OCCRP

Oroszország: jó biznisz Putyin barátjának lenni

 

Oroszországban jó üzlet Vlagyimir Putyin barátjának lenni, vagy olyan hozzátartozóval rendelkezni, aki közel áll az elnökhöz. Erre példa Nyikolaj Tokarev története, akinek a családtagjai az elmúlt évtizedekben nagy vagyonra tettek szert a világ különböző pontjain.

Hirdetés
800x600_Januar2

 

Nyikolaj Tokarev, az orosz titkosszolgálat vezérőrnagya hosszú ideje munkatársa Vlagyimir Putyinnak. A 65 éves Tokarev és Putyin a 80-as években együtt szolgált a KGB kötelékében a kelet-német Drezdában. Miután Putyin elnök lett, Tokarev átvette az irányítást Oroszország egyik legfontosabb vállalata, a Transznyeft felett. Ez a cég szállítja az országban kitermelt olaj 90 százalékát a több mint 72 ezer kilométeres vezetékrendszeren keresztül.

De nem Tokarev az egyetlen, aki hasznot húz abból, hogy kapcsolata van az államhatalommal. Rokonsága ugyanis egy óriási cégbirodalmat is kiépített mindeközben, és nagyértékű ingatlanvagyont szerzett Európa-szerte. Csak Moszkvában Tokarev lányának és férjének 50 millió dolláros (14,6 milliárd forint) az ingatlanvagyona.

Az OCCRP riporterei és az orosz nyelvű online portál, a Meduza.io nyomozása szerint Tokarev és a Transznyeft is megkérdőjelezhető üzleti gyakorlatot folytat, és több esetben is felmerül az összeférhetetlenség gyanúja.

A kisváros nagy titka

A ciprusi Limassol nagy népszerűségnek örvend az orosz elit körében. De nem az ókori romok, vagy a hosszú, türkizkék vízű strandok miatt, hanem sokkal inkább azoknak a szerény ügyvédi irodának köszönhetően, ahol ezernyi offshore céget regisztrálhatnak az ilyenre igényt tartó ügyfelek. Mára Limassol fontos pénzügyi központjává vált az orosz hivatalnokoknak és üzletembereknek egyaránt, akik az adózás elől menekülnek, vagy el akarják rejteni vagyontárgyaikat, esetleg pénzmosást akarnak leplezni.

A város tehát sok, Oroszországból származó titok búvóhelye, de azért nem minden titok marad örökké rejtve.

2014 októberében a ciprusi Simerini újság közleményt jelentetett meg, miszerint Maja Bolotova honosítási eljárás keretében ciprusi állampolgárságot igényelt. Ez nem igazán meglepő esemény, ugyanis a helyi törvények előírják, hogy a honosítási eljárás iránti kérelmeket nyilvánosan is publikálni kell. Maja Bolotova viszont nem más mint Nyikolaj Tokarev, a Transznyeft elnökének a lánya. A közleményben szerepelő cím pedig, megegyezik a Ronin Europe ciprusi székhelyével.

A Ronin Europe annak a Ronin-csoportnak az egyik tagja, amelyik a Transznyeft nyugdíjalapját is kezeli. A Ronin ezen felül saját eszközein keresztül is kapcsolódik Tokarev lányához és férjéhez, Andrej Bolotovhoz.

Bár Oroszországban nem tilos a kettős állampolgárság, a kormány nem javasolja, főleg olyanoknak nem, akik rokoni kapcsolatban is állnak állami hivatalnokokkal, vagy szövetségesei az elnöknek. Néhány évvel ezelőtt Putyin ugyanis útjára indította a hivatalosan soha meg nem hirdetett programját, az „elit hazafiasítását”. Az orosz parlament számos olyan tiltó törvényt alkotott, amely korlátozza a közalkalmazottak külföldi vagyonszerzési lehetőségeit.

Vladimir Jakunyin, az Orosz Vasút exelnöke, akinek kapcsolata szintén hosszú múltra nyúlik vissza Putyinnal, komoly támadásokat kapott anno a fia brit útlevele miatt, és nagy valószínűséggel ez is az okok között szerepelt akkor, amikor végül Putyin elfogadta a lemondását.

Nyugdíjpénz

Bár azt tudható, hogy a Ronin legnagyobb üzletfele a Transznyeft, az nem teljesen világos, hogy a cég amely az állami vállalat nyugdíjvagyonát kezeli, mekkora összeget is menedzsel.  2015 végén a Ronin a jelentések szerint 870 millió dollárnyi (254,6 milliárd forint) eszköz felett rendelkezett, és ebből 664 millió dollárt (194,4 milliárd dollár) tettek ki a nyugdíj megtakarítások.

Szergej Stulakov, a Ronin általános igazgatója elmondta, hogy a cég már 2008 óta dolgozik a Transznyefttel, a munkavállalóik pedig profi szakemberek. Stulakov szerint azonban a Transznyeft nem a Ronin legnagyobb ügyfele és egyéb nyugdíjalapokat is kezelnek, például az egyik legnagyobb orosz autógyárét, az Avtovazét. Ugyanakkor a cég nem csak nyugdíjalapokkal foglalkozik, segédkezett például a Transznyeft 2009-es 40 millió dolláros (11,7 milliárd dollár) kötvénykibocsátásában is.

Moszkvai ingatlanok

A Transznyeft mellett a Ronin a moszkvai székhelyű RPA csoporttal is együttműködik. Az ingatlankezeléssel foglalkozó vállalat 100 százalékos tulajdonosa jelenleg Tokarev sógora, Bolotov, a lánya pedig 75 százalékot birtokol az RPA Estate-ben, illetve 50 százalékot az RPA Hotel Management-ben.

Az OCCRP munkatársai több olyan moszkvai ingatlant is azonosítottak, amelyek felett a papírok szerint a Ronin gyakorol tulajdonjogot, de lényegében a cég csak a valódi tulajdonosokat és haszonélvezőket fedi el.

Ennek ellenére az OCCRP kapcsolatot talált az ingatlanok és a Bolotovék által birtokolt RPA között. Egy felújítás során ugyanis a munkálatokat végző cég, az Aurora Group az RPA-t nevezte meg a projektben ügyfélként, nem pedig a Ronint, az állítólagos birtokosát az épületnek. Az Aurora Group egyik munkatársa elmondta, hogy a felújítás egyébként sosem készült el. Mára pedig éppen egy felújításra váró épület hangulatát nyújtja az üresen álló, őrrel védett ingatlan.

A Bolotovék által irányított RPA legújabb szerzeménye pedig egy 6 millió dollárért (1,7 milliárd forint) vásárolt szecessziós stílusú 1901-es építésű ingatlan, amit Leo Kekusev tervezett. A Vedomosti üzleti napilap által megírt adásvételt 2016 augusztusában ütötték nyélbe.

A Ronin, a Transznyeft és az RPA üzletpolitikája ugyanakkor megkérdőjelezhető egyes antikorrupciós szakértők szerint. A Transparency International oroszországi igazgatóhelyettese, Ilja Sumanov elmondta: ha egy cég szolgáltatásokat nyújt egy állami vállalatnak és az állami vállalat, illetve a magáncég vezetője rokoni kapcsolatban áll, akkor azt összeférhetetlenségnek is lehet tekinteni, de minimum etikai problémákat vet fel.

De számos más kapcsolódási pont is van a Ronin és Bolotovék között: az RPA és a Laboratory of Nondestructive Testing (NCLab) közös telefonszámon osztozik, ami megegyezik Bolotov egyik asszisztensének a számával is. Az NCLabban pedig hét százalékos tulajdonrésze van annak a ciprusi Milemeadow Tradingnek, amelyet a Ronin Európa birtokol. Az NCLab honlapján pedig számos olyan cég van partnerként feltüntetve, amelyek a Transznyeft leányvállalatai.

De a Bolotov-család vagyona más országokra is kiterjed.

A Balti-tenger partján fekvő litván Jurmalában felépült háromemeletes 12 apartmanos ingatlanban is van érdekeltségük. Egy ilyen ingatlan értéke 2014-ben még 5300 dollár (1,5 millió forint) volt négyzetméterenként, ma már azonban 6500 dollárt (1,8 millió forint) is elkérhetnek érte. De a horvát tengerparton is találunk egy olyan 7295 négyzetméteres ingatlant, amely a horvát Katina és a ciprusi Xerate Investments cégeken keresztül Bolotovékhoz köthető.

Az érintettek az OCCRP többször is kereste, azonban az ügyben szereplőket egyik cégen keresztül sem sikerült elérni és megszólaltatni.

Az eredeti cikk 2016. december 24-én jelent meg az OCCRP honlapján „Pals Prosper from Proximity to Putyin’s Power” címmel. Írta: Roman Shleynov Fordította: Szakács András

Januári előfizetési akció!

Januárban minden huszadik régi és új előfizetőnket megajándékozzuk egy Átlátszós pólóval. Részletek itt.

Megosztás