov felelős annak az Alijev elnök által 2011-ben kezdeményezett, feszes ütemű tervnek a megvalósításáért, amelynek célja, hogy 2020-ig javítsa Azerbajdzsán megítélését.

A jelek szerint az ACSDA szoros kapcsolatban áll a Renaissance Associates-szel. A két szervezet ugyanabba a bakui lakásba van bejelentve. 2016 áprilisában az ACSDA három hónapos szerződést kötött a Greenberg Traurig nevű amerikai lobbicéggel. A cég FARA-jelentése szerint a lobbicég havi 25 000 dolláros díját a Renaissance Associates fizette.

A feketekassza-botrányban érintett Eduard Lintner egykori német politikus azt állította, hogy őt az ACSDA fizette. Néhány pénzátutalás ugyanattól a fedőcégtől érkezett, amelyik a Renaissance-ba is pumpálta a pénzt.

Választási legitimáció, jó pénzért

2005-ben a Renaissance Associates két veterán amerikai piackutató céget szerződtetett az azeri elnökválasztás megfigyelésére.

A piackutató cégek elnökei – Warren Mitofsky és Joe Lenski – később egy nyilvános jelentésben megírták: a Renaissance azt tanácsolta nekik, hogy az ACSDA-t béreljék föl az exit poll lebonyolítására, ám amikor az elkészült, arra próbálták kényszeríteni az amerikaiakat, hogy ne hozzák nyilvánosságra az eredményeket, mivel az állításuk szerint zavargásokhoz vezetett volna.

Az amerikaiak ennek ellenére nyilvánosságra hozták az eredményeket. Lenski szerint ezek után Szulejmanov, aki a megfigyelő misszió alatt saját otthonába is meghívta a piackutató cégek elnökeit, kapcsolatba lépett velük, hogy elégedetlenségét fejezze ki.

2013-ban – talán tanulva a 2005-ös „fiaskóból” – a BL&A a Renaissance Associates nevében egy saját, American Observers Group névre hallgató megfigyelőcsapatot állított össze a BL&A alkalmazottjaiból, egykori kongresszusi képviselőkből, ismert politikai elemzőkből és ügyvédekből.

A csapat következetesen dicsérte az azeri elnökválasztás tisztaságát. A csapat egyik tagja, az egykori New York-i demokrata párti kongresszusi képviselő, Michael McMahon a 2013-as azeri választást „tisztának, jól szervezettnek és átláthatónak” nevezte a The Hill című politikai híroldalon megjelent véleménycikkében.

Ugyanerről a választásról a Freedom House azt írta: „konkrét bizonyíték van súlyos választási csalásra.”

McMahon még kongresszusi képviselőként többször kapott kampányadományt a BL&A munkatársaitól.

2013-ban Ilham Alijev elsöprő – és a Freedom House szerint “előre borítékolható” – győzelmet aratott az elnökválasztáson. 2018 áprilisában az előrehozott elnökválasztáson – amelyet több ellenzéki párt bojkottált, és számos nemzetközi megfigyelő kritizált – Alijev ismét győzött, így negyedik elnöki ciklusát is megkezdheti.

Szerző: Jonny Wrate. A cikk elkészítésében közreműködtek: Atanasz Csobarov, Hadija Iszmajilova, Lejla Sarcevic és Paul Radu. Fordította: Orosz Kata. Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja. Címlapkép: Ilham Alijev azeri elnököt 2010-ben fogadta Barack Obama. Fotó: az azeri elnök hivatalos honlapja.

Megosztás