OCCRP

A francia Riviérán rejtegeti a vagyonát Putyin gyermekkori barátja

 

A Krím-félsziget orosz megszállását követően az Európai Unió több mint száz orosz tisztségviselőt és üzletembert tiltott ki a területéről, az EU-n belüli vagyonukat pedig befagyasztotta. Az intézkedések célja az volt, hogy megbüntesse azokat a befolyásos kapcsolatokkal rendelkező oroszokat, akik hasznot húztak az Ukrajnával szembeni orosz agresszióból.

Az EU ebben a hónapban, márciusban vizsgálja felül a feketelistát. És jól teszi, ha figyelmesen nézi át a neveket, hiszen van egy személy, aki eddig valahogy lemaradt a listáról.

Az OCCRP, az orosz Novaja Gazeta és a francia Le Monde közös tényfeltáró anyaga bemutatja, hogyan fészkelte be magát a francia Riviérára Oroszország egyik leghírhedtebb oligarchája, Borisz Rotenberg.

A Rotenbergek felemelkedése

Borisz Rotenberg vagyona 1,2 milliárd dollárra, míg bátyja, Arkagyij vagyona 3,1 milliárd dollárra tehető. A Rotenberg fivérek gyors meggazdagodásában minden bizonnyal szerepet játszott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kialakított régi jó kapcsolatuk. A Rotenbergek gyermekkorukban együtt dzsúdóztak Putyinnal, a későbbiekben is közeli kapcsolatban maradtak vele. Putyin belső köréhez tartoznak elnökké választása óta.

A Rotenbergek vagyonuk javát állami szerződésekből szerezték. Az Arkagyij Rotenberg építőipari és ingatlanüzemeltető cégeit tömörítő, Sztrojgazmontaz nevű (SGM Group néven is ismert) cégcsoportja az állami gázvállalat, a Gazprom kulcsfontosságú alvállalkozója.

Az SGM Grouphoz tartozó cégek 2008 óta számos jövedelmező szerződést kötöttek a Gazprommal, noha a kompetitív közbeszerzési pályázatokat elkerülték. Ezek a projektek többször is túllépték a tervezett költségeket, amelynek a terheit az orosz adófizetők viselték – a Rotenbergek pedig meggazdagodtak belőle. 2015-ben az SGM Group bevétele közel 4,6 milliárd dollár volt.

Putyin barátsága másutt is kifizetődőnek bizonyult a Rotenbergek számára. Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma szerint a 2014-es szocsi téli olimpia kapcsán a Rotenbergek több mint 7 milliárd dollár összértékben kaptak ingatlanfejlesztési szerződéseket.

Az idősebb Rotenberg egy jelentős közbeszerzést is megnyert: hidat épít Oroszország és a Krím-félsziget között.

Nemzetközi szankciók

A Krím megszállása után a Rotenbergeket is érintették a nemzetközi szankciók. Először az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma tette feketelistára mind magukat a Rotenberg fivéreket, mind a fivérek legnagyobb cégeit, az SGM Group-ot és az SMP Bankot.

2014 júliusában az EU is szankciókat fogadott el, de csak Arkagyij ellen. Az olasz hatóságok 2014 szeptemberében az idősebb Rotenberg fivértől mintegy 30 millió euró értékben koboztak el vagyontárgyakat, köztük egy előkelő római szállodát és két szardíniai villát. Borisz azonban nem került rá az európai feketelistára, és befektetéseit sem zargatták.

2017-ben a Forbes arról számolt be, hogy Borisz egy finn nővel kötött, azóta véget ért házasságának köszönhetően finn állampolgár, a bátyjával ellentétben rá ezért nem sújtottak le a szankciók. Ám 2014 márciusában az akkori finn miniszterelnök, Jyrki Katainen azt nyilatkozta a finn STT hírügynökségnek, hogy a finn állampolgárok nem kapnak automatikusan védelmet az ilyen szankciók ellen.

A mai napig nem világos, hogy mi Borisz Rotenberg kivételes helyzetének valódi oka, és hogy miért folytathat továbbra is üzleti tevékenységét Európában.

Birtokok Franciaországban

Borisz Rotenberg egyik európai érdekeltsége a monacói székhelyű SMP Racing túraautó-csapat; amelyet maga Rotenberg alapított és amelynek versenyzői a franciaországi Le Luc városában edzenek. Innen másfél óra autóútra, a tengerparton található az Eze nevű település, ahol az orosz oligarchának 2,7 hektáros birtoka van medencével, személyzeti szállással és két, összesen 1300 négyzetméter alapterületű villával.

A birtokon építési munkálatokat végző helyi cég szerint sem Borisz Rotenberget, sem jelenlegi feleségét, Karinát nem látták a birtokon közel egy évtizede. A munkálatokat a házaspár asszisztense, egy ukrán születésű francia állampolgár, Szergej Pavlenko felügyelte.

Borisz és Karina Rotenberg másik franciaországi birtoka – egy 29 hektáros, világtól eldugott birtok, kapuján a házaspár nevének kezdőbetűivel: K B R – Mouans-Sartoux településén található.

A Tatler magazinnak adott 2016-os interjúban Karina Rotenberg a mouans-sartoux-i birtokot a házaspár „dácsájának” (nyaralójának) nevezte, amikor arról beszélt, hogy férjével hol Oroszországban, hol a birtokhoz közeli Monacóban töltik az idejüket.

Karina Rotenberg lelkes résztvevője az európai lovasversenyeknek. A mouans-sartoux-i birtokra egy Societe Civile d’Exploitation Agricole des Canebiers (SCEA des Canebiers) nevű, a cégjegyzék szerint lótenyésztéssel és lókereskedelemmel foglalkozó francia cég van bejelentve. A cégről feltételezhető, hogy Rotenbergéké: részvényeinek 99 százalékát egy EQUUS nevű cég birtokolja, amely Borisz és Karina Rotenberg tulajdonában van.

Homályos tulajdonosi struktúra

Az önkormányzati nyilvántartás szerint, amelyet az újságírók megtekintettek, a mouans-sartoux-i birtok tulajdonosi struktúrájának átláthatóságát nehezíti, hogy a birtok tulajdonosa egy külföldi holding. Az ingatlanokkal foglalkozó, Tannor 2 nevű cég Monacóban van bejegyezve; a monacói törvények tiltják az országban bejegyzett cégek részvényeseinek nyilvánosságra hozatalát.

Bár a Tannor 2 tulajdonosainak neve nem ismeretes, a riporterek kiderítették, hogy a cég regisztrációs címén egy másik, Getad nevű céget is bejegyeztek. A Getad ügyvezetője egy bizonyos Edmond Patrick Lecourt, aki egyúttal Luxemburg tiszteletbeli konzulja Monacóban. Lecourt 2014-ben Mouans-Sartoux-ban járt, hogy a Rotenbergek birtokán folyó építkezések újabb szakaszához beszerezze a szükséges engedélyeket.

Lecourt nem volt hajlandó válaszolni az újságírók kérdésére, hogy milyen kapcsolatban áll a Rotenbergekkel, és csupán annyit közölt, hogy a Getad helyi címeket biztosít olyan cégeknek, amelyeket Monacóban szeretnének bejegyeztetni. Borisz Rotenberg nem nyilatkozott az újságíróknak.

Megvannak az előnyei az olyan offshore tulajdonosi struktúrának, amelyet a Rotenbergek is használtak. A homályos tulajdonosi struktúra előnye nem csak a titoktartás: egy ingatlan monacói bejegyzése akár egy adócsökkentési vagy adóelkerülési stratégia része is lehet.

„Ha a tulajdonosi struktúra offshore cégek összetett láncolatából áll, jó esély van rá, hogy a francia adóhatóságok nem tudják beazonosítani a tulajdonost, aki az ingatlan valódi haszonélvezője, és leállítják a vizsgálatot. Elképzelhető, hogy ebben az esetben egy olyan stratégiáról van szó, amellyel a speciális vagyonadót próbálják elkerülni”, mondta egy neve elhallgatását kérő, adóügyekre szakosodott francia ügyvéd.

Van egy másik lehetséges ok is arra, hogy miért egy Monacóban bejegyzett holding a tulajdonosa egy franciaországi székhelyű cégnek: így hamis költségek jönnek létre, amelyeket el lehet számolni a cég adókötelezettségének megállapításakor.

Ebben az esetben az ingatlan tényleges tulajdonosa a francia cégen keresztül bérelné a birtokot a monacói cégtől. A francia cég a bérleti díjat üzleti tevékenységgel járó költségként számolná el, ami feljogosítaná arra, hogy csökkentse adókötelezettségét a francia állam felé.

A kiadások innentől kezdve a monacói jogi személy bevételének számítanának, az összegek többé már nem a francia joghatóság alá tartoznának, és nem lehetne megadóztatni őket Franciaországban.

Szerző: Sophie Balay

Fordította: Orosz Kata

Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja.

Megosztás