OCCRP

Azerbajdzsán: az elnöki család rublevkai dácsája

Luxus házak és lakások, titokzatos életvitel, offshore cégek által tulajdonolt ingatlanok, és a rendszerváltás után nagy karriert befutott, ott tulajdonjoggal bíró iparmágnások, bankárok, politikusok, illetve művészek jellemzik a Mayendorf Gardensként elhíresült lakóparkot Oroszországban. Az OCCRP az azeri elnök lánya kapcsán járt utána az ott uralkodó viszonyoknak.

Hét kilométerre nyugatra Moszkvától a Rubljovo-Uszpenszkij autópálya mentén, a fenyőerdőt kettévágva húzódik  egy három méter magas fém kerítés. E mögött a kerítés mögött fekszik a Mayendorf Gardens területe, amelyet az a rublevkai lakóközösség birtokol, amelynek számos tagja magas rangú állami hivatalnok, vagy a Forbes Magazin által is jegyzett milliomos, milliárdos.

A területen lakók egyike – az egymásnak ellentmondó nyilvántartások szerint a 30, vagy 31 éves – Lejla Alijeva, az azerbajdzsáni elnök, Ilham Alijev idősebbik lánya. Az OCCRP-nek adott szakértői becslések szerint az általa tulajdonolt terület több tízmillió dollár értékű, hiszen a környéken éppen eladó házak átlagos ára 37 millió dollár (10,4 milliárd forint) körül mozog.

Az OCCRP már jó ideje nyomon követi, hogy az elnöki család miképp jutott hozzá a vagyonához, és hogy pontosan hány luxus palotát is birtokolnak az Alijevek annak ellenére, hogy Ilham Alijev jelenlegi azeri elnök életének legnagyobb részében állami alkalmazottként dolgozott.

A Rubljovo-Uszpenszkij autópálya kifogástalanul karbantartott, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök naponta használ, hiszen az út jelenlegi lakóhelye és a Kremlben lévő irodája között húzódik. Amikor pedig az elnök éppen ezen az úton tartózkodik és utazik, a többi autósnak lassítania kell és le is kell húzódnia, hogy elférjen a fekete biztonsági autókkal körbevett elnöki konvoj.

Az elnököt leszámítva azonban az orosz polgárok erős dugókra kell, hogy számítsanak ezen a szakaszon. A moszkvai autósok ugyanakkor igencsak türelmetlenek és a vadul dudáló, káromkodó sofőrök többsége fekete Mercédeszt, vagy fehér Lexust vezet, előzés közben pedig veszettül káromkodnak és szidják a lassabb autók vezetőit és utasait.

A Mayendorf Gardens a 2001-ig állami kézben lévő korábbi szovjet gyógyfürdő, a Barvika helyére épült. Az ingatlanügynökök elmondása szerint a táj, a dombok, hegyek és tavak az alpesi tájat idézik. A területtől pár percnyi sétára található a jelenleg magántulajdonban lévő Mayendorf Kastély, amit Putyin előszeretettel használ hivatalos rendezvényekhez. Ennek praktikus okai is vannak, hiszen a kastély csak pár percnyi autóútra van a Novo-Ogarjovo-i elnöki rezidenciától.

Az OCCRP által megszerzett dokumentumok szerint Lejla Alijeva azok után kapott 2006 májusában tulajdonjogot a területen, miután összeházasodott az azeri gyökerekkel bíró orosz Emin Agalarov énekessel és előadóművésszel, akinek édesapja az egyik legsikeresebb befektetőnek számít Moszkvában. Ugyanakkor a pár idén májusban jelentette be, útjaik elválnak.

Míg Sztálin alatt a barvikha-i terület volt igen népszerű a gazdasági, társadalmi és politikai elit körében, addig a 21. század első éveiben a Rubljovo-Uszpenszkij-i autópályát övező rublevkai területre koncentrálódót a rendszerváltás utáni elit egy részének a birtokvásárlása.

Az idén készített ingatlanbérlési statisztika alapján az egyik barvikhai ház bekerült a világ 15 legdrágábban bérelhető ingatlanjai közé. Rublevka mára a gazdagság és az urizálás jelképévé vált, hiszen az oroszok úgy látják, hogy többen is olyan költséges ingatlant birtokolnak, aminek értékét – az orosz közvélekedés szerint – becsületes munkával nem lehet megkeresni, és a helyzeten csak tovább ront a három méteres kerítés.

Eleinte többen megpróbáltak átbújni a kerítés alatt, hogy megnézzék milyen viszonyok között élnek a bentlakók, és  igen népszerűek azok a könyvek, illetve filmek is, amelyek a rublevkai mindennapokat igyekeznek bemutatni. Egy idő után azonban inkább zavarni kezdte az orosz átlagpolgárokat az a fajta luxus, ami ott tapasztalható, és többeket is meglepett a területen található házak több tízmillió dolláros értéke.

Rublevka azonban mára kissé vesztett a fényéből, hiszen manapság az orosz elit inkább a Francia Riviérán, vagy Miamiban vesz ingatlant. Natalia Orekhova ingatlan-tanácsadó szerint Rublevkában mostanában kevés ingatlant és területet értékesítenek, de az árak ennek ellenére nem csökkennek.

Alijeva birtoka 7,660 négyzetméteres, fenyőkkel határolt, és a közelben egy tó is található. Meghívás nélkül azonban közel lehetetlen, hogy akár csak egy pillantást is vethessünk Alijeva házára, mivel a lakók nagyfokú ,,védelmet” kapnak, magánéletük szent és sérthetetlen, a beengedési pontból nézve csak egy jól karbantartott aszfaltút és a fenyves látszik.

A birtokháborítóknak csak pár lépést van esélyük megtenni, mert azonnal megjelennek a terület biztonsági őrei.

Egyikük még a fotózást is megtiltotta. „Még ha meghívott vendég is vagy, a szomszédok akkor is értesítik az őrséget, ha a tudomásukra jut, hogy fotókat készítettél. Mi pedig akkor átnézzük a telefonodat, hogy egyetlen kép se maradjon” – mondta az őr.

De a rendelkezésre álló dokumentumok alapján pár részlet felsejlik. Alijeva két ingatlant is birtokol, egy 577 négyzetméteres lakóházat és egy kicsivel nagyobb 581 négyzetméteres melléképületet. Ahogy a legtöbb a század elején vásárolt ingatlannak, úgy ennek is nehéz pontosan megbecsülni az értékét. Azonban Alijeva egyik szomszédja, Rusian Baisarov (akit a Forbes magazin orosz kiadása a 103. leggazdagabbnak tart az országban) két évvel ezelőtt 40 millió dolláros (11 milliárd forint) jelzáloggal terhelte meg a lakóparkban birtokolt házát.

Az ingatlanhirdetések szerint pedig a területen 19 és 73 millió dollár (5 és 20 milliárd forint) között mozognak az ingatlanárak.

Baisarov mellett – aki egyébként közeli barátja Ramzan Kadirov csecsen elnöknek – Alijeva szomszédai közé tartozik Alexej Bogdancsikov a legnagyobb orosz olajtársaságnak, a Rosneft korábbi elnökének a fia; Vlagyimir Liszin fémipari iparmágnás, akit a Forbes a 8. helyre rangsorolt, és a bankár Olga Beliavceva, akit a Forbes a női listáján a második helyezést érte el.

2014-ben számos média beszámolt arról, hogy Ukrajna korábbi elnöke Viktor Janukovics is birtokot vásárolt a Mayendorf Gardensben. Az OCCRP rendelkezésére bocsátották a területen fellelhető összes birtoktulajdonos nevét, de a dokumentumok alapján nem jelenthető ki minden kétséget kizáróan, hogy Janukovics, vagy egy hozzá közelálló személy ezen a területen rendelkezne bármiféle tulajdonnal.

Ugyanakkor az kiderült, hogy sokan mindent megtesznek azért, hogy tulajdonosként rejtve maradjanak. Több ingatlant is offshore cégek birtokolnak, amelyek székhelye Panamában, vagy a Brit Virgin-szigeteken található.

Az eredeti cikk 2015. augusztus 5-én jelent meg az OCCRP honlapján “Azerbaijan: First Family’s Russian Dacha” címmel. Szerző: Olesya Shmagun. Fordította: Szakács András

Megosztás