OCCRP

Putyin pénze addig van biztonságban, amíg övé a hatalom

 

Az orosz elnök nevén nincs vagyon, gyerekkori barátainak és rokonainak azonban annál több pénze van. Unokatestvére, Mihail Selomov pédául évi 8400 dollárt kereshet legfeljebb, ám 534 millió dolláros vagyont gyűjtött össze. Nem is mindig tudja, hol van a pénze, hiszen amikor újságírók megkérdezték róla, nem jutott eszébe, hogy egyik cége épp világszínvonalú autóverseny-pályát épít. Selomov története után most bemutatjuk, hogyan működik a stróman-rendszer Oroszországban, és hogy mire számíthat Putyin „vagyonkezelőitől” egy esetleges hatalomvesztés után.

„Putyin egy kleptokrata” mondta az OCCRP-nek adott interjúban az amerikai születésű, Putyin ellen kampányoló William Browder. „A hatalomban eddig eltöltött 17 éve azt a célt szolgálta, hogy a lehető legtöbb pénzt lopja el.”

Browder áll az élén azoknak a nemzetközi erőfeszítéseknek, amelyek az emberi jogi visszaéléseket elkövető oroszok szankcionálására irányulnak. Browder kampánya az ügyvédje, Szergej Magnyitszkij nevéhez kötődik, akit bebörtönöztek, miután lopással vádolt meg orosz tisztviselőket. Magnyitszkij egy évvel később meghalt, miután megtagadták tőle az orvosi ellátást. Emberijog-védők szerint Magnyitszkijt halálra verték.

Browder szerint az egykori KGB-ügynök Putyin pontosan tudja, hogy ha sok pénzt tart a bankszámláján, könnyen zsarolhatóvá válik. „Egyetlen fillér sincs a nevén, minden mások neve alatt van” mondja Browder.

A csellista, a hentes, és a milliárdok

Kik azok, akikben Putyin ennyire megbízik? A vagyon őrzői mind olyanok, akikkel Putyin még elnöksége kezdete előtt került közeli kapcsolatba.

Vegyük például a csellista Szergej Roldugint, aki egyike Putyin legrégebbi barátainak – ő az orosz elnök lányának keresztapja. Putyin önéletrajza szerint Roldugyinnal együtt töltötték a fiatalságukat: vállat vállnak vetve vettek részt utcai verekedésekben, és beavatták egymást szerelmi életük részleteibe.

A Panama-iratok tanúsága szerint Roldugin közvetlenül vagy közvetve több offshore cég tulajdonosa. A Panama-iratokból az is kiderült, hogy ezek a cégek mintegy 2 milliárd dollárt kaptak orosz állami tulajdonú bankoktól és Putyin új barátaitól, az oligarcháktól.

Putyin a hír kapcsán azt nyilatkozta, hogy a szerény körülmények között élő zenész tisztességes úton kereste a pénzt, és „a pénzből hangszereket akart vásárolni, hogy jótékonysági célra adományozhassa őket.”

Putyin egy másik gyerekkori barátját Pjotr Kolbinnak hívják. Bár az orosz Forbes listája szerint 550 millió dolláros vagyon tulajdonosa, Kolbin azt nyilatkozta a Vedomoszty üzleti napilap riporterének, hogy „nem üzletember.” Ezt a Vedomoszty újságírói is megerősítették; mint kiderült, Kolbin visszahúzódó életet él, és valaha hentesként is dolgozott. 

2016. szeptemberében a Kolbin iskoláskori tanáraival, szomszédaival és családi barátaival folytatott beszélgetések alapján az orosz Dozsd tévécsatorna arról számolt be, hogy Kolbin és Putyin gyerekkori barátok, jóllehet ezt Putyin szóvivője, Dmitrij Peskov, ezt tagadta.

A cikk első része

Dezsavű: Putyin papíron nem gazdag, de rokonai mesés vagyont birtokolnak

Kolbin vagyona Oroszország hatalmas és a politikához ezer szállal kötődő energiaszektorához köthető. 2010-ben kiderült, hogy Kolbin a Gazprombanktól megvette a Jamal LNG részvényeinek 25,1 százalékát. A Jamal LNG-é az engedély, hogy fejlessze az Oroszország északi részén fekvő, hatalmas Juzsno-Tambeiszkoje gázmezőt. A megvásárolt részvények értéke 2,6 milliárd rubel, azaz körülbelül 82 millió dollár volt. 2011-ben Kolbin eladta ezeket a részvényeket a Novateknek 526 millió dollárért, amivel közel 445 millió dollárt keresett.

Egykor Kolbin tulajdonában volt a Gunvor 10 százaléka is; a Gunvor egy Genadij Timcsenko által alapított olajkereskedelmi társaság, ami egy időben az éves orosz olajkészlet körülbelül egyharmadát forgalmazta. Timcsenko milliárdos, a régi nagy oligarchák egyike, és újabban Putyin barátja is.

Browder „megnevezetteknek” hívja Selomovot, Roldugyint, Kolbint és társaikat, mivel szerinte ők csak névlegesen birtokolják a vagyontárgyaikat, ezek valójában “[Putyin] személyes vagyonát képezik.”

Az oligarchák megszelídítése

Kérdés, hogy Putyin új barátai miért olyan nagyvonalúak a régiekkel. Browder szerint azért, mert a milliárdosok „nagyon sokat veszíthetnek, ha keresztbe tesznek Putyinnak.” Browder azt állítja, hogy az oligarchák kénytelenek voltak átadni Putyinnak a vagyonuk egy részét, hogy a többit megtarthassák.

Mihail Hodorkovszkij a feltételezések szerint egykor a leggazdagabb ember volt Oroszországban; a vagyonát 15 milliárd dollárra becsülték. Hodorkovszkij nem kért Putyin rendszeréből, sőt, azt állítja, hogy 2003-ban felemelte a szavát a hatalmas méreteket öltő korrupció ellen egy Kremlben tartott találkozón. Nem sokkal ezután Hodorkovszkijt letartóztatták – csalással és adóelkerüléssel vádolták meg. Vagyonát befagyasztották, a cégét a kormány csődbe vitte. Mindennek tetejébe kilenc év börtönre ítélték.

2013-as szabadulása után Hodorkovszkij elhagyta Oroszországot és Svájcban kapott letelepedési engedélyt. Eddigre vagyona a becslések szerint 100-250 millió dollárra apadt. Browder szerint „pont ez volt a célja az egésznek, hogy [Putyin] elmondhassa, hogy az egyikőjüket kisemmizte. Így azt mondhatta: nézzétek, még mindig jobb 15 milliárd dollár fele, mint a semmi száz százaléka.” Browder állítja, hogy az összes orosz oligarchát arra kényszerítették, hogy vagyona 50 százalékát adja át Putyinnak.

Hodorkovszkij az OCCRP-nek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy amíg befolyásos orosz üzletember volt, ritkán követeltek tőle nyíltan pénzt. Inkább „mindenkinek az egyéni belátására volt bízva, hogy megértse, mennyit kell adnia.”

„Ez egy gengszterbanda,” teszi hozzá Hodorkovszkij. „A vezér meg kell, hogy kapja a jussát, ennek szakrális funkciója van a bandában. Azt mutatja, hogy tiszteled-e a bandavezért.”

Barátság, szavatossági idővel

Nem sok oligarcha mert ellentmondani Putyinnak azok után, ami Hodorkovszkijjal történt – inkább barátságot kötöttek az elnökkel.

Putyin új barátait Browder „megbízottaknak” hívja. Azért ruházták át Putyinra a vagyonuk egy részét, hogy a többit megtarthassák.

Browder véleményét sokan osztják, többek között elemzők és hajdani oligarchák is, akik disszidáltak, miután összetűzésbe kerültek Putyinnal. „Putyin mindent a sajátjának tekint, ami az Oroszországi Föderáció területéhez tartozik. A Gazpromot, a Rosznyeftyet, a magánvállalatokat, mindent”, nyilatkozta a Guardiannak egy 2015-ös interjúban Szergej Pugacsov.

A régen csak a Kreml bankáraként emlegetett Pugacsov 2011-ben menekült Londonba, miután megromlott a kapcsolata Putyinnal, és a kormány kifosztotta 15 milliárd dolláros üzleti birodalmát. Jelenlegi vagyona Pugacsov saját bevallása szerint 70 millió dollár.

Pugacsov szerint Putyin vagyonát képtelenség megbecsülni.

Putyin mesés gazdagságának van azonban egy hátulütője. Lehet, hogy most ő a leggazdagabb ember a világon, de csak „amíg hatalmon van”, mondja Pugacsov.

A megállapítással Browder is egyetért; szerinte Putyin „csak úgy tud rendelkezni a pénzével, ha elnök marad, ez az egyetlen módja.” Ha Putyin elveszti a hatalmát, és bejelentkezik a „megnevezetteknél” a milliárdjaiért, jó eséllyel azt a választ kapja majd, hogy „Milyen Vlagyimir?”

A „megbízottak” pedig jó eséllyel le akarnak majd számolni vele – bebörtönöznék, vagy akár meg is ölnék Putyint.

„Putyinnak nincs terve arra, hogy mi lesz, ha vége” mondja Browder. „Ez tarthatatlan helyzet”, 

Szerző: Aida Cerkez és Roman Shleynov

Fordította: Orosz Kata

Az OCCRP eredeti, angol nyelvű cikkeit itt és itt olvashatja el.

Megosztás