dezinformáció

Politikai showműsort indított az orosz parlament alelnöke: már újságírók közbeiktatására sincs szükség a propaganda terjesztéséhez

Oroszországban az utolsó, vékonyka paraván is lehullott a politika és a propaganda között: október közepén új közéleti kibeszélőműsor indult az egyik állami csatornán, amit a parlament alsóházának alelnöke vezet. Pjotr Tolsztoj pedig nem fogja vissza magát, lelkesen terjeszti a Kreml üzenetét. Legutóbb például azt, hogy Ukrajna egy mesterséges képződmény, az ukránok pedig igazából oroszok – számolt be az East Stratcom Task Force, az EU dezinformáció-ellenes csoportja.

A 49 éves képviselő az orosz író Lev Tolsztoj dédunokája, és erre vasárnap esti műsorának címével is rájátszik, nehogy a nézők véletlenül is elfelejtsék, kit látnak a képernyőn. Az október 14-én az állami Pervij Kanalon (Első Csatorna) indult műsor címe „Tolsztoj. Vasárnap”, ám mivel oroszul a „vasárnap” és a „feltámadás” szavak nagyon hasonlóan hangzanak egymáshoz, ezért a cím Lev Tolsztoj Feltámadás című regényére is utal.

Illetve arra is: Pjotr Tolsztoj televíziós karrierje ezzel „támadt fel”, hiszen a médiából váltott a politikára 2016 őszén. Előtte ugyanezen a csatornán ismerhették meg a nézők, a Vremja Pokazset (Majd az idő megmutatja) című műsor házigazdájaként.

Tolsztoj ma már a parlament alsóházának alelnöke és az orosz delegáció vezetője az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében.

Az East Stratcom Task Force adatbázisa több mint ötszáz olyan esetet tart számon, amikor a Vremja Pokazset, azaz Tolsztoj korábbi, de más műsorvezetőkkel ma is futó műsora dezinformációt közölt. A műsor ma is a Kreml álláspontjának egyik legfontosabb terjesztője.

Tolsztoj is teljesíti az elvárásokat, új műsorának indulása óta már kifejtette például, hogy az ukrán nyelv mesterséges képződmény, csakúgy, mint Ukrajna határai. Az ukránok egyébként is oroszok igazából – mondta.

Az, hogy Tolsztoj magas állami tisztségviselőként tért vissza a képernyőre mint egy propaganda-csatorna közéleti megmondóembere, az orosz médiatér súlyos problémáját illusztrálja: a politika és a propagandamédia szorosan összefonódott.

Egy álhíreket előszeretettel terjesztő orosz állami csatornán tehát ma már magas rangú politikus szájából hallhatják a nézők az olyan dezinformációkat, amelyek sokáig csak névtelen internetes trollok terepe voltak.

A Pervij Kanal volt egyébként az a csatorna, amely odáig merészkedett, hogy számítógépes játékból vett felvételekkel illusztrálta a Szíriában végrehajtott orosz katonai műveleteket.

Igor Jakonevko, az Orosz Újságírók Szakszervezetének egykori főtitkára, aki maga is volt parlamenti képviselő, blogjában azt írta: Tolsztoj új műsora a két állami tévécsatorna, a Pervij Kanal és a Rosszija-1 vetélkedésének újabb állomása.

Jakonevko szerint a „gyűlöletcsatornák” válságba kerültek, ezért kénytelenek folyamatosan „emelni a hőmérsékletet és új módszereket kitalálni a gyűlöletkeltésre.”

„Ugyanakkor egyre kézzel foghatóbb a szakadék aközött, ami a tévékben történik és amire az oroszok többsége kíváncsi” írta.

„Úgy tűnik, lassan eljön az idő, amikor az országot már nem lehet kontrollálni a tévén keresztül. De a Kremlnek nincsenek más eszközei…” teszi hozzá Jakonevko.

Kiemelt kép: Pjotr Tolsztoj vasárnap esti műsorában. Forrás: East Stratcom Task Force

Megosztás