OCCRP

Csehországi luxusingatlanokra is futotta a tádzsik államvasutak egykori vezetőjének

Amonullo Hokumov a tádzsik sajtó szerint az ország elnökének rokona, mások szerint közeli barátja. Az biztos, hogy karrierje kényszernyugdíjazásáig egyenesen ívelt felfelé: utolsó állásában a tádzsik vasutat vezette. Nyugdíja sokszoros a helyi átlagnak, ám így is csupán háromszázezer forintnak felel meg. Ám akkor miből futotta csehországi luxusingatlanokra a családnak? 

Amonullo Hukumov, a tádzsik államvasutak egykori vezetője azt állítja, hogy sem neki, sem feleségének nincsenek külföldi ingatlanai. Ám az OCCRP által megszerzett dokumentumokból kiderül: a Hukumov család több mint 10,6 millió dollárt (körülbelül 2,7 milliárd forintot) költött luxusingatlanokra Csehország két legnépszerűbb turisztikai célpontjának számító városban: Karlovy Varyban és Mariánské Lázněban.

Nehéz megmagyarázni, hogyan tudtak Hukumovék ilyen lenyűgöző ingatlanokra szert tenni, hiszen Hukumov köztisztviselőként dolgozott. Kormányzati források szerint a tádzsik köztisztviselők általában nem keresnek többet havi 5000 szomoninál (körülbelül 160 000 forintnál).

Hukumov felesége, az 57 éves Amina Muszajeva a tulajdonosa egy orosz fegyvereket forgalmazó cégnek, valamint egy Tádzsikisztán fővárosban, Dusanbében található építőipari cégnek is, ám a profiljukon túl egyik cégről sem lehet többet tudni.

A Csehországban vásárolt luxusingatlanok ára felveti a kérdést: hogyan szerezte a vagyonát a Hukumov család? Az ingatlanvásárlás ütemét nem lassították le sem a családi botrányok, sem a családfő kényszernyugdíjazása.

Hukumov felemelkedése

Hukumov politikai karrierje 1995-ben kezdődött, néhány évvel azután, hogy Emomali Rahmon elnök hatalomra került. A jelenleg 66 éves Hukumovra (aki időnként vezetéknevének tádzsik változatát, a Hukumatullót is használja) a helyi média hol Rahmon rokonaként, hol családi barátként, hol közeli barátjaként hivatkozik. Ezeket az információkat az OCCRP nem tudta megerősíteni.

Hukomov először parlamenti képviselő, majd az állami olajimport-vállalat, a Naftrason vezetője lett. 2002-ben nevezték ki a tádzsik államvasutak vezetőjének.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) szerint Hukumov vezetése alatt a tádzsik vasút vonatai központi szerepet játszottak az Afganisztánból Oroszországba tartó heroincsempészetben.

Miután családi botrányok miatt lemondott a vasút vezetéséről, Hukumov rokkantsági nyugdíjat kapott az államtól – az indok cukorbetegsége volt. Mint később kiderült, Hukumov kapta az országban az egyik legmagasabb nyugdíjat: havi 8 400 tádzsik szomonit (300 000 forintot). Ez az összeg harminchétszerese tádzsik átlagnyugdíjának.

Hukumov fia heroint próbált eladni Moszkvában

2006 májusában a Hukumov család egy száz négyzetméteres lakást vásárolt egy újépítésű házban Moszkva északi részén, egy méretes, még a szovjet időkben épült kiállítóközpont közelében. A lakás tulajdonosaként Hukumov fiát, Rusztamot jegyezték be.

Rusztamot és három társát 2008 júniusában letartóztatták és azzal vádolták meg, hogy 9,3 kilogramm heroint próbáltak eladni Moszkvában. A vád szerint Rusztam volt a bűnszervezet egyik szervezője. A bíróság Rusztamot letöltendő börtönbüntetésre ítélte; 2010. decemberében egy magasabb szintű bíróság megerősítette az ítéletet.

Egy évvel később azonban az ítéletet váratlanul felülbírálták, és Rusztamot szabadon engedték. Az orosz bírósági ügyeket nyilvántartó RoszPravoszudie szerint Rusztam tettestársainak ügyeit nem tárgyalták újra.

Rusztam Hukumov felmentése hasonlít egy Tádzsikisztánban akkoriban hozott bírósági döntésre. A fiú felmentése előtt egy hónappal egy tádzsik bíróság felmentett egy orosz és egy észt pilótát, akiket nyolc és fél év börtönbüntetésre ítéltek csempészetért és illegális határátlépésért.

A tádzsik és orosz médiában keringtek arról feltételezések, hogy a két ország kicserélte a bűnözőket, bár az orosz külügyminisztérium tagadta, hogy a két ügy között kapcsolat van.

2009 decemberében, másfél évvel a letartóztatása után Rusztam eladta a moszkvai lakást, amely ekkor 34 millió rubelt (kb. 276 millió forint) ért. Rusztam a moszkvai lakást a húgának, Zarrinának adta el.

Moszkvai börtönből cseh luxusba

A Hukumov család csehországi bevásárlókörútja 2012 decemberében kezdődött egy kétszintes ház megvásárlásával. Az ingatlant, amely Nyugat-Csehországban, a festői fürdőváros, Mariánské Lázně lakónegyedében található, a börtönviselt Rusztam vette meg 440 000 euróért (136 millió forintért).

A Hukumov család legnagyobb csehországi ingatlana Karlovy Vary peremén, az Olšová Vrata negyedben található, egy nagy kert közepén. A házat Hukumov felesége, Amina 2013 áprilisában vásárolta meg, 1,1 millió dollárért  (276 millió forintért). Amikor az OCCRP újságírói felkeresték az ingatlant, azt szemmel láthatóan senki sem használta; a postaláda tele volt reklámújságokkal.

Ugyanabban az évben, amikor az olšová vratai házat megvették, Hukumov másik fia, az akkor 16 éves Raszul Dusanbében autóbalesetet okozott jogosítvány nélkül vezetett BMW-jével. A balesetben hárman életüket vesztették, hárman pedig megsérültek.

A rendőrök eredetileg azt állították, hogy Raszul a megengedettnél gyorsabban hajtott, és ő okozta a balesetet. Kilenc hónappal később meggondolták magukat, és hét szakértői vizsgálatot követően Raszult ártatlannak találták.

A fiú helyett a szülők ellen emeltek vádat, amiért „nem felelősségteljesen nevelték és tanították gyermeküket.” A dusanbei bíróság bűnösnek találta a fiú anyját, és 120 tádzsik szomoni (kb. 6000 forint) bírság megfizetésére kötelezte.

Milliós költekezés a nyugdíjazás után

2014 májusában, nem sokkal azután, hogy fiai botrányait követően Amonullo Hukumov nyugdíjba ment a tádzsik államvasutaktól, felesége, Amina megvásárolt egy történelmi jelentőségű épületet Karlovy Vary világhírű fürdővárosának szívében, a Teplá folyó partján. Az asszony 88 millió cseh koronáért (1,1 milliárd forint) vette meg az épületet. Az ötemeletes, tíz lakásból álló épületet jelenleg egy cseh szállodalánchoz tartozó hotel bérli.

2015 májusában a Hukumov család egy másik épületet is vásárolt Karlovy Varyban, a városközpont melletti dombon, 4,5 millió cseh koronáért (46 millió forintért). 2016 márciusában Amina további két épületet vásárolt Karlovy Vary üzleti negyedében, összesen 4 millió euróért  (1,1 milliárd forintért).

2016 júliusában Amina a lányának, Zarrinának ajándékozta az egyik épületet (amelyben jelenleg különféle cégek bérelnek irodákat), azzal a záradékkal, hogy “az ajándékozott tudatában van annak, hogy az adományozó szükség esetén, vagy az ajándékozott hálátlansága esetén visszavonhatja [az adományt].”

Hukumov tagadta, hogy akár neki, akár feleségének ingatlana lenne Karlovy Varyban. “Nem Csehországban vagyok …  hanem Tádzsikisztánban” nyilatkozta Hukumov a Radio Ozodinak (a Szabad Európa Rádió tádzsik nyelvű kiadásának) adott interjúban.

2013 júniusában Amina egy ingatlanügyekkel foglalkozó céget alapított Csehországban. A céget eredetileg MUS.AMINA néven jegyezték be, majd a nevét később Goldpari s.r.o.-ra változtatták.

A céget megalakulása óta leginkább személygépjárművek vásárlására használták: a cég nevére vettek egy Skoda Yeti terepjárót 19 000 dollárért, egy Ford Raptort 32 000 dollárért, és egy Bentleyt 116 000 dollárért. A 2016. évi beszámoló szerint Amina 15,5 millió cseh koronát (150 millió forintot) kölcsönzött a cégnek. 2014-ben Amina a cég 50 százalékát átruházta a lányára, Zarrinára.

Nem tudni, hogy a család mennyit keres a csehországi ingatlanok bérleti díjából. A cikk kapcsán a Hukumov család képviselői nem akartak nyilatkozni.

Szerző: Pavla Holcova, Vlad Lavrov és az OCCRP Tadzsikisztán

A cikk elkészítésében közreműködött: Oleszja Smagun

Fordította: Orosz Kata

Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja.

Megosztás