OCCRP

Több tízmillió dolláros tételre bukkantak egy moldovai ex-politikus pénzmosási ügyében

 

Veaceslav Platon üzletember lehet az egyik értelmi szerzője és lebonyolítója minden idők egyik legnagyobb pénzmosási bűncselekményének, amelynek központjában a volt orosz tömb államai álnak, élükön Moldovával. A volt parlamenti képviselőt augusztus végén adta át Ukrajna a moldovai hatóságoknak, a gyanú szerint Platon több milliárd dolláros nagyságrendben mosott pénzt.

 

 KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

 Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal! 

 

A letartóztatás után őrült verseny vette kezdetét a hatóságok között, hogy visszaszerezzék az ellopott pénzeket. Platon a vád szerint a pénzmosás során 40 millió dollár (11 milliárd forint) lopott el a moldovai Banca de Economiitól. A RISE Projekt, a RISE Moldova és az OCCRP munkatársa ráleltek Platon befektetéseire, ezzel pedig talán esély van arra, hogy a hatóságok visszaszerezzék a pénz egy részét.

Veaceslav Platon és a szintén moldovai származású Emmanuil Grinshpun 2013-ban szóbeli megállapodást kötött arró, hogy Platon 6,3 millió dollárt (1,7 milliárd forintot) ad kölcsön Grinshpunnak, hogy a Kelet-Európát behálózó cégeivel a moldovai fővárosban, Chisinauban ingatlanokat vásárolhasson. A kölcsön rövid lejáratú volt, amelyet egy hónappal később már vissza is kellett volna fizetni. Grinshpun, LinkedIn profilja szerint, a Moldovai Zsidó Kongresszus elnöke, és számos hotelbe, illetve plázába fektetett már be. De nem csak a moldovai politika fajsúlyos szereplője, Romániához is komoly gazdasági érdekeltségek kötik, és 2016 júliusában román állampolgárságot is szerzett.

A hitelből végül a 13 ezer négyzetméteres UNO-épületkomplexumot vásárolta meg, amely a városközponttól nem messze található pláza. Az épület azután került kalapács alá, hogy egy ciprusi offshore cég nem tudta fizeti a fenntartási költségeket.

Grinshpun azonban nem tudta megadni a kölcsönt a 2014. januári határidőig, de végül megegyezett Platonnal, hogy tizenkét százalékos éves kamatot fog fizetni az adóssága után. 2014 szeptemberében átutalt 200 ezer dollárt (55 millió forint) egy Brit-Virgin szigeteki céges számláról. Az első törlesztést azonban nem követte több, és Platon döntött, bíróság elé viszi az ügyet. De nem Moldovában, hanem Miamiban, hogy visszaszerezze az időközben 7 millió dollárra (2 milliárd forint) nőtt adósságot.

Platon bevallása szerint úgy érezte Grinshpun a barátja, ezért is adott neki kölcsön. Az ügyvédei szerint pedig azért Miamiban kell az ügyet perre vinni, mert a kölcsönadáskor Platon floridai lakos volt. Grinshpun azonban a moldovai ügyvéd Daniel Cobzaciakkal az oldalán a mellett érvelt, hogy azt Moldovában is le lehet folytatni, az USA bírósága nem illetékes. Ugyanakkor 2015 szeptembere óta úgy tűnik a felek nem csak a bíróságon egyezkednek.

Felbukkan egy új cég

2015 márciusában Moldovában megalakult az Anboklin Ltd. nevű cég, melyet papíron az ukrán Anatolij Bocskar birtokol, aki egyébként más céggel nem is rendelkezik az országban. Június végén a Trans World nevezetű cég arról nyilatkozott, hogy 7 millió dolláros tartozása van az Anboklin felé, amely pont egyenlő azzal az összeggel, amellyel Platonnak tartoznak, kamatokkal együtt. A tartozás biztosítéka a Bunos nevű, az UNO mellett nyílt hipermarket lett.

Azt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy Platon áll az Anboklin mögött, igaz a módszer, miszerint ukrán állampolgárok segítségével próbálja titkolni egy-egy üzlet valódi tulajdonosát, rá vall. OCCRP és a RISE munkatársai hiába próbálkoztak, nem sikerült Bocskar nyomára akadni, hogy kiderüljön stróman-e, vagy pedig valódi vállalkozó.

Szeptemberben Platon kezdeményezte, hogy zárják le a bírósági ügyet, amely arra utal, hogy más módon rendezték az adósság kérdését. Ráadásul Platon és Grinshpun más ügyleteket is kötött. Tulajdonrészt birtokolnak ugyanis a Moldova-Agroindbankban (MAIB), ami az egyik kulcsszereplője minden idők egyik legnagyobb pénzmosási bűncselekményének, amely során befolyást akartak szerezni Moldova legnagyobb bankja felett, kijátszva a Moldovai Nemzeti Bank szabályait.

A Nemzeti Banknak ugyanis hozzá kell járulnia minden olyan ügylethez, amely során valaki öt százalék feletti részesedést szerez egy cégben. A törvénytelen akció során azonban több offshore cég is öt százalék alatt szerzett részesedést, miközben ezek csak névleg voltak különálló vállalatok. Grinshpun egy ilyen brit cégnek, a Dresfond Invest Ltd.-nek a képviselője, ami 4,48 százalékát birtokolta a MAIB-nak, amíg a Nemzeti Bank meg nem fosztotta a vállalatot a részesedésétől. De papíron ezt a céget is egy ukrán állampolgár birtokolta. Platon ugyanezzel a technikával próbálkozott, azonban az ő esetében is közbelépett az államhatalom.

Az OCCRP hiába próbálkozott, Grinshpun sem telefonon, sem pedig a közösségi médián keresztül nem lehetet elérni.

Az eredeti cikk 2016. szeptember 7-én jelent meg az OCCRP honlapján „Platon´s Money” címmel. Szerzők: Paul Radu, Ion Preașca és Ștefan Mako. Fordította: Szakács András

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás