Csehország

A horthysta Vitézi rend volt tagja érkezhet hozzánk Csehországból nagykövetnek

Bial Tibor új ember a diplomáciában, de régi kapcsolatot ápol a cseh miniszterelnök kabinetfőnökével. 

Bial Tibor, a CzechTrade Cseh Kereskedőház vezetője válthatja Budapesten Juraj Chmiel jelenlegi csehországi nagykövetet, értesült a Hospodářské noviny gazdasági hírportál. A hírt a tekintélyes gazdasági napilapnak négy forrásból is megerősítették. Chmiel Szlovéniában lesz a helyi cseh diplomáciai testület vezetője.

Az új magyarországi nagykövet ajánlását és kinevezését egyelőre hivatalosan senki nem kommentálta Csehországban, mert a fogadó ország megerősítésére várnak.

A nagyköveti kinevezés a szokásoknak megfelelően halad. A diplomáciai szokásoknak megfelelően a cseh Külügyminisztérium addig nem nyilatkozik személyi változásokról, amíg a fogadó ország nem jelzi egyetértését a jelölt személyével kapcsolatban.” – írta e-mailjében a Hospodářské noviny szerkesztőségének Irena Valentová, a cseh Külügyminisztérium szóvivője.

A negyvenéves Bial Tibor Kassán született, és nőtt fel, anyanyelvi szinten beszél magyarul, 2010 óta dolgozik a CzechTrade kötelékében. Felsőfokú tanulmányait Miskolcon végezte, később magyarországi cégeknél dolgozott, mint manager és értékesítő. A CzehTrade Kereskedőháznál 2012-től helyezkedett el. Az Átlátszónak sikerült megszerezni a nagykövet-jelölt önéletrajzát, amelyből egy diplomáciai életben jártatlan pályafutás tárult elénk.

Nagyköveti kinevezése mögött, a Hospodářské noviny információi szerint, Bartha Tünde, a cseh miniszterelnöki kabinetvezető áll, aki a kassai Márai Sándor Gimnáziumban Bial Tibor osztálytársa volt.

Az Agrofert konszern, amely Babiš miniszterelnök tulajdonában van, több üzleti érdekeltséggel is rendelkezik Magyarországon. A Hospodářské noviny szerint az új budapesti nagykövet személyét már az első, parlamenti bizalmi szavazáson végül megbukott Babiš-kormány elfogadta. A cseh gazdasági napilap információit a neve elhallgatását kérő forrás megerősítette: „a kormány Bial személyét már a nyár elején elfogadta, ősszel már hivatalba kell lépnie.

Koszorú az irredenta emlékműven

Bial Tibor 2008 június 4-én a Történelmi Vitézi Rend díszegység tagjeként vett részt a dunavarsányi Trianoni Emlékpark és Emlékmű felavatásán. Az eseményen részt vett Tőkés László Királyhágó-melléki református püspök, európai parlamenti képviselő is. Bial, mint a díszegység tagja „a Gyászra emlékező koszorút” helyezett el az építmény előtt.

Akkor megkértek, hogy csatlakozzak a rendhez. Amikor észrevettem, hogy a szervezet politikai felhanggal is rendelkezik, abbahagytam ezt a tevékenységet. Egyszeri alkalomról beszélhetünk, 2008 óta a renddel semmilyen kapcsolatban nem állok” – ismerte el Bial a HN megkeresésére, hogy korábban részt vett a Horthy Miklós által alapított vitézi rend működésében is. Bial hozzátette: ma már nincs semmilyen kapcsolatban a szervezettel.

Ismert: nemrég néhány amerikai emberi jogi szervezet tiltakozott amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök egy tanácsadója, a magyar származású Gorka Sebestyén szintén a vitézi rend tagja volt. A vitézi rendet 1920-ban alapította Horthy Miklós, és bár a cím használatát 1947-ben törvényileg tiltották be, egy 2011-es alkotmánybírósági ítélet újra lehetővé tette Magyarországon.

Az Átlátszó kíváncsi volt Martin Ehl, a cseh Hospodářské noviny vezető elemző véleményére, hogyan fogadták Csehországban a várható új magyarországi cseh nagykövetről szóló hírt.

Meglepett, hogy Babiš miniszterelnök egy olyan valakit küld Budapestre cseh nagyköveti pozícióba, aki inkább magyar, mint cseh. Bial politikai nézeteit nem ismerjük, mert azután nem kommunikált velünk, hogy a vitézi rendről kérdeztük. Természetesen, aki nyolc éve dolgozik a cseh-magyar gazdasági kapcsolatok területén, valamit tudhat a két ország közötti kapcsolatokról is, de a kinevezés menete, illetve az internetről előkerült fotó mindenképpen furcsa jelenség.

Egy biztos: Csehország szlovák származású miniszterelnöke és annak szlovákiai magyar származású kabinetfőnöke után újabb szlovákiai magyar érkezhet a cseh diplomácia kötelékébe.

A vezetőképen Bial Tibor cseh nagykövet-jelöltet látják. A kép forrása: HN – Václav Vašků

Megosztás