OCCRP

Szicíliában maffiaellenes módszerekkel vadásznak az afrikai embercsempészekre

 

Évek óta próbálja felderíteni több uniós ország afrikai embercsempészek kiterjedt hálózatát, de a munka csak nagyon lassan halad. Az OCCRP riportja.

 

800x500_
Adj SZJA 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!
18516641-1-42

 

Tavaly novemberben, percekkel azután, hogy megmentették az elefántcsont-parti Mohamed életét, a férfi összeesett a mentőhajó fedélzetén, majd arról beszélt, hogy hogyan jutott el a Földközi-tengerre: „Megkínoztak. Nem tudom elmondani, miket tettek velem. Életben vagyok egyáltalán?” Másnap a menekülteket segítő szervezet, a MOAS (Migrant Offshore Aid Station) hajóján Mohamed rámutatott egy vékony, huszonéves líbiai férfira, aki szerinte felelős volt a szenvedéseiért.

Miközben Mohamed elmesélte, hogy hónapokig tartották fogva a líbiai fővárosban az embercsempészek, a fiatal férfi odalépett hozzá, és láthatóan próbálva menteni a helyzetet, Mohamed vállára a tette a kezét és a barátjának nevezte. Ez azonban nem hatotta meg a hatóságokat, ugyanis amikor a hajó kikötött az olasz Vibo Valentiában, a férfit három másik emberrel együtt őrizetbe vették embercsempészet gyanújával.

A fenti egy tipikus eset arra, hogyan szállnak szembe az afrikai embercsempész-hálózatokkal a hatóságok, amióta 2011-ben elkezdődött a menekültválság, és amelynek során eddig 600 000 bevándorló és menekült próbált meg átkelni a Földközi-tengeren Olaszország felé, közülük csak 2016-ban 5000 ember halt meg.

A hatóságok az elmúlt öt évben rájöttek arra, hogy a csempészek olyan bonyolult hálózatokon keresztül működnek, amelyek mélyen benyúlnak Afrikába és Európába. Eddig jobbára csak kishalakat sikerült letartóztatni, de az utóbbi időszakban megváltozni látszik a helyzet. 2015 közepén indult el a Glauco-akció, amely a hálózatok felderítésére koncentrál. A Glauco kezdete óta több mint 70 embercsempészt tartóztattak le a maffiaellenes igazgatóság, a DNA (nem összekeverendő a román korrupcióellenes ügyészséggel) felügyelete alatt; olyanokat is, akik a szervezésért és a pénzügyekért feleltek.

Korábban a hajókon letartóztatottak leginkább fiatal líbiai férfiak voltak, akik csak kis szerepet játszottak a bűnszervezetben és bevándorlónak álcázták magukat – mondta az OCCRP-nak Carmine Mosca, a palermói rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó csoportjának vezetőhelyettese. „Szükség van olyanokra, akik kapcsolatokat építenek ki, hogy továbbra is tudjanak menekülteket csempészni Közép- és Észak-Európába, de ezt nem bízzák rá a fontos emberekre, nem akarják őket feláldozni.”

A Glauco-nyomozást Olaszország Hollandiával és Svédországgal együtt folytatja és az embercsempészek nagy halmazának csak egyetlen elemére koncentrál: az eritreai és etiópiai állampolgárok hálózatára. Az akciót a maffia régi fészkében, Szicíliában kezdték el és olyan módszerekhez nyúltak, amelyeket már régóta használtak az olasz szervezett bűnözés felderítésére. 2015 májusa és 2016 júniusa között bevándorlókat és gyanúsítottakat hallgattak ki, valamint lehallgatták a telefonjaikat, ennek eredményeképpen nagyjából sikerült feltérképezni a Kelet-Afrikától Olaszországig és Észak-Európáig húzódó hálózatot. Az egyes országokban működő bűnbandák koalícióra léptek egymással és a helyi erőkre építve juttatták el az embereket Afrika egyik országából a másikba, majd tették fel őket egy hajóra.

A hálózatot eritreaiak és etiópok működtetik és szudániakat bíznak meg azzal, hogy a bevándorlókat eljuttassák a Szaharán keresztül Líbiába. Ott a tengeri átkelést ellenőrzésük alatt tartó líbiai bűnözők raktárakban tartják fogva az embereket, amíg a rokonaik nem fizetnek értük váltságdíjat. A rabokat gyakran megkínozzák, akik ebbe néha bele is halnak. Amikor a bevándorlók elérik Olaszország partjait, ismét az eritreai-etióp csoport veszi át az irányítást és juttatja el őket északra.

Az átkelés ára 1000 és 3000 USA dollár között van, a pénz átutalására az arab országokban elterjedt iszlám pénzügyi rendszert, a nehezen átlátható hawalát használják. A Glauco harmadik részében, amely 2016. júliusban zárult le, megtalálták a csempészhálózat pénzügyi központját is: egy római illatszerboltot. Egy júniusi rajtaütés során több 550 ezer dollár készpénzt foglalt le a rendőrség, valamint egy nyilvántartást a szervezettel együttműködő több személy nevével és címével.

Köszönhetően annak, hogy az olasz rendőrség már régóta harcol a maffiával, könnyebben tudja lehallgatni a gyanúsítottak telefonjait, mert nem kötik annyira a szabályok.

„A legtöbb európai országban a bürokrácia miatt nagyon nehézkesen megy a lehallgatás. Például értesíteni kell az alanyt, hogy lehallgatják a telefonját, ami nyilvánvalóan csökkenti a hatékonyságot. Olaszországban szerencsére nincs ilyen szabály”

– nyilatkozta Michele Scalia ügyész, a Glauco egyik vezetője. Kollégája, Gery Ferrara szerint azonban az országok közötti nehézkes együttműködés nehezítette a dolgukat. „A Glauco fontos lépés az embercsempészés elleni küzdelemben, de az érintett afrikai országok nem igazán működnek együtt velünk, az embercsempészek nyugodtan tudják folytatni a tevékenységüket és így mi sem tudjuk megakadályozni az illegális bevándorlást Európába.” Az együttműködést elősegítendő Szudán és Olaszország 2016. augusztusban egyezményt írt alá.

A Glauco 4. része jelen pillanatban is zajlik, a nyomozás az eritreai és etióp csempészek mellett a líbiai és szudáni társaik ellen is folyik. Azonban miközben az olasz hatóságok tovább dolgoznak, aktivisták aggályokat fogalmazták meg amiatt, hogy Olaszország olyan országokkal dolgozik együtt, mint Szudán, ahonnan pont a kormányzás miatt menekülnek el az emberek.

„Egy kérdés továbbra is megválaszolatlan, hogy Európa valóban az embercsempészés ellen harcol, vagy csak az állítólagos migránsveszély ellen védi a határait”

– jegyezte meg Fulvio Vassalo bevándorlással foglalkozó, szicíliai jogász. „Ez apró, de fontos különbség.”

Az eredeti cikk In Sicily, Anti-Mafia Skills Used in the Fight Against People Smugglers címmel jelent meg az OCCRP honlapján 2017. február 1-jén. Szerző: Eileen Quinn. Fordította: D. Kovács Ildikó

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás. Részletek itt.

Megosztás