OCCRP

Alvilági kapcsolatairól ismert bolgár üzletember lett a grúz állami lottó új társtulajdonosa

 

A grúziai állami lottó az újévben két tapasztalt üzletemberrel az élén kezdi újra működését. Az egyikük beceneve „Koponyafej”: ő a bolgár szerencsejátékbiznisz kiskirálya, Vaszil Bozkov, aki Bulgáriában több szerencsejáték-vállalkozást működtet sikeresen, és hazája egyik leggazdagabb embere. Ám amerikai diplomaták szerint Bozkov számos bűncselekményben – többek között pénzmosásban, privatizációs csalásban, zsarolásban, védelmipénz-szedésben – vehetett részt és kapcsolatban áll szervezett bűnözői csoportokkal is.

Elsőként az on.ge portál adott hírt arról, hogy Bozkov beszáll a grúz nemzeti lottóba. 2017. augusztus 4-én a grúz kormány eladta Bozkovnak a nemzeti lottó részvényeinek 25 százalékát. A fennmaradó 75 százalék pedig egy olyan céghez került, amelynek a tulajdonosa Koba Gurtszkaja – egy grúz üzletember, akinek Bulgáriához kötődő távközlési cégei is vannak.

A nemzeti lottó értékesítésére kiírt pályázatban az szerepelt, hogy a vételár minimum ötmillió amerikai dollár. Az ügyletet bonyolító grúz pénzügyminisztérium nem volt hajlandó elárulni az OCCRP egyik partnerének, az iFact.ge-nek a kérdésére, hogy Bozkov és Gurtszkaja fizettek-e ennyit. Ám a grúz minisztérium képviselője korábban azt nyilatkozta az on.ge-nek, hogy az ár valamivel több mint ötmillió dollár volt.

Az ügylet fájdalmas pénzveszteséget próbál orvosolni. A grúz pénzügyminisztérium 2011. augusztusában szerezte meg a lottójáték többségi tulajdonát Dimitri Csikovanitól, aki Grúzia korábbi védelmi miniszterének, Davit Kezerasvilinek volt az (akkor 24 éves) sógora.

A minisztérium azóta több mint 90 millió dollárt veszített a lottón.

Kezerasvili elmenekült az országból, miután azzal vádolták, hogy pénzt és vagyontárgyakat lopott, több tízmilliós nagyságrendben. A volt védelmi miniszter először Franciaországba ment, jelenleg pedig Angliában él, annak ellenére, hogy Grúzia többször kérvényezte a kiadatását.

A lottójátékból azért halmozódott fel ekkora adósság, mert a tulajdonosok irreálisan magas nyereséget ígértek a kormánynak a kizárólagos üzemeltetési jogért cserébe.

A lottójáték kezdetben nyereséges volt, de 2011 óta az üzemeltetői minden évben többel tartoztak a kormánynak, mint amennyi bevételt a játék hozott.

Pénzügyi tisztviselők szerint az új megállapodás értelmében a kormány fogja lenyelni a több mint 90 millió dolláros veszteséget. A lottósorsolást 2017. szeptember 1-jével felfüggesztették. A tisztviselők szerint 2018. februárjában tervezik újrakezdeni a jegyek árusítását.

A bolgár szerencsejáték-király

A grúz lottótender szerint az új tulajdonosnak legalább öt év lottóüzemeltetési tapasztalattal kellett rendelkeznie. Ennek a feltételnek Bozkov kétségkívül megfelel.

Bozkov jelenléte a szerencsejáték-iparban a kilencvenes évek elejére nyúlik vissza, amikor Bulgária éppen elkezdett kilábalni a kommunizmusból. 1992-ben Bozkov bejegyzett egy Nove nevű pénzügyi vállalatot, egy évvel később pedig egy Eurofootball nevű, sportfogadásokban utazó céget. Kissé eltérő néven, de a mai napig mindkét cég működik .

1993-ban Bozkov társalapítója volt az IGM nevű szerencsejáték- és kaszinóvállalatnak. Társa egy jól ismert üzletember, Ilja Pavlov volt, akiről sokan feltételezték, hogy szoros kapcsolatban áll szervezett bűnözői körökkel. 2003-ban Pavlovot meggyilkolták – egy nappal azután lőtték le, hogy a volt bolgár miniszterelnök, Andrej Lukanov gyilkossági perében tanúskodott. Éveken át az IGM volt a legnagyobb szereplő a bolgár szerencsejáték-piacon.

Az amerikai külügyminisztérium egy 2005-ös diplomáciai távirata, amely a Wikileaks-en jelent meg, és a bolgár szervezett bűnözésről szól, nyíltan tárgyalja Bozkov tevékenységét: pénzmosást, privatizációs csalást, megfélemlítést, zsarolást, védelmi pénz szedését, valamint Bozkov szervezett bűnözői csoportokkal való szoros kapcsolatát.

A grúz társtulajdonos és bolgár kapcsolatai

Gurtszkaja, aki a grúz lottó többségi partnere Bozkov mellett, a CBS csoport vezérigazgatója. A CBS csoport tulajdonában vannak olyan grúz vállalatok részvényei, mint a Caucasus Online és a Beeline nevű internetes szolgáltatók, a Railway Telecom, az előkelő tbiliszi éttermeket üzemeltető GMB csoport, és a Tbiliszi minibusz-szolgáltatását biztosító cég. Gurtszkaja az Iberia Wine Company többségi részvényese is.

Gurtszkaját szoros üzleti szálak fűzik Bulgáriához. A Caucasus Online tulajdonában van a Caucasus Cable System Bulgaria, amely a bulgáriai székhelyű Sofia Connect-tel együtt építette meg az első (és a mai napig egyetlen) tenger alatti kábelt, amely átszeli a Fekete-tengert. A 2008-ban befejezett kábel fontos internetes útvonal, amely összeköti Európát a Kaukázussal és a Közel-Kelet országaival.

A grúz pénzügyminisztérium nem volt hajlandó nyilatkozni arról, miért hagyta jóvá, hogy Bozkov legyen a lottó egyik új tulajdonosa. A CBS csoportot sem sikerült nyilatkozatra bírni Bozkovról. Gurtszkaját, aki állítólag sok időt tölt külföldön, az újságírók nem tudták elérni.

Szerző: Atanas Tchobanov (Bivol.bg) és Nino Shonia (ifact.ge)

Fordította: Orosz Kata

Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja

Megosztás