OCCRP

Cannes másképp: luxus, aranyvízumok és orosz kuncsaftok

A franciaország Cannes-ban rendezik a világ egyik leghíresebb filmfesztiválját, de nem ez az egyetlen program, amely a gazdagokat és híreseket a városba vonzza. Tavaly októberben ingatlanügynökök, adótanácsadók és „különleges” ügyvédek gyűltek össze a Nemzetközi Letelepedési és Luxusingatlan Expón (IELP Expo), amely az úgynevezett „aranyvízumokra” szakosodott.

Ez a globális, több milliárd dolláros iparág pénzes ügyfeleknek segít külföldön letelepedési engedélyt, vagy akár állampolgárságot szerezni azért cserébe, hogy befektetnek az adott országban.

 

A kétnapos rendezvényre 500 euró, azaz több mint 150 ezer forint a belépő. Ezért az összegért a különböző szolgáltatók potenciális ügyfelekkel találkozhatnak, míg a politikailag instabil országokból származó magánszemélyek egy helyen megismerhetik az összes, külföldi állampolgárság megszerzéséhez szükséges feltételt. Az OCCRP riportere ellátogatott a kiállításra.

Nemzetközi kavalkád a Riviérán

A kiállítás hivatalos szervezője egy az Egyesült Királyságban bejegyzett cég, ám a cég tényleges tulajdonosa két ukrán üzletember: Roman Jukimenko és Pavlo Gorbenko. A kiállítást szervező cég mellett Jukimenko hazugságvizsgáló-berendezésekkel üzletel, valamint egy villamosmérnöki szolgáltatásokat nyújtó céget is vezet. Gorbenko Thaiföldön él; egyéb üzleti érdekeltségei, ha vannak is, nem ismeretesek. A két férfi cége nemcsak Cannes-ban, hanem Moszkvában, Kijevben, Bakuban, Mumbaiban és Sanghajban is szervez konferenciákat.

A cannes-i rendezvényen dolgozó személyzet tagja mind beszélnek oroszul. És nem csak ők: úgy tűnik, hogy minden standnál, ahol az ügynökök felajánlják szolgáltatásaikat, legalább egyvalaki beszél oroszul.

A termekben egyébként Azerbajdzsánból, Indiából, Pakisztánból és Kínából érkező vendégek is bóklásznak.

„Sok érdekes figurát a szervezők csak azért hívtak meg, hogy legyen tömeg”, magyarázza Jelena Rudaja, aki az Immigrant Invest ügyvédi iroda munkatársa. Az iroda azt állítja, hogy náluk elérhető az összes szolgáltatás, amelyre az „arany bevándorlóknak” szüksége lehet.

„Nem arra számítunk, hogy itt fogunk találkozni a tényleges ügyfeleinkkel”, mondja Rudaja. „A legjobb esetben is csak a képviselőikkel találkozunk. Mindazonáltal néha részt szoktunk venni az ilyen eseményeken, mert emeli a cégünk renoméját.”

Miért költöznek a gazdagok?

„Ügyfeleink elmondása szerint az áttelepülés fő okai között szerepel az oktatás színvonala, a jobb élet lehetősége a gyerekeik számára, valamint a személyes biztonság” mondta Hakan Cortelek, a Henley & Partners ügyvezetője, aki előadást tartott a konferencián. Honlapja szerint Henley & Partners a világ legnagyobb bevándorlási szolgáltatója, és a világ több mint 30 országában van irodája.

Az aranyvízum-iparág kritikusai szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy valójában kik vásárolnak ilyen útleveleket, és hogy a hatóságok elvégzik-e az összes szükséges ellenőrzést.

A kritikusok azt is megjegyzik, hogy néha olyanok jutnak hozzá gyermekeik számára a „jobb élethez” és a fokozott személyes biztonsághoz, akik saját országukban felelősek a rossz közbiztonságért és a gyenge közoktatásért.

Ukrajna korábbi miniszterelnökének, Nikolaj Azarovnak a családja jelenleg Ausztriában él – tudtuk meg egy volt újságírótól, Szergej Lescsenkótól, aki jelenleg ukrán parlamenti képviselő. Jurij Ivanuscsenko pedig, aki korábban a Régiók Pártjának (azaz a megbukott ukrán elnök, Viktor Janukovics pártjának) színeiben volt parlamenti képviselő, Monte Carlóban telepedett le.

Ukrajnában Azarov és Ivanuscsenko ellen is büntetőeljárás zajlik, és rendőrségi elfogatóparancs van érvényben. Az Egyesült Királyságban élő, illegálisan vagyont szerzett orosz üzletemberek listája igen hosszú.

Tanácsadás vízumkérvényekhez

A cannes-i kiállításon a standok nagy részénél ingatlanügynökök kínálnak luxusingatlanokat. Vannak azonban olyan standok is, ahol másféle ügyben nyújtanak segítséget. Néhány országban az aranyvízumok jelentős papírmunkát igényelnek, mivel a hatóságok megkövetelik, hogy a potenciális bevándorlók bizonyítsák jó hírüket, és hogy a pénzük tiszta.

Az átvilágítás gyakorlata országról országra változik. Az Egyesült Államokban például „senki nem fogja ellenőrizni, hogy [az aranyvízum kérvényezője] fizetett-e adót a saját országában”, nyilatkozta Carlos M. Colombo amerikai ügyvéd, a floridai Colombo & Hurd ügyvédi iroda képviselője.

Colombo szerint a büntetett előélet viszont már problémát jelentene, bár hozzátette, hogy csak a bírósági döntéseket veszik figyelembe.

„Ha csak állítólagos [bűncselekményről] vagy a médiában megjelent híresztelésekről van szó, akkor nem szokott gond lenni. Csak annyi a teendő, hogy [az aranyvízum kérvényezője] minél részletesebben leírja, mi történt, miért vádolták meg.” Colombo elmondta, hogy – pénzért – az irodája “segít abban, hogy a megfogalmazás megfelelő legyen.”

Szigorúbb átvilágítás

„Határozottan kijelenthetem, hogy Máltán szigorúbb az átvilágítás a többi országhoz képest”, mondta Tatjána Tolsztaja, aki a már említett Henley & Partners ügyvédi irodát képviselte Cannes-ban.

Elmondása szerint sok ország kínál letelepedési engedélyt, de csak két európai ország árul állampolgárságot befektetésért cserébe: Málta és Ciprus.

Máltán a folyamat akár másfél évig is eltarthat; számos bróker azt nyilatkozta, hogy ez alatt az idő alatt a kormányzati szervek kiterjedt biztonsági ellenőrzést is végeznek.

Tolsztaja azt mondta, előfordult már, hogy a Henley & Partners néhány ügyfelének kérelmét elutasították, mivel távoli kapcsolatban álltak rosszhírű egyénekkel, noha az ügyfelek maguk nem kötődtek a politikához, nem voltak büntetett előéletűek.

„A cégünknek vannak bizonyos normái, amelyeknek az ügyfeleknek meg kell felelniük. Nem szoktunk elvállalni súlyos bűnügyekben elítélt személyeket, sem olyanokat, akiknek nagy rossz a híre, még ha csak a sajtóban megjelent hírekről van is szó. Ha kétség merül fel bennünk a potenciális ügyfél pénzének tisztaságával kapcsolatban, akkor nem vállaljuk a kockázatot”, mondta Tolsztaja.

„Ezzel együtt mégiscsak emberekről van szó… Esetleg szervezzünk egy találkozót, hogy átbeszéljük, tudunk-e segíteni [az ügyfelének]”, ajánlotta fel búcsúzóul Tolsztaja az OCCRP riporterének, akiről a beszélgetés idején azt hitte, hogy egy aranyvízumok iránt érdeklődő ügyfél képviselője.

Az OCCRP a konferencia után megkereste a Henley & Partners-t, hogy akarnak-e hivatalos közleményben reagálni Tolsztaja nyilatkozatára. Az ügyvédi iroda megerősítette a nő által elmondottakat.

Nem mindenhol szigorú az ellenőrzés

Nem mindenhol olyan szigorú az átvilágítási eljárás, mint Máltán. Például Tolsztaja szerint “Görögországban sokkal lazább az ellenőrzés. Beszéltem egy görög ügyvéddel, aki a bíróságon dolgozik, és azt mondta, hogy egyáltalán nem ellenőrzik a letelepedési engedélyek kérelmezőinek az előéletét! Még erkölcsi bizonyítvány sem szükséges.”

Az Immigration Investnek dolgozó Rudaja szerint Ciprus jobb választás lehet azoknak, akiknek gyanús eredetű a céges vagyona, vagy éppen kérdéses a megítélése. Szintén Cipruson a legjobbak az esélyei az úgynevezett “kiemelt közszereplőknek”, akiket Rudaja vízumkérvényezési szempontból “a legnehezebb eseteknek” nevezett, “a politikai feszültség miatt.”

“De tudja mit? [Egy ilyen helyzetben] nem az illető nevében nyújtanánk be a kérvényt, hanem a felesége nevében”, magyarázta az Immigration Invest képviselője.

Az ausztrál John saját elmondása szerint kockázatitőke-befektetőként dolgozik: közös befektetései vannak külföldi üzletemberekkel, akik Ausztráliába akarnak költözni. A cannes-i kiállításon azért vesz részt, mert az reméli, hogy találkozik néhány ígéretes potenciális partnerrel.

„Szerinted miért érkezett olyan sok bevándorló Kínából Ausztráliába az utóbbi időben? Hát azért, mert mi ausztrálok nem ellenőrizzük olyan alaposan a pénzek eredetét, mint gondolnád” mondta.

„Nyilván ha te vagy Putyin, vagy Putyin egyik közismert szövetségese, akkor valószínűleg el fogják utasítani a kérvényedet. De ha szimplán csak Iván vagy, vagy Mária, egy egyszerű vlagyivosztoki család, akiknek valahogyan sikerült félretenni egy-két millió dollárt, senki nem fog sokat akadékoskodni! A múltbeli katonai szolgálat akadály lehet, de az átvilágítás még így sem olyan szigorú, mint mikor egy külföldi szeretne turistavízumot kapni Oroszországba.”

Írta: Oleszja Smagun

Fordította: Orosz Kata

Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja. 

A cikk az OCCRP és a Transparency International közös projektje, a Globális Korrupcióellenes Konzorcium keretében készült.

Megosztás