OCCRP

Madagaszkári luxuszállóba fektette a kenőpénzt egy korrupcióval vádolt román expolgármester

Egy romániai ex-polgármester Madagaszkáron keresett menedéket az őt ért korrupciós vád elől. Radu Mazăre ellen 2018. január 10-én adtak ki elfogatóparancsot, miután a próbaidőre felfüggesztett férfi nem jelent meg a bíróságon. Mazăre közölte a rendőrséggel, hogy Madagaszkáron tartózkodik, ott is szándékozik maradni és politikai menedékért fog folyamodni. Miért pont Madagaszkár? Kiderült: Mazăre egy korábbi korrupciós ügyből szerzett pénzét egy ottani luxusszállóba fektette be. 

Mint kiderült, Mazărénak érdekeltsége van egy madagaszkári szörfparadicsomban. Az üdülőbe Mazăre a román korrupcióellenes ügyészség szerint egy másik, korábbi korrupciós ügyleten szerzett kenőpénzt fektetett be.

Az OCCRP romániai partnerszervezete, a RISE Project újságírói végigkövették annak a 175 000 eurónak az útját, amelyet hét éve állítólag kenőpénz gyanánt kapott az egykori polgármester és annak testvére, és amely végül a négycsillagos Mantasaly Resortnál kötött ki.

A korrupciós botrány főszereplői

A Mazăre testvérek – Radu, Konstanca városának korábbi polgármestere, valamint az ikrek, Alexandru és Mihai – az 1990-es évek elején kötöttek barátságot és kezdtek üzleti kapcsolatot a román-izraeli Emilian Schwartzenberggel.

Schwartzenbergből az évek során milliomos, reklám- és médiamogul lett, és egyre nagyobb üzletekbe vágott bele a Mazăre testvérekkel. Schwartzenberg az OCCRP-nek küldött e-mailben azt írta, hogy a megállapodás szerint a Mazăre testvérek a világot járták befektetési lehetőségek után kutatva, ő pedig Romániából fedezte a költségeiket.

Radu Mazăre később politikai pályára lépett. 2000-ben megválasztották Konstanca polgármesterének, és maradt is ezen a poszton 15 évig. Ezidő alatt Mazăre hírhedtté vált botrányos viselkedéséről, például hogy egy divatbemutatón náci egyenruhát viselt, vagy hogy a romániai Playboy címlapján pózolt három meztelen nő társaságában.

Majd Radu testvére, Alexandru is politikai pályára lépett. Városi tanácsosként kezdte Konstancában, majd 2004-től képviselő, 2008-tól pedig szenátor lett. A harmadik testvér, Mihai, maradt a családi vállalkozás igazgatásánál.

Egy állítólagos megvesztegetés krónikája

A vesztegetési ügy 2011-ben kezdődött, amikor Konstanca városa kiírt egy lakásügyi tendert. A bírósági iratok szerint egy izraeli építőipari óriás, a Shapir Engineering and Industry Ltd. leányvállalata, a Shapir Structures SRL akarta megnyerni a pályázatot, amelyet a város szegény családoknak fenntartott, szociális lakások építésére írt ki.

A bírósági iratok szerint „a Shapir képviselője biztosra akarta venni, hogy ő fogja megnyerni a pályázatot. Következésképpen a kenőpénzként funkcionáló összeg átutalásra került egy, [a közvetítő] által vezetett offshore cég részére.”

A pénz végül az expolgármester és testvére, Alexandru izraeli bankszámláin landolt. Az ügyészek szerint Radu 95 000 eurót, Alexandru pedig 80 000 eurót kapott. Politikusként Radut és Alexandrut is törvény kötelezte a vagyonnyilatkozatra, de egyikük vagyonnyilatkozatában sem szerepelt az izraeli számlán tartott pénz.

A kenőpénz elérte célját: a Shapir megkapta a 10 millió eurós szerződést, a város északnyugati részén pedig felépült a Henri Coandă lakótelep.

A Shapir Structures SRL bírósági iratokban említett „képviselője” Avraham Morgenstern, a cég korábbi vezetője. 2017 januárjában Morgensternt a romániai bíróság 10 millió eurós adóelkerülés vádjában bűnösnek találta. Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság vádja szerint a Shapir hamis adóbevallásokkal, és bevételeinek be nem jelentésével megkárosította a költségvetést. (A Shapir a konstancai lakótelep-tenderből származó jövedelmet sem vallotta be.)

Az ügyészek szerint a vesztegetési ügylet „közvetítője” Emilian – más néven Elan – Schwartzenberg volt. Schwartzenberg azt állítja, hogy legalább 15 éves kapcsolat fűzi a Shapirhoz, és ez a magyarázata, hogy a román korrupcióellenes ügyészség miért talált „banki utalásokat a Shapirtól nekem, és tőlem a Mazăre testvéreknek.”

2012-ben Schwartzenberg Romániából Izraelbe költözött. 2014. április 8-án Radu Mazăre és Avraham Morgenstern ellen vádat emeletek vesztegetésért. Ezzel egyidőben Alexandru Mazăre ellen is vádat emeltek, vesztegetésben való bűnrészességért és hamis tanúzásért. 2016. május 30-án, távollétében elrendelték Schwartzenberg előzetes letartóztatását, vesztegetés elősegítésének vádjával.

Az afrikai üdülőhely, amelyet kenőpénzből is finanszíroztak

A négycsillagos Mantasaly Resort tizenhat, magántulajdonban lévő bungalóból áll. A nyaralóközponthoz egy buja növényzetű kert, egy medence, különböző vízisport-létesítmények, és egy kitesurf-iskola is tartozik. Éjszaka fegyveres őrök járőröznek az üdülő körül, hogy biztosítsák a turisták – akiknek többsége román – nyugalmát.

A madagaszkári törvények tiltják, hogy külföldi magánszemélyek földet vásároljanak az országban, de külföldi befektetők köthetnek legfeljebb 99 évre szóló, megújítható bérleti szerződést ingatlanokra, amennyiben az ingatlant kizárólag és folyamatosan üzleti tevékenységre használják.

2012 áprilisában Radu Mazăre (aki akkor még Konstanca polgármestere volt) és Mihai Mazăre 99 évre szóló bérleti szerződést kötött egy 17 400 négyzetméteres telekre.

Mihai Mazăre 2012. október 18-án alapította meg az Ocean Dunes SARL-t; ez a cég a tulajdonosa és az üzemeltetője a Mantasaly Resortnak. Radu és Alexandru az izraeli bankszámláról összesen 1,3 millió eurót – benne a 175 000 eurós állítólagos kenőpénzzel –  utalt Mihainak, aki továbbutalta azt az Ocean Dunes SARL-nak. Ebből a pénzből épültek aztán az első bungalók az afrikai üdülőhelyen.

Közjegyzői okiratok szerint, amelyeket Radu Mazăre a bíróságon bemutatott, a projekt befejezésekor az ex-polgármester egy bungalót kapott “95 000 eurós közvetlen tőkebefektetésért,” valamint a nyaralóközpont éves bevételeinek 5 százalékát – ez utóbbit Mihai-jal megosztva.

Az üdülőhely 2013. május 22-én tulajdonost váltott, amikor is Radu és Mihai Mazăre felkeresett egy tel avivi közjegyzői irodát, és a tulajdonjogokat átiratták egy, az offshore-paradicsomként is ismert Belize-ben bejegyzett cégnek, a Casemont Trading SA-nak. Radu Mazăre a romániai legfelsőbb bíróság előtt azt vallotta, hogy a Casemont Trading SA kizárólagos tulajdonosa Elan Schwartzenberg.

Mi lett velük azóta?

Radu Mazăre – akit időközben egy másik, illegális épületfelújítással kapcsolatos ügyben is bűnösnek találtak Romániában –  testvérével, Alexandruval együtt jelenleg Madagaszkáron tartózkodik.

Radu a RISE újságíróitól kapott kérdésekre csak annyit reagált, hogy semmit nem kíván hozzátenni a bíróságon tett nyilatkozataihoz.

Schwartzenberg, aki jelenleg Tel Avivban él, panaszt tett a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságánál, azzal vádolva a román hatóságokat, hogy nem megfelelően jutatták el hozzá Izraelbe a bírósági idézést, majd távollétében elrendelték előzetes letartóztatását, jóllehet a Mazăre testvérek szabadlábon védekezhettek.

2016 augusztusában a fellebbviteli bíróság is bűnösnek találta Morgensternt adóelkerülés vádjában, és (az eredeti tizenkettő helyett) nyolc év börtönbüntetésre ítélte. Morgensternt Argentínában tartóztatták le 2017. december 13-án.

Szerző: Ana Poenariu, Daniel Bojin, Ștefan Mako (Románia) és Riana Randrianariosa (Madagaszkár)

Fordította: Orosz Kata

Az eredeti, bővebb cikket angol nyelven itt olvashatják.

A cikk az OCCRP és a Transparency International közös projektje, a Globális Korrupcióellenes Konzorcium keretében készült. Ez az OCCRP és a Transparency International közös kezdeményezése: az oknyomozó újságírást és a helyi aktivizmust ötvözi a korrupció elleni küzdelem érdekében.

Megosztás