OCCRP

Az orosz pénzmosodából moldovai bankra is futotta

Összesen 13 millió dollárnyi (3,5 milliárd forint) tisztára mosott pénz csorgott vissza Oroszországból Moldovába 2013 és 2015 között. A pénzből a Moldova Agroindbank részvényeit szerezték meg az elmúlt évek egyik legnagyobb európai pénzmosási kísérletében.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) és a RISE román, illetve moldovai munkatársai 2014-ben leplezték le Kelet-Európa egyik legnagyobb pénzmosási akcióját.  2010 és 2014 között oroszországi szervezett bűnözői csoportok és korrupt politikusok mintegy 20 milliárd dollárnyi (5,5 milliárd forint) piszkos pénzt mozgattak az Európai Unióban található bankok között egy bonyolult pénzmosási módszerrel. A hálózat tucatnyi offshore cégből, bankból, hamis hitelekből és strómanokból állt.

A pénzmosásban tizenöt moldovai bíróság több mint húsz bírája is segített. Három év alatt nem kevesebb mint ötven bírósági ítéletben rendelkeztek nagyjából 20 milliárd dollárnyi, adósságnak álcázott piszkos pénzről. A pénzmosásban résztvevő bankok közül néhány Vlagyimir Putyin unokatestvérének az érdekeltségébe tartozik. A moldovai ügyészek szerint a bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy ebből a 20 milliárd dollárból végül 13 milliárd dollár visszakerült Moldovába különböző offshore cégeken keresztül, az összegből pedig a Moldova Agroindbank (MAIB) felvásárlását finanszírozták.

2016-ban egy Azyol nevű cég eleinte csak négy százalékot birtokolt a MAIB-ban. Ezt két ütemben szerezte még 2013-ban és 2014-ben, összesen 3,54 millió dollárért (965 millió forint) cserébe. A Cipruson bejegyzett cég, más részvényesekkel összejátszva, valójában 39,5 százalékos részesedéssel bírt. A tranzakciókat végül törölte a banki felügyelet, miután kiderült, hogy a Moldvai Nemzeti Bank sem hagyta jóvá az ügyleteket. Erre azért volt lehetősége, mert a moldovai szabályozás szerint minden, egy százalék feletti részvényesnek igazolnia kell magát a Nemzeti Bank előtt, és a tranzakciókhoz engedélyt kell kérnie.

A pénz útja Svetlana Mocan bírósági végrehajtónál kezdődött, aki a Moldindconbankban vezetett számláján helyezett letétbe orosz cégektől származó pénzeket. A végrehajtók számláin egyébként jellemzően bírósági és hatósági ügyekkel kapcsolatos költségeket, illetve bírságokat szoktak elhelyezni.

Az álca szerint a megvesztegetett bírok kimondták, hogy a számlán elhelyezett összegek orosz és moldvai állampolgárok által offshore cégek irányába felhalmozott tartozások, valójában azonban Oroszországból származó, ott ellopott pénzről volt szó, amelyeket bírósági ítéletekkel mostak tisztára. A pénzek Moldovából az Egyesült Királyságban bejegyzett, a pénzmosásban is részt vállaló cégekhez kerültek. A vagyon több cégen keresztül az Azyol Development lett bankszámlájára került, végül pedig innen finanszírozták a MAIB felvásárlását.

Lettországhoz azonban nem csak egy bankszámla köthető, hanem az a Dilnoro Group SIA is, amely szintén az orosz pénzmosásból jutott tőkéhez. A cég pénze szédítő sebességgel cikázott különböző országok és bankszámlák között, és a kezdeti 967 ezer dollár (267 millió forint) az utalások végére, magyarázat nélkül, 988 ezer dollárra (272 millió forint) nőtt. A Dilnoro az összeget építési költségként könyvelte el, azonban a nyomozók szerint valójában ez a pénz nyújtotta a fedezetet a MAIB-részvények egy részének a megvásárlásához.

Egy évvel később 2014-ben váltak gyanússá ezek a tranzakciók  a moldovai Nemzeti Pénzpiaci Felügyeletnek, mire a Dilnoro gyorsan eladta a részvényeit egy brit offshore cégnek, a Hessond Solution-nak, amely szintén a pénzmosások során jutott eredetileg tőkéhez. Ezek a cégek végül mind az alá a konzorcium alá soroltak be, amely végül a MAIB-részvények negyven százalékát is birtokolta. A büntetések ellenére 2016. július 11-én a Dilnoro érthetetlen módon még mindig birtokolt 0,39 százaléknyi MAIB-részvényt, miközben például a Hessond Solutionsnak meg kellett válnia a 4,49 százalékos részesedésétöl.

A delaware-i Felina Investments is belekeveredett a MAIB körül kialakult gyanús részvényvásárlási ügyletekebe. A cég egy korábbi moldvai politikus, Veaceslav Platon érdekeltségébe tartozik és állítólag közel 400 millió dollárt (110 milliárd forint) mosott már tisztára a szintén moldvai Moldindconbankon keresztül. 2015. április 16-án a Felina összesen 819 ezer dollárnyi (226 millió forint) kölcsönt biztosított a Tush Enterprisesnak, amely cég ugyanezen a napon szerzett 0,9 százalékos részesedést a Moldova Agroindbankban.

Platont végül augusztusban, Kijevben tartóztatta le az ukrán titkosszolgálat, a bíróság pedig negyven napos előzetes letartóztatását rendelt el. A moldovai ügyészség időközben kérvényezte a kiadatását. A Moldáv Antikorrupciós Ügyészség Irodájának vezetője, Viorel Morari nyilatkozata szerint Platon ellen 2015 óta pénzmosás és csalás gyanújával nyomozás zajlik.

Bár a Tush Enterprises Platon érdekeltségébe tartozik, a céget 2014-ben egy volt ukrán rendőr, a kijevi Ivan Ljubimov alapította. A RISE riporterei 2016 márciusában találkoztak az exrendőrrel, aki nem volt hajlandó elárulni, hogy kik a Tush Enterprises valódi tulajdonosai. Elmondása szerint nincs a tulajdonában se a Tush, sem másmilyen vállalat, és bűncselekményben sem vett részt.

Az eredeti cikk 2016. augusztus 1-én jelent meg az OCCRP honlapján „Dirty Money Laundered to Reinvest in Moldovan Banks” címmel. Szerző: Iurie Sanduta and Ion Preasca (RISE Moldova). Fordította: Szakács András

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás