OCCRP

Magas élet: az azeri elnöki család milliárdos ingatlanvagyona Londonban

Az azerbajdzsáni elnök, Ilham Alijev a saját országában lenyúlt közpénzekből vásárolgat luxuslakásokat Londonban, a pénz egyáltalán nem számít. AZ OCCRP nyomozása.

 

grabovoj

 

A londoni Knightsbridge utca 199-es száma alatt található az azeri elnök lányainak, Lejla és Arzu Alijevának az ingatlana. Ez a márvánnyal és üveggel borított épület, amelyben egy húsz méteres medencét is kialakítottak, a legújabb eleme annak a nyomozásnak, amelyet az OCCRP 2003 óta folytat, hogy feltárja az Alijev-család titkos vagyonát. Mióta ugyanis Ilham Alijev átvette apjától az olajban gazdag Azerbajdzsán irányítását, összesen 140 millió dollár (37,5 milliárd forint) értékű ingatlanvagyont halmozott fel az elnöki család.

Ennek része többek között egy 25 millió dollár (6,7 milliárd forint) értékű londoni kastély, egy Hyde parkra néző 8 millióra (2,2 milliárd forint) taksált lakás, Dubajban kilenc tengerparti kastély 44 millió dollár (11,8 milliárd forint) értékben, egy 37 millióra (10 milliárd forint) becsült Moszkva melletti dácsa és egy 1,1 millió dollár (295 millió forint) értékű villa Karlovy Varyban.

Miközben az otthon a demokráciáért tüntetőket illetve újságírókat börtönbe záró elnök vaskézzel kormányoz, a család többi tagja hírességek módjára járják a világot és óriási üzleti birodalmat építettek maguk köré, átvéve Azerbajdzsán legnagyobb vállalatait, bankokat, építőipari cégeket, arany bányákat és telefon társaságokat. A londoni szerzeményeiknek ugyanakkor nem közvetlen tulajdonosaik, a tulajdonjogokat, hogy elrejtsék a kíváncsi szemek elöl, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Capper Marketing Inc. offshore cégen keresztül gyakorolják.

A 2005-ben épület Hyde Parkra néző Knightsbridge utcai ingatlanban összesen 205 lakást és egy tizenkét személyes konferencia termet, uszodát és fürdőt alakítottak ki. Az ingatlanok darabára 1 és 26 millió dollár között mozgott, de ma már eredeti áruk többszörösét érik.

Az OCCRP az ott dolgozó személyzettől tudta meg, hogy az ingatlan 2006 szeptemberében jutott a testvérpár tulajdonába, ugyanakkor az épület az eladás előtt semmilyen ingatlanhirdetésben nem jelent meg, és a brit földhivatal adatbázisában még a vételár sem szerepel. A portások elmondása szerint az azeri elnök lánya Lejla „három, vagy négy” lakást tulajdonol az épületben és volt, hogy felbukkant az ott kialakított edzőteremében.  Az OCCRP ugyanakkor az offshore cégháló miatt nem tudott további lakástulajdonosokat azonosítani.

Ugyanakkor nem ez volt a család egyetlen „ajándék” ingatlana. 2014 márciusában az Alijev testvérekkel szintén rokonságban álló Mirjalal Pashajev egy 19. században épült ingatlanban kapott három hálószobás apartmant ajándékba szintén a Harrodshoz közel. A 6 millió dollárra (1,6 milliárd) értékelt „ajándékot” az elnöki család egyik jó barátja és üzleti partnere Javad Marandi adta különböző offshore cégeken keresztül.

Az Alijeveknek már 1998 óta van legalább egy ingatlana Londonban. A város egyik leggazdagabb negyedében lévő épületet még akkor vásárolták, mikor Alijev az azerbajdzsáni állami olajvállalat elnökhelyettese volt. Bár a pontos vételár nem ismert, az ingatlan értékét körülbelül 25 millió dollárra (6,7 milliárd forint) saccolják, a vásárlás után ráadásul az akkori elnökhelyettes átalakítatta az épületet. Az építészek szerint a megrendelő a „közép-ázsiai diplomata család grandiózus belső tereket akart, főleg a bejárat esetében” és leginkább a franciás stílust kedveli.

A család Hyde Park melletti ötemeletes, hét apartmanos ingatlana pedig megközelítőleg 7 és 10 millió dollár (1,9-2,7 milliárd forint) közötti összeget ér. Az összes lakást egy offshore cég birtokolja, így kideríthetetlen, hogy melyek vannak pontosan a család birtokában.  Lejla Alijeva neve 2008 augusztusa és 2014 októbere között szerepelt azon cég vezetői között, amelyik az épület üzemeltetésért felel. Helyét unokatestvére Mir Jamal Pashajev vette át, aki a családi befektetési társaság, a Pasha Holding és Pasha Bank igazgatója. Ugyanakkor nem csak ők hárman, hanem a család egyéb tagjai is felbukkannak a nem régen nyilvánosságra hozott Panama-iratokban, mint különböző offshore cégek vezetői.

Az eredeti cikk 2016. május 10-én jelent meg az OCCRP honlapján „AZERBAIJAN FIRST FAMILY’S LONDON PRIVATE ENCLAVE” címmel. Szerzők: Miranda Patrucic, Eleanor Rose, Irene Velska and Khadija Ismayilova. Fordította: Szakács András

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás