OCCRP

Az Obiang-klán – egy afrikai diktátor kelet-európai hálózata

 

Afrikai nyugati partjaitól Panamáig, az Egyesült Államokig és Litvániáig nyúlnak az Egyenlítői-Guineát igazgató korrupt klán kapcsolatai. Több ország hatóságai is vizsgálódnak, vagyontárgyakat foglalnak le, de az orosz szálakkal is rendelkező ügyletek egyelőre tovább folynak.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, a világ leghosszabb ideje szolgáló elnöke vasmarokkal vezeti az olajban gazdag Egyenlítői-Guineát. Az Afrika nyugati partján elhelyezkedő parányi ország a világ 15 legkorruptabb államai közé tartozik a Transparency International szerint. Míg az ország lakossága szegénységben tengődik, Obiang és családja meggazdagodva élnek bonyolult kapcsolati hálózatukat kiépítve. A kiépült rendszerre felfigyelt a média és más országok kormányai is, a francia, a svájci, és a spanyol hatóságok például megpróbálják visszaszerezni az elnökhöz és rokonaihoz köthető, sikkasztásból származó vagyonokat.

Az Obiangok azonban nem járnak egyedül. Az OCCRP és a litván 15 min legalább két kelet-európai partnerről számolt be. Nem csak flottányi teherhajók irányításáért, de az afrikai ország hajógyárának felépítéséért és menedzseléséért is felelősek.

A hatalom megront

Obiang 1979 óta uralja Egyenlítői-Guineát, melyet katonai puccsal vett át nagybátyjától. A Világbank szerint a helyi elit korrupciója a szegénységi küszöb alá hajította az ország lakosait, az ország természeti gazdagsága ellenére.

Egyenlítői-Guinea gyakorlatilag családi vállalkozás keretében működik. Obiang fiát és örökösét, Teodoro Nguema Obiang Mangue-ot (Teodorint) nevezte ki az állam első alelnökének 2016 júniusában. Teodorin óriási Michael Jackson-rajongó és a popsztár gazdagságához méltóan él. 2004-ben amerikai hatóságok fésülték át dollárvagyonát, a New York Times 300 milliós malibui kúriáról, luxusautókról és hat, életnagyságú Jacko-szoborról számolt be.

Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium adataiból kiderül, hogy Teodorin 300 millió dolláros vagyont halmozott fel, míg hivatalosan 100 000 dollárt keresett évente. Folytonos sikkasztással, zsarolással szégyentelenül fosztotta ki kormányát és lehetetlenített el vállalkozásokat hazájában, hogy fenntarthassa pazar életmódját, míg sok más ember az országban mélyszegénységben él – állítja Leslie R. Caldwell, helyettes főügyész.

Teodorin az Amerikai Igazságügyi Minisztériummal kötött, 2014. októberi egyezsége szerint vállalta, hogy lemond 30 millió dollár értékű vagyonáról. Tárgyak sokasága kelt el árveréseken, a bevételt pedig jótékony, az ország lakosait segítő célokra ajánlotta fel – írta a New York Times. Vagyonát jelenleg a francia állam vizsgálja és 2012-ben francia hatóságok elfogatóparancsot rendeltek el, lefoglalva Teodorin luxusautóit és párizsi kastélyát. A Diadalívtől néhány száz méterre elhelyezkedő ingatlan a Teodorin Obiang Palace nevet viseli, az El Pais információi úgy értesült, hogy az örökös több mint 25 millió eurót költött az kastélyra. De máshol is dolgoznak a hatóságok: a minap a svájci hatóságok 11 luxusautóját foglalták le Genfben korrupciós ügyek vizsgálataira hivatkozva.

A kelet-európai kapcsolat

Az OCCRP és a 15 min újságírói térképezték fel a család kelet-európai céghálózatainak szerepét az Obiang-rendszerben. Spanyol és amerikai bírósági jelentések közvetlenül és közvetetten számolnak be Vlagyimir Kokorev egykori szovjet diplomatáról, mint kulcsszemélyről. Spanyol utasításra 2015-ben Kokorevet és feleségét Juliát, illetve fiúkat, Igort letartóztatták Panamában – a média szerint az afrikai ország kizsákmányolásának vádjával, egy spanyol civil szervezet pedig polgári pert indított a család ellen, pénzmosás miatt. Kokorev jelenleg spanyol börtönben van, a hatóságok nem kommentálták a vádakat.

Kokorevék 2012-ben hagyták el Spanyolországot, miután az állam vizsgálatot rendelt el a család afrikai kapcsolatainak feltérképezésére, az ügy alapjául a spanyol jogvédők által 2008-ban benyújtott panasza szolgált. Az ügyészek által kiemelt vád szerint a Kokorev család 30 millió dollárnyi összeget mosott át az ország igen jövedelmező hajó és olajiparán keresztül az Obiangokat kiszolgálva.

A Kokorev-kapcsolat már 2004-ben szerepelt pénzmosásról szóló feljegyzésekbenl például az amerikai szenátus Riggs-jelentésében. A dokumentum afrikai pénzek átmosásáért felelős bankként a korábban washingtoni székhelyű Riggs-et jelöli meg, illetve két panamai céget említ meg, a Kalunga Co. S.A.-t és az Apexside Trading Ltd.-t, amelyek az illetéktelenül szerzett vagyonok befektetésére szolgálhattak az uralkodó család számára. A Világbank egyik jelentése Kokorevéket vezetői pozicíóban jelöli meg a Kalunga Co. élén, az amerikai szenátus vizsgálatai szerint pedig a két cég egyike, részben vagy teljesen Obiang miniszterelnök tulajdonában áll. A Riggs Bankon átfolyó pénzek vizsgálatakor kiderült, hogy több mint 25 millió dollár érkezett be az országban érdekelt, külföldi olajcégek bevételeinek fogadására szolgáló Kalungának az egyenlítő-guinea-i kormány bankszámlájáról.

 

 

A litván proxy és az elnöki hajó

Míg a Kokorev-ügy nagy port kavart, addig az Obiangok kelet-európai rendszerének egy másik kulcsfigurája működött a fű alatt  – állapították meg az OCCRP és a 15 min munkatársai. Vlagyimir Sztefanov, litván állampolgár ügyvédi okiratokon, üzleti dokumentumokon keresztül csatolható az Obiang- és a Kokorev-klánhoz. Sztefanov 1991 óta vezette együtt Julia és Vlagyimir Kokorevvel az International Shipping Advisors S.A.-t,. A céget Kokorevék egykori ügyvédje, Gerli Chempsaur alapította, egy másik hajózási céggel együtt, amelyeben Sztefanov és a Kokorev-házaspár mellett ott találjuk az Obiang-elnök sógorát, Fausto Abeseót, aki jelenleg Egyenlítő-Guinea polgári, légi közlekedéséért felelős minisztere, 2005-ben pedig orosz nagykövet volt.

Az OCCRP megkeresésére Gerli Champsaur azt nyilatkozta, hogy nincs tudomása Kokorev Egyenlítői-Guineai kapcsolatairól, ő csupán jogi szereplő volt Kokorev cégalapításai során.

Szellemhajók

A hajót egy kínai cégtől, 2008 áprilisában vette meg A Gerli Chempsaur által alapított Backyard Marine Services Inc. 2008-ban vásárolta meg a Rio Ekuku nevű teherhajót. Későbbi feljegyzések átfésülésekor szemet szúrt az OCCRP-nak, hogy a Rio Ekuku titkos ügyletek rejtélyes láncán ment keresztül, 10 millió dollár értékben.

Bár az érintettek tagadják, a 15 min hozzájutott egy olyan dokumentumhoz, amely bizonyítja, hogy a hajó közvetlenül kötődik az Obiang-klánhoz. Munkatársuk találkozott egy olyan tengerésszel a litván Klaipéda kikötőben, aki a Rio Ekukun dolgozott. Munkaszerződése tulajdonosnak az egyenlítői-guineai Abayak S.A. céget jelölte meg, az egyenlítői-guineai cégjegyzék szerint az Abayak S.A. cég résztulajdonosai Obiang elnök, felesége és fia. Az Abayak szerepel a Riggs-jelentésben is felbukkan, olyan olajban és földben érdekelt multinacionális vállalatok partnereként feltüntetve, mint az Exxon Oil vagy a Marathon. A jelentés azt is említi, hogy a vállalat a miniszterelnök felügyelete alá tartozik. Az OCCRP vizsgálódása óta fordulat állt be a Rio Ekukuval kapcsolatban: most már belize-i joghatóság alá tartozik, így még nehezebb utánajárni a tulajdonosoknak.

Az eredeti cikk Clan Obiang: The Eastern European Network of an African Dictator címmel jelent meg az OCCRP honlapján, szerzők: Šarunas Černiauska (15MIN.LT), Delfin Mocache Massoko és Paul Radu (OCCRP), fordította: Békési Fanni

 

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás