OCCRP

Jutalom a maffiától? Gyanús körülmények között jutott lakáshoz a szerb miniszter

Szerbia jelenlegi egészségügyi minisztere gyilkossági ügybe keveredett, igaz, egyelőre csak tanúvallomások állnak rendelkezésre, közvetlen bizonyítékot még nem találtak a hatóságok. Az már mindenesetre kiderült, hogy a készpénz könnyen helyettesíthető fizetési eszköz a szervezett bűnözésben.


banner2_mozgo_2
2002 késő nyarán úgy tűnt, hogy a montenegrói maffiózóra, Veselin Božovićra szerencsés nap virradt. Igaz, hogy a férfit és családját fegyveres támadás érte, miközben egy három autóból álló konvojjal utaztak Belgrádban, de a gyilkossági kísérlet után – amelyben két ártatlan járókelő is megsebesült – azonnal a belgrádi Központi Kórház sürgősségi osztályára került. Végül nem csak a családja túlélte a támadást, ő magának is jó esélye volt a felépülésre.

Amit Božović nem tudhatott, hogy Dušan Spasojevića, a Zemun Klán vezetője, akivel Božović akkor nem is állt konfliktusban, inkább holtan szerette volna látni, legalábbis a bűnszervezet két tagjának egymástól független, 2004-ben és 2006-ban tett vallomása szerint. Ezek alapján vélelmezhető, hogy Božović-csal végül Zlatibor Lončarm, a sürgősségi osztály egyik orvosa végzett egy halálos injekció koktéllal.

Igaz, egyes vallomások szerint nem ő volt az egyetlen orvos, akit a banda arra bérelt fel, hogy a kórházban rendeződjenek el a „vitás ügyek”. Ellentételezésként a doktor gyakorlatilag ingyen kapott egy lakást, amit Spasojević kifejezetten arra a célra vett még korábban, hogy jutalomként ajánlja fel embereinek. Ez pedig nem egyszeri eset volt, általános gyakorlatnak számított nála, legalábbis a ma már védett tanúként nyilatkozó korábbi bandatagok szerint.

Tizennégy évvel később Lončar már mint egészségügyi miniszter bukkan föl, aki szoros kapcsolatot ápol a szerb miniszterelnökkel, Aleksandar Vučić-csal. Az sem jelentett problémát, hogy a gyilkosság gyanúja és az érte kapott jutalomlakás már 2004-ben előjött, akkor azonban nem volt elég bizonyíték ellene, ráadásul az akkor még ismeretlen orvos nyilvánosan tagadta a vádakat. Most a KRIK újságírói szerettek volna interjút készíteni vele, de nem jött válasz a megkeresésekre.

Egyre inkább beigazolódik, hogy Lončar fontos bizonyítékokat tartott vissza, és hogy kapcsolata is igen csak szoros a Zemun Klánnal, hiszen mint kiderült, rendszeres látogató volt a banda főhadiszállásán. A KRIK és az OCCRP például azt is kinyomozta, hogy az orvos mindössze tíz nappal Božović halála után már meg is kapta a szóban forgó lakást.

Azt a lakást, amely eredetileg Jelena Kalinić birtokában volt, aki a bűnszervezet egyik legerőszakosabb bérgyilkosának, Sretko Kalinić-nak a felesége. Ők ketten az 57 négyzetméteres belgrádi ingatlant 2001 áprilisában vásárolták, de egy évvel később, 2002 szeptemberében, már Lončar birtokában volt. A szerződés szerint az orvos 1,8 millió dínárt (4,5 millió forint) fizetett Kalinić-nak, de arra nincs semmilyen bizonyíték, hogy valaha át is adta volna ezt az összeget. Lončar nyolc hónappal később 50 ezer euró (15 millió forint) értékben adta tovább a jelenlegi tulajdonos szerint.

De hogy végül miért is nem emeltek vádat Lončar ellen? Egy a KRIK-nek és az OCCRP-nak nyilatkozó, anonimitást kérő rendőr elmondta, hogy semmilyen más bizonyíték nincs a kezükben, mindössze a tanúvallomások. Ezeknek a vallomásoknak a 2006-os nyilvánosságra kerülése után egyébként maga Lončar is elismerte, hogy a rendőrség kikérdezte, de visszautasította a gyilkosság vádját.

Lončar mellett felesége, Vesna is kapcsolatban áll a belgrádi szervezett bűnözéssel, hiszen ügyvédként védte a Darko Šarić féle ,,csoport” két tagját – amely az egyik leghatalmasabb maffia klán a Balkánon – egy bíróságon végződő drogügyletben. Ezen kívül védelmet nyújtott Sreten Jocić avagy Joca Amsterdam néven is ismert bűnöző számára, akit a horvát újságíró, Ivo Pukanić meggyilkolásával vádoltak, továbbá Vesna a szerb Posta felügyelőbizottságának is az elnöke.

Az eredeti cikk 2016. február 22-én jelent meg az OCCRP honlapján “ Serbia: Skeletons in the Closet – How Did the Health Minister get an Apartment“ címmel. Szerző: Stevan Dojčinović és Pavle Petrović. Fordította: Szakács András

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás