OCCRP

Putyin az év embere, Orbán is dobogós

Vlagyimir Putyint szavazta meg az oknyomozó újságírókat tömörítő OCCRP az év emberének 2014-ben. A díjat minden évben annak ítélik oda, aki a legtöbbet tette a korrupció elterjedéséért.

Nem volt hiábavaló az orosz elnök, Vlagyimir Putyin munkája, amellyel Oroszországot pénzmosó központtá változtatta és hagyta, hogy a Krím-félsziget és Kelet-Ukrajna donbasszi régiója szervezett bűnözők paradicsomává váljon: 2014-ben ő lett az év embere. A díjat kiosztó OCCRP munkatársai azt sem hagyták figyelmen kívül, hogy Putyin nagyon gyenge eredményeket ért el a bűnözés csökkentésében és az orosz államgépezet szerves részévé tette a bűnözői csoportokat.

„Putyin minden évben bekerült a döntősök közé, úgyhogy a mostani győzelmet tekinthetjük életmű-díjnak is” – mondta az OCCRP szerkesztője, Drew Sullivan. „Igazi innovátor a maffiával való együttműködés területén. Olyan katonai, ipari, politikai és bűnözői hálózatot hozott létre, amely egyszerre képviseli Oroszország és Putyin személyes érdekeit. Putyin szemében ez a két dolog valószínűleg egy és ugyanaz.”

Putyin, az egykori KGB-s, néhány évvel ezelőtt elkezdte letartóztatni a legnagyobb orosz maffiózókat, de aztán szép csendben kiengedte őket. Ekkor kezdett el szorosan összefonódni a kormányzati munka és a szervezett bűnözés. Az OCCRP közleménye szerint Putyin kiegyezett a maffiával, hogy elnéző lesz velük szemben, ha támogatják őt Oroszország érdekeinek képviseletében.

„Vlagyimir Putyin és társai a hidegháborús mentalitást ötvözik a modern maffiamódszerekkel és technológiával, és így a nemzetközi szervezett bűnözést egészen új szintre emelték” – teszi hozzá Paul Radu, az OCCRP igazgatója.

Jó példa erre az Oroszország által megtámogatott pénzmosás, amelynek hatásai globálisak, és még mexikói vagy vietnámi cégek is részt vesznek benne. Az OCCRP is feltárt egy ilyen esetet, amelynek során orosz és moldovai bűnözők orosz bankok segítségével mosták tisztára a pénzüket. Az egyik ilyen bank Vlagyimir Putyin unokatestvérének érdekeltségébe tartozik (az esetről mi is írtunk itt és itt). Egy másik esetben dokumentumfilmet forgattak a Putyin-közeli orosz állami vasút, a hírhedt és Londonban lelőtt „Fekete Bankár” és néhány maffiózó kapcsolatáról.

Putyinra több mint 125, az OCCRP-hoz tartozó újságíró és 20 európai, illetve közép-ázsiai szerkesztőség szavazott. Második helyre – szinte azonos eredménnyel – Orbán Viktor magyar, és Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnök futott be. Tavaly a román parlament nyerte el a megtisztelő címet, 2012-ben pedig Orbán cimborája, Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök.

Az eredeti cikk itt olvasható, fordította D. Kovács Ildikó. 

Megosztás