dezinformáció

Kecskét erőszakoló migráns és aligátorszex: szatírából csinálnak propagandát az orosz álhírgyárosok

Humoros és szatirikus írásokat tálalnak valóságként egyes orosz propaganda-oldalak, hogy elhitessék a lakossággal: a nyugati országok a romlottság és erkölcsi fertő melegágyai. Grúziában különösen erősen nyomul a témában egy oroszbarát oldal, amely előszeretettel fordítja le nyugati országok szatirikus (Hírcsárda-szerű) cikkeit, hogy azt sugallja: nyugaton már mindennapos az állatokkal létesített szexuális kapcsolat.

A grúz Geoworld különösen nagy előszeretettel vesz át ilyen híreket. Két évvel ezelőtt az terjedt el: egy 24 éves amerikai férfi meg akart erőszakolni egy aligátort, ám közben egy másik megette őt.

A MythDetector részletesen elemzi, hogy a hír miért képtelenség – ám már az elárulja, hogy álhírről van szó, hogy a főszereplő Jimmy Olsen egy kitalált képregényfigura.

A Geoworld volt az a ’hírportál’ is, amely a minap elterjesztette: egy 73 éves bolgár pásztor, Mladan Kirilov azon kapott egy migránst, hogy megerőszakolja Milena nevű kecskéjét. Amikor a pásztor elzavarta a ’sötét bőrű’ férfit, az ’arabul kiabált valamit.’

Az EU álhír-ellenes csoportja, az East Stratcom Task Force szerint a történetet egyetlen megbízható hírforrásra sem lehet visszavezetni. Az eredeti cikk szerint a hír forrása a FAN orosz hírügynökség, amely a hírhedt szentpétervári ’trollgyárnak’, a legtöbb ilyen orosz álhírnek a forrása.

A MythDetector szerint a grúz internetes oldalon kívül számos orosz hírportál is átvette a sztorit.

Kutatásaik szerint a megerőszakolt kecske története a bolgár médiában is feltűnt, ám itt mindenütt a ’humor’ rovatban.

Szintén az orosz álhírgyár és a FAN hírügynökség volt a forrása annak a Geoworld-sztorinak is, amely szerint Németországban már kutatások folynak arról, hogy az állatoknak örömet okoz, ha emberekkel létesítenek szexuális kapcsolatot. Ugyanitt írtak arról, hogy Dániában egy bíróság úgy találta, nem bűn állatokkal szexuális kapcsolatot létesíteni, azaz legalizálta azt.

A két hír természetesen nem igaz, de arra alkalmas, hogy erkölcstelennek állítsa be a nyugat-európai országok lakóit.

Megosztás