OCCRP

A Szent Olga Hercegnő titka: miből telik luxusjachtra Putyin barátjának?

Az OCCRP és a Novaja Gazeta a Facebookra és az Instagramra feltöltött képek segítségével leplezte le Igor Szecsint, Vlagyimir Putyin régi barátját, valamint Szecsin feleségét, Olgát, aki egy róla elnevezett, 53 milliárd forintot érő luxusjachton járja a világot. Hogy minderre miből futja, nem tudni, állami cégvezetőként ugyanis Igor Szecsin még a hajó éves fenntartási költségét sem keresi meg.


tamogatoi_banner_cikkbe

 

Az Oceanco Hollandia egyik legsikeresebb hajóépítő cége 2013-ban Y708 modellszám alatt készítette el a 85,6 méteres hosszt elérő új luxusjachtját. Ezzel a mérettel még ma is a 72. legnagyobb ilyen típusú hajónak számít a világon.

Belső tereit Alberto Pinto cége és az orosz designer, Igor Lobanov készítette, a jacht hét lakosztállyal, egy VIP- és három duplakabinnal rendelkezik, befogadóképessége 14 fő. A fedélzeten helyett kapott egy edzőterem, egy helikopter-leszállóvá átalakítható medence, egy fehér ülőgarnitúrával körülvett jakuzzi és egy lift is.

A hajó megrendelőjét homály fedte, de az átadás-átvétel után a jacht új nevet kapott: St. Princess Olga, azaz Szent Olga hercegnő. Most azonban úgy tűnik, hogy az OCCRP és a Novaja Gazeta a hajó útvonalának és a közösségi médiában feltűnő bejegyzéseknek az elemzésével azonosítani tudta a jacht tulajdonosát.

Az orosz politika Darth Vadere

Az 55 éves Igor Szecsin Oroszország egyik leghatalmasabb embere, akinek Vlagyimir Putyinnal kötött barátsága egészen a rendszerváltásig nyúlik vissza. Kemény személyiségének és titkosszolgálati kapcsolatainak köszönhetően Szecsinre az orosz és a nemzetközi média rendszeresen csak Darth Vaderként hivatkozik.

Szecsin a 90-es évek elején már Putyinnak dolgozott a szentpétervári polgármesteri hivatal külügyi bizottságában, majd amikor Putyin Moszkvába került Szecsint a saját kérésére magával vitte. Szecsin pedig azóta is hűen követi az elnököt, 2004 és 2008 között helyettes vezetőként irányította az adminisztratív kart, 2008 után Putyin miniszterelnöksége alatt helyettese lett. 2012 óta pedig az állami tulajdonú energetikai cég, a Rosznyeft vezérigazgatója.

Szent Olga Hercegnő

A Szent Olga Hercegnő elnevezés ugyanakkor nem valószínű, hogy véletlen névválasztás lenne. Bár Szecsin második házastársának nevét sokáig homály fedte, 2016 júniusában egy szentpétervári rendezvényen készült videófelvételen egy fiatal szőke nő bukkant fel Szecsin oldalán.

A Nemzetközi Gazdasági Fórum rendezvényén a kormányközeli life.ru készített felvételeket, amelyeket aztán az OCCRP munkatársai különböző Facebook- és Instagram-profilok képeivel hasonlítottak össze, és úgy tűnik sikerült is kideríteni, hogy a titokzatos feleség Olga Rozskova.

A gyanút a Novaja Gazeta bizonyítékai is megerősítik, a megszerzett dokumentumok szerint Olga 2011-ben Szecsinára változtatta a vezeték nevét.

Olga Szecsina a Facebook- és az Instagram-profilján közzétett fotók szerint leginkább külföldön tartózkodik. 2016 januárja óta felkereste a Maldív-szigeteket, Vietnámot, Indiát, Németországot, Olaszországot és Franciaországot. A fényképek egy része egy jachton készült, amelyeken jól látható egy fehér ülőgarnitúrával körbevett jakuzzi, illetve egy medence, pont olyan elrendezésben, ahogy az a Szent Olga Hercegnőn is látható.

A gyanút erősíti, hogy a képeken a hajó a Kajmán-szigetek zászlaja alatt közlekedik, a Szent Olga Hercegnő pedig jelenleg egy a Kajmán-szigeteken bejegyzett cég, a Serlio Shipping Ltd. tulajdonában van.

De nem csak a hajóról készített képek, hanem az úticélok között is feltűnő hasonlóságok vannak. 2016. július 13-án Olga Szecsina a spanyolországi Ibizán készített fotókat posztolt, három nappal korábban azonban a Superior Design Facebook oldal tett ki képeket a Szent Olga Hercegnőről, amelyeken a jacht az Ibizához közeli Port Adrianónál horgonyoz.

Július 14-én egy videót került ki az Instagramra, amelyen szintén a hajó látható a Baleár-szigetekől nem messze. 2015 júliusában Szecsin pont akkor posztolt Instagramján egy velencei fotót, amikor a GPS adatok alapján a Szent Olga hercegnő is az olasz városban járt. De Caprin és Korzikán is egyszerre járt a hajó és feltételezett utasa. Az OCCRP újságírói összesen hat egyezést találtak 2014 és 2016 között.

Mennyibe is került?

A Szent Olga Hercegnő pontos ára meghatározhatatlan. Egy luxusjacht költségét tucatnyi paraméter befolyásolja, de a hasonló hosszúságú hajók hozzávetőlegesen 190 millió dollárba (53 milliárd forint) kerülnek.

Az óriásjachtok igazi költségei nem csak a vásárlásnál, hanem fenntartás közben jelentkeznek. Az egyik biztosító kutatásai alapján a költségek az első évben a vételi ár tíz százalékát is kiteszik. A személyzet fizetése, a biztosítás és a kikötői illeték, a 2000 dollár per órás üzemanyag fogyasztás – mindent összeadva a hajó éves költsége elérheti a 19 millió dollárt (5 milliárd forint).

Olga férje, Igor az egyik legjobban fizetett állami cégmenedzser Oroszországban a BBC számítási szerint, 2015-ben ugyanis közel 11.8 millió dollár keresett. De még ez alapján is lehetetlennek tűnik, hogy Szecsin akár csak a fenntartási költségeket ki tudná gazdálkodni.

Ugyanakkor elméletileg arra is van lehetőség, hogy valaki egy ilyen hajó megvásárlása helyett csak bérelje azt, igaz ez az opció is heti 1 millió dollárjába (280 millió forint) kerülne az illetőnek.

A Rosznyeft levélben megküldött álláspontja szerint a cégnek nincs lehetősége arra, hogy kommentálja alkalmazottainak magánéletét, vagy személyes tulajdonát. Az adatok illegális gyűjtése, illetve nem bizonyított információk felhasználása pedig törvénybe ütközik – hívták fel a figyelmet. A cég álláspontja szerint az OCCRP és a Novaja Gazeta egy a Rosznyeft ellen irányuló lejáratókampány részesei, bár azt nem fejtették ki, hogy ezt kik és miért szervezik.

Az OCCRP a bizonyítékokat nyilvános, mindenki számára elérhető közösségi médiaprofilokról gyűjtötte össze, igaz, ezeket később aztán az újságírói kérdések megküldése után törölték.

Az eredeti cikk 2016. augusztus 2-án jelent meg az OCCRP honlapján „The Secret of the St. Princess Olga” címmel. Szerző: Roman Anin (Novaja Gazeta). Fordította: Szakács András

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás