dezinformáció

Amerikai biológiai fegyverekről kreál álhíreket a Kreml, mert egyre kellemetlenebb a Szkripal-ügy

Az ötvenes évek óta ismert módszerrel veszi fel a harcot az orosz propaganda az ellen, hogy kiderült: az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU alkalmazottai mérgezték meg Angliában Szergej Szkripalt és lányát. A recept pedig a következő: semmit sem bevallani, mindent tagadni és viszontvádakat terjeszteni. Ennek megfelelően el is szaporodtak azok a álhírek, amelyek biológia fegyverek „gyártásával” vádolják a nyugati országokat – olvasható az East Stratcom Task Force legfrissebb hírlevelében.

Nem csak a Szkripal-ügy kínos Moszkvának. Holland illetékesek a közelmúltban jelentették be, hogy áprilisban négy olyan orosz kémet fogtak el és utasítottak ki, akik a Nobel-békedíjas Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, OPCW) ellen készültek kibertámadásra.

Az orosz állami tévé azonnal ellentámadásba lendült: arról szóltak a hírek, hogy a hollandiai letartóztatások „megrendezettek” voltak és céljuk „tisztán provokáció.” Hozzátették, hogy a hírt azért most tették közzé a hollandok, mert nem sokkal korábban az oroszok újabb információkat tettek közzé az Ukrajna felett 2014 nyarán lelőtt maláj MH17-es gépet eltaláló BUK rakétáról. Utóbbi egyébként maga is orosz dezinformáció volt, a Kreml ugyanis hamisan azt terjesztette, hogy ukrán rakéta találta el a gépet.

Az orosz propaganda szerint továbbá a holland hír a négy hírszerző letartóztatásáról csupán a Nyugat „pszichológiai hadviselése” amivel Oroszországot veszélyes ragadozóként állítja be.

A Szkripal-ügy elkendőzése érdekében a Kreml újra elővette az Oroszországot körülölelő amerikai vegyifegyver-laborok sztoriját is. Először 2016-ban jelent meg, hogy az Egyesült Államok biológiai laborokat épít Ukrajnában, Grúziában, Kazahsztánban és Azerbajdzsánban, hogy onnan támadja meg Oroszországot.

Azt tavaly kezdték terjeszteni, hogy a grúziai labor vegyi fegyvereket gyárt. Idén pedig az került elő, hogy a grúz labor olyan, mint egy haláltábor, a körülötte élők pedig nagy veszélyben vannak.

Minél több információ derül ki a Szkripal-ügyről, annál erősebben nyomja az orosz propaganda az amerikai laborokról fabrikált álhíreket, hogy elfedje az eredeti híreket és összezavarja a nézőket.

Grúziában egyébként tényleg létezik az amerikaiak által nagy összegekkel támogatot Lugar laboratórium, ennek történetéről és a köré szőtt hamis orosz propagandáról részletes beszámolókat lehet olvasni.

Az ötvenes évek óta terjednek az álhírek a biológiai fegyverekről

Az ellenpropaganda, illetve a biológiai fegyverekről terjesztett álhírek nem újak a Kreml eszköztárában. A szovjet hírközlés már 1950-ben azt terjesztette, hogy az amerikaiak krumplibogarakat dobtak le a Szovjetunióra, így szabotálva a burgonyatermést. 1971-ben azt terjesztették, hogy az amerikaiak afrikai sertéspestist vittek be Kubába.

Olyan híreket is közöltek, hogy az Egyesült Államoknak olyan fegyvere van, amely a fehér bőrűeket nem öli meg, de mindenki mást igen.

Az 1983-as „Operation INFEKTION” egy indiai lapból indult, és azt híresztelte: amerikai kísérletek nyomán elterjedhet az AIDS az egész országban. A „hírt” a szovjet sajtó és egy kelet-németországi „jelentés” hathatós támogatásával sikerült nyolcvan országba eljuttatni és harminc nyelven megjelentetni.

Az East Stratcom Task Force az unió álhír-ellenes csapata

Az East Stratcom Task Force az Európai Unió „külügyminisztériumának” része, annak dezinformáció-ellenes csapataként szolgál. Felállításáról 2015 májusában az Európai Bizottság, illetve a kormányfőkből álló tanács döntött, mivel az uniós vezetők úgy vélték: határozottabban kell felvenni a harcot az orosz propagandával. A csoportnak tizennégy főállású alkalmazottja van, akiket az EU munkatársai közül toboroztak, illetve a nemzeti kormányok „adnak kölcsön” Brüsszelnek.

Az East Stratcom Task Force egyik fő feladata az álhírek megcáfolása valódi tényekkel; létrejötte óta 3800 álhír esetében bizonyították, hogy nem igazak – ezeket honlapjukon közlik.

Kiemelt grafika: EU East Stratcom Task Force

Megosztás