OCCRP

A tavalyi év legkorruptabb embere: Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke

 

Az OCCRP a Fülöp-szigetek elnökét, Rodrigo Dutertét választotta a 2017-es Év Emberének. A szervezet hatodik éve osztja ki ezt az „elismerést” olyan személyeknek, aki abban az évben a legtöbbet tettek azért, hogy a szervezett bűnözés és a korrupció tovább terjedjen és erősödjön. „Duterte csúfot űz a jogállamiságból hazájában” nyilatkozta Drew Sullivan, az OCCRP főszerkesztője, a „győztest” kiválasztó zsűri tagja. 

„Duterte nem egy tipikus korrupt vezető, de innovatív módon járult hozzá a korrupció erősítéséhez. Az elnök halálosztagai állítólag a bűnözőkre támadnak, de valójában ezek az alakulatok nem nagyon válogatnak. Duterte politikája egy kegyetlenkedő, a legerőszakosabbak túlélésén alapuló rendszert erősített meg. Végeredményben a Fülöp-szigetek korruptabb, kegyetlenebb és kevésbé demokratikus országgá vált” mondta Sullivan.

Duterte két afrikai nagyágyú elől vitte el a címet: a dobogós helyeken Jacob Zuma dél-afrikai elnök és a közelmúltban lemondásra kényszerített zimbabwei elnök, Robert Mugabe végzett.

A korrupció ellen küzdő újságírókból, tudósokból és aktivistákból álló kilenc fős testület választása a brutális kábítószerellenes háború miatt esett Dutertére.

A nyers, nagyhangú és vulgáris Duterte tartotta magát a szavához, miszerint semmilyen módszertől nem fog visszariadni, hogy véget vessen a kábítószerhasználatnak.

„Hitler hárommillió zsidót mészárolt le. Hárommillió kábítószerfüggő [él az országban]. Készséggel lemészárolom őket” vont zavarba ejtő párhuzamot egy tavalyi nyilatkozatában az elnök.

Fülöp-szigeteki illetékesek eközben 1,8 millióra becsülik a kábítószerhasználók tényleges számát, Duterte felügyeletével és irányítása alatt pedig már több mint hétezer embert gyilkoltak meg. A gyilkosságok száma ennél jóval magasabb, akár 12 000 is lehet. A tényleges számot nehéz megállapítani, mert Duterte rendőrsége minden kritikus jelentést elhallgat.

A rendőrségnek pedig semmilyen elszámoltatástól vagy jogi következménytől nem kell tartania, jóllehet az akcióik eredményeként holttestek borították el az utcákat.

Az afrikai dobogósok aláásták a jogállamiságot, és ezzel megosztottságot, negatív indulatokat, ellenségeskedést okoztak, mondta Khadija Sharife jogász és szerkesztő, aki szintén tagja az OCCRP kilenctagú zsűrijének. Sharife szerint Zuma és Mugabe a nemzeti függetlenségért folytatott küzdelem hőseiként köztiszteletben álltak, és ők visszaéltek ezzel: a saját kényükre-kedvükre alakították vagy éppen teljesen figyelmen kívül hagyták a törvényeket.

„Zuma annak köszönheti dobogós helyezését, hogy csókosai révén bevezette a dél-afrikai kormányzatba a rendszerszintű korrupciót. A korrupció lerombolta az [országot kormányzó] Afrikai Nemzeti Kongresszus iránti jóindulatot” mondta Sarife.

Duterte 2016-ban második helyen végzett, amikor az OCCRP Nicolas Madurót választotta az Év Emberének. Maduro elnöksége nyomorba döntötte az olajban gazdag Venezuelát, a gyilkossági és bűnözési mutatók pedig az egekbe szöktek. Maduro elnökségét figyelemre méltó gazdálkodási hibák és politikai elnyomás is jellemezték. Az OCCRP Év Embere címet korábban elnyerte Vlagyimir Putyin orosz elnök (2014-ben) és a romániai parlament is (2013-ban).

Kapcsolódó cikkeink

A montenegrói miniszterelnök az év embere a balkáni tényfeltárók szerint

Putyin az év embere, Orbán is dobogós

A romániai győztesek 2017-ben ismét bekerültek a korrupciós ügyeket szemléző hírekbe. A román parlament ugyanis fontolóra vette, hogy dekriminalizálják a hivatali visszaélést, ha a keletkezett kár nem haladja meg a 237 100 dollárt (kb. 62 millió forintot); hogy csökkentsék a vesztegetés miatt adható maximális büntetést; és hogy dekriminalizálják azt, ha egy tisztségviselő szexuális ellenszolgáltatás fejében előnyhöz juttat másokat. Ezek az intézkedések véget vetnének két vezető politikus ellen zajló jogi eljárásnak. 2006 óta a román országgyűlés 72 tagja ellen emeltek vádat korrupciós bűncselekmény miatt.

Fordította: Orosz Kata

Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja.

Megosztás